Εγκαύματα: Θεραπεία… για την ηλιοθεραπεία

Η λεπτή γραμμή μεταξύ ηλιοθεραπείας και εγκαύματος δεν είναι καθόλου δύσκολο να περαστεί. Μάθετε οδηγίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και να μη σας βγει το καλοκαίρι… ξινό.
Εγκαύματα: Θεραπεία… για την ηλιοθεραπεία
Καλοκαίρι, θάλασσα, παραλία, ηλιοθεραπεία και ηλιοκαμένο κορμί. Ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί σίγουρα για τους περισσότερους την ιδανικότερη συνταγή για να… μετρήσει το καλοκαίρι ως τέτοιο. Ωστόσο, λίγοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ηλιοκαμένο κορμί αποκτά αυτούς τους μήνες κυριολεκτική σημασία: Τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στην χώρα μας, στην οποία η ηλιοφάνεια δεν τσιγκουνεύεται, γι’ αυτό και η αδιαφορία προς τις ανεπιθύμητες συνέπειες του ήλιου αποτελεί έγκλημα προς το δέρμα μας –και όχι μόνο.

Μάθετε πότε τα συμπτώματά σας μαρτυρούν βλαβερά εγκαύματα, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως την ηλιακή ακτινοβολία και πώς μπορείτε να αποφύγετε και να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα του καλοκαιριού.

Πώς προκαλείται το έγκαυμα

Το έγκαυμα αποτελεί βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου. Οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνετε και επομένως των συνεπειών στον οργανισμό σας είναι οι εξής:

*Η ώρα της ημέρας: Είναι πιο πιθανό να καείτε από τον ήλιο από τις 10.00 μέχρι τις 16.00, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές. Ακόμη κι αν έχει συννεφιά, ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται, όπως λανθασμένα πιστεύουμε γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα.
*Το μέρος που βρίσκεστε: Οι επιφάνειες με μεγάλη ανακλαστικότητα, όπως το νερό, η λευκή αμμουδιά και το τσιμέντο σας «επιστρέφουν» τις ακτίνες και την θερμότητα, προκαλώντας εγκαύματα. Επίσης, τα μέρη σε μεγάλο υψόμετρο είναι πιο επικίνδυνα, γιατί εκεί η αραιή ατμόσφαιρα επιτρέπει πιο εύκολα την βλαβερή ακτινοβολία να περάσει.
*Το χρώμα της επιδερμίδας σας: Όσοι διαθέτουν ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα με φακίδες είναι πιο επιρρεπείς στο έγκαυμα.

Τα συμπτώματα που μαρτυρούν… εγκαύματα

Αν μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεσή σας στον ήλιο, η επιδερμίδα σας έχει κοκκινίσει, όταν την ακουμπάτε νιώθετε κάψιμο και ήπιο πόνο, τότε μόλις αποκτήσατε έγκαυμα πρώτου βαθμού. Αυτό σημαίνει πως έχει επηρεαστεί μόνο η εξωτερική στιβάδα του δέρματός σας, για την περιποίηση και σχετικά άμεση «σπιτική» θεραπεία της οποίας θα βρείτε συμβουλές παρακάτω.

Αν το κοκκίνισμα είναι αρκετά έντονο και συνοδεύεται από πρήξιμο και φουσκάλες, τότε έχετε… προβιβαστεί στην κατηγορία του δευτέρου βαθμού εγκαύματος. Αυτό σημαίνει πως έχουν βλαφθεί και βαθύτερες στιβάδες δέρματος, καθώς και απολήξεις νεύρων, ενώ ο πόνος είναι εντονότερος και η διάρκεια αποθεραπείας μεγαλύτερη. Προσοχή: αν εμφανιστούν φουσκάλες, μην επιχειρήσετε να τις σπάσετε, καθώς αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «ασπίδα προστασίας» από μολύνσεις.

Ελαφρά υψηλός πυρετός και πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύουν τα εγκαύματα. Επιπλέον, συχνά οι δερματικές βλάβες από τον ήλιο και την υπέρμετρη ηλιοθεραπεία συνοδεύεται από την ηλίαση. Σύγχυση, ζαλάδες, έντονοι παλμοί και εφίδρωση, δύσπνοια ή και απώλεια των αισθήσεων για λίγο αποτελούν τα συμπτώματά της.

Μερικές ακόμη δυσάρεστες συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα είναι οι εξής:
*Ρυτίδες: Το 80% των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης ενός ενήλικα είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής ηλιοθεραπείας στην οποία ο ίδιος επιδόθηκε κατά την εφηβική του ηλικία.
*Σημάδια: Οι φακίδες πολλαπλασιάζονται, ενώ το δέρμα μπορεί να εμφανίσει διαφοροποιήσεις χρώματος από σημείο σε σημείο, κάνοντάς το να φαίνεται παράξενο.
*Σοβαρά προβλήματα υγείας: Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος και για προβλήματα στην όραση.

Πώς να προλάβετε το έγκαυμα

Η σύνεση στην… καλοκαιρινή διαγωγή σας αποτελεί το κλειδί ώστε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Το τρίπτυχο «αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας – γυαλιά ηλίου – καπέλο» είναι μια καλή βάση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life πληροφορίες για το πώς να προστατευθείτε από τον ήλιο και διαβάστε τον δεκάλογο της ασφαλούς ηλιοθεραπείας για να έχετε το κεφάλι σας –και όλο το υπόλοιπο σώμα- ήσυχο. 

Πώς να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα

Όταν το έγκαυμά σας είναι σχετικά ήπιο (πρώτου βαθμού), μερικά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα στο σπίτι σας και να αισθανθείτε καλύτερα είναι τα εξής:

- Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες πάνω στα σημεία του εγκαύματος.
- Εφαρμόστε αντηλιακή after-sun κρέμα για να απορροφήσει την θερμότητα.
- Κάντε συχνά δροσιστικά ντους.
- Εφαρμόστε καταπραϋντικές κρέμες που περιέχουν aloe vera στην επιδερμίδα σας
- Πάρτε παυσίπονο για να μετριάσετε τον πόνο.
- Αν έχετε πονοκέφαλο, ξαπλώστε σε ένα δροσερό ήσυχο μέρος για να ηρεμήσετε.
- Καθώς το έγκαυμα θα περνά, το ξεφλούδισμα είναι αναπόφευκτο. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να γλιτώσετε από την φαγούρα.
- Αν στην επιδερμίδα σας έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, αποφύγετε να φοράτε ρούχα τα οποία επιδεινώνουν τον πόνο εξαιτίας της τριβής.
- Πίνετε πολλά υγρά, καθώς συνήθως η υπερβολική έκθεση συνοδεύεται από αφυδάτωση.
- Μην επιχειρήσετε να εκτεθείτε εκ νέου στον ήλιο μέχρι να επανέλθει η υγεία της επιδερμίδας σας.
- Αν το έγκαυμα είναι σοβαρότερο, επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v