Κουνούπια: Κατατροπώστε τον εχθρό

Τα μικροσκοπικά αιμοβόρα έντομα είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να χαλάσει τις διακοπές μας στην φύση. Μάθετε καλύτερα «τον εχθρό» και αντιμετωπίστε τα αποτελεσματικά.
Κουνούπια: Κατατροπώστε τον εχθρό
Υποτίθεται πως για να «δουλέψει» η τροφική αλυσίδα στο οικοσύστημα στο οποίο ζούμε πρέπει οι επόμενοι (ή ανώτεροι) οργανισμοί να τρέφονται από τους προηγούμενους. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς από πότε τα κουνούπια έγιναν ανώτερα των θηλαστικών και δη των ανθρώπων. Προσωπικά μισώ τα κουνούπια όσο κανένα άλλο έντομο ή ερπετό -περισσότερο και από τις κατσαρίδες- γιατί από τότε που με τσίμπησε ένα συγκεκριμένο είδος και πρήστηκε όλο μου το πόδι, κάθε φορά που με τσιμπούν άλλα, λιγότερο «μοβόρα», συνεχίζω, αν και σε μικρότερο βαθμό, όχι μόνο να πρήζομαι αλλά και να πονάω.

Το να δημιουργήσω λοιπόν λίστα με κάθε πιθανή ασπίδα από αυτά αλλά και με τρόπους ανακούφισης από το τσίμπημα ήταν για εμένα αυτονόητο.

Το κουνούπι
Καταρχήν, ας γνωριστούμε καλύτερα. Σύμφωνα με την Wikipedia «Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο.
Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.» Είναι αυτή ακριβώς η προβοσκίδα που μας ρουφά το αίμα κάθε φορά που οι έξι (!) σουβλερές «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του το κουνούπι τρυπούν το δέρμα μας.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φαντάζεστε, είναι τα θηλυκά κουνούπια που ρουφούν ανθρώπινο αίμα -και όχι τα αρσενικά που τους αρκεί το νέκταρ ή η γύρη στη φύση- γιατί μόνο έτσι μπορούν να κάνουν αυγά. Έχει ενδιαφέρον ότι αμέσως μόλις πραγματοποιήσουν το γεύμα τους, τα αυγά αμέσως ωριμάζουν και τοποθετούνται στην επιφάνεια νερού για να εκκολαφθούν οι προνύμφες των κουνουπιών, οι οποίες τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα. Αυτές είναι εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν μέσω και έξω από το νερό.

Σκηνή από το Alien θυμίζει η ενηλικίωση του κουνουπιού, η οποία πραγματοποιείται όταν αυτό βγει από τη ράχη της προνύμφης -υπάρχει μία σχισμή στο συγκεκριμένο σημείο- και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το σώμα της για να επιπλεύσει στο νερό μέχρι να καταφέρει να πετάξει (αντιλαμβάνεστε για τι αμείλικτα πλάσματα μιλάμε;).

Από την άμυνα…
Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε από αυτά είναι ότι τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με την αναπνοή, ενώ στον άνεμο δε μπορούν να φέρουν αντίσταση και παρασύρονται. Επιπλέον, εμφανίζονται κυρίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα είδη τσιμπούν τις πρώτες νυχτερινές ώρες, τις πρώτες πρωινές αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας, όμως υπάρχουν και άλλα που τσιμπούν όλο το 24ωρο.

Για να τα αποφύγουμε ξεκινάμε από τον χώρο στον οποίον βρισκόμαστε, ο οποίος πρέπει να έχει σήτες, οι οποίες να παραμένουν κλειστές όσο το δυνατό περισσότερο, έξω από την σήτα (π.χ. στο μπαλκόνι) καλό είναι να τοποθετείτε ένα αντικουνουπικό «φιδάκι», ενώ μέσα (στο καθιστικό) μπορεί να υπάρχουν αναμμένα μερικά κεριά σιτρονέλλας, τα οποία θα δημιουργούν και ατμόσφαιρα. Στην κρεβατοκάμαρα καλό είναι από νωρίς να καίει ένα απωθητικό υγρό από αυτά που μπαίνουν στην πρίζα, ενώ αν έχετε μικρά παιδιά προτιμήστε να κολλάτε στο κρεβάτι τους από ένα τσιρότο για τα κουνούπια (από αυτά που αν τα πιέσεις εκλύουν άρωμα σιτρονέλλας που τα διώχνει).

Εκτός σπιτιού η προστασία πρέπει να είναι πιο ενδελεχής. Τα «τσιρότα» είναι και για αυτή την περίπτωση μία λύση, αλλά αν το κολλήσετε π.χ. στο μπράτσο η ισχύς του μπορεί να μην καλύπτει τα πόδια χαμηλά. Έτσι, προτιμότερο είναι, πριν βγείτε από το σπίτι, να αλείφεστε με απωθητικές κρέμες (τύπου Autan) ή πιο φυσικές, όπως το Μύρτιλο ή η Σιτρονέλα του Korres. Φυσικά, αποφεύγετε να πηγαίνετε κοντά σε βαλτότοπους και έλη.

Στην επίθεση…
Φυσικά, όσο καλά κι αν προστατευθούμε, τα κακόβουλα έντομα θα βρουν την ευκαιρία να μας τσιμπήσουν εκεί που δεν το περιμένουμε (μου έχει συμβεί να με τσιμπήσει στο μάτι, ενώ κοιμόμουν και φυσικά το πρωί είχε πρηστεί και ήμουν σαν τον Κουασιμόδο). Τι κάνετε τότε; Καταρχήν, αν έχετε την τύχη να το πιάσετε, σκοτώνετε με μίσος το κουνούπι, το οποίο με απίστευτο splatter θα πετάξει από την κοιλιά του όλο το αίμα σας. Κατά δεύτερον, αλείψτε την περιοχή με ειδικό καταπραϋντικό τζελ (τύπου Fenistil), αλλά αν το πρήξιμο επιμείνει ή διογκωθεί επισκεφθείτε την κοντινότερη κλινική για να σας χορηγήσουν είτε αντιβίωση είτε ένεση κορτιζόνης.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v