Οι ”ασπίδες” της ηλιοθεραπείας

Τα τελευταία χρόνια, με την ηλιακή ακτινοβολία να καθίσταται συνεχώς πιο επικίνδυνη, τα μέτρα προστασίας είναι όλο και περισσότερο απαραίτητα. Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη σωστή χρήση των αντηλιακών και τις ομάδες υψηλού κνιδύνου.
Οι ”ασπίδες” της ηλιοθεραπείας

του Κωνσταντίνου Βέρρου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Φυσικά μέτρα προστασίας (κυρίως ρούχα, γυαλιά, καπέλα, ομπρέλες)

Ρούχα & Υφάσματα

Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα, έχει δείκτη SPF >10. Όταν είναι από ακρυλικό, ο δείκτης είναι >5, ενώ όταν είναι από μετάξι, ο δείκτης είναι >15. Άλλα είδη ρούχων έχουν μεγαλύτερο δείκτη. Τα εφαρμοστά ρούχα έχουν μεγαλύτερο δείκτη από τα φαρδιά.

Σύννεφα

Σε μια αραιή συννεφιά, η δόση της UV είναι το 50-70% της δόσης μιας ηλιόλουστης ημέρας. Ακόμα και σε μια γκρίζα, βροχερή μέρα, η δόση της UV είναι το 10-20% της δόσης μιας ηλιόλουστης μέρας.

Ώρες & Εποχές

Η συνολικά προσλαμβανόμενη ερυθηματώδης δόση σε όλο το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, είναι όσο αυτό μιας ηλιόλουστης καλοκαιρινής μέρας. Το 50% της συνολικής ημερήσιας δόσης, λαμβάνεται στο τρίωρο 11-12 με 14-15. Η ένταση της UVB πέφτει γρήγορα προς το τέλος της ημέρας. Η UVA όμως παραμένει σχετικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γυαλί, αυτοκίνητα κλπ.

Στο σπίτι και το αυτοκίνητο, τα τζάμια ”φιλτράρουν” την ακτινοβολία και πρακτικά ”κόβουν” όλη την UVB αφού απορροφούν την ακτινοβολία με μήκος κύματος <320 nm. Η UVA όμως δεν φιλτράρεται και διαπερνά το γυαλί.

Τρόπος χρησιμοποιήσεως των αντηλιακών

Τα αντηλιακά είναι άχρηστα, αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας 20 με 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλια (sticks), πέλματα, παλάμες, το V του λαιμού, τους αγκώνες και το φαλακρό κεφάλι (sprays).

Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, για όσο εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμα και στο τέλος της ημέρας. Στο βουνό (π.χ. σκι), το εκτεθειμένο δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται κάθε μία ώρα (με την ίδια συχνότητα χειμώνα - καλοκαίρι).

Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση, αφαιρούν την κρέμα πιο γρήγορα από το δέρμα, γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό πιο συχνά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώνουν τη μισή μόνο ποσότητα από αυτή που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για τον καθορισμό του Δείκτη SPF. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση του δείκτη από 15, σε 8. Για πλήρη εξασφάλιση, πρέπει να απλώνετε σε πρόσωπο και λαιμό μισό κουταλάκι του τσαγιού.

Γυναίκες που χρησιμοποιούν το αντηλιακό σαν βάση για makeup, δεν το ανανεώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, η πλήρης προστασία του αντηλιακού χάνεται μετά από 2 ώρες.

Οδηγός προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλ. 10πμ - 4μμ.

Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Πάντα να ξαναβάζετε αντηλιακό όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

Χρησιμοποιείτε το ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.

Μη ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.

Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά καρκίνου του δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι κ.ά.

Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό (ερυθρότητα, κνησμός ή τσούξιμο στο δέρμα), σταματήστε το αμέσως και επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.

Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες. Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, το να κάθεστε στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν είναι επαρκής προστασία.

Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος σε ορισμένα ινστιτούτα αισθητικής. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν, προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Μεγάλη προσοχή στα παιδιά: χρησιμοποιείτε αντηλιακά στα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη χρήση αντηλιακών. Οι έφηβοι ειδικά, θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι τα ανθεκτικά στο νερό (water-resistant) αντηλιακά είναι καλά για 40’ κολυμβήσεως, ενώ τα αδιάβροχα (waterproof) είναι αποτελεσματικά για 80’ περίπου.

Γενικός κανόνας: στην ολοήμερη παραμονή σας στην παραλία (ή και στο βουνό για σκι), απλώνετε το αντηλιακό (ανεξαρτήτως του δείκτη), κάθε ώρα και ακόμα συχνότερα αν μπαινοβγαίνετε στο νερό.

Κανονική χρήση αντηλιακών (με Δείκτη Προστασίας SPF >15) μέχρι την ηλικία των 18 ετών, μειώνει κατά 78% τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή μας.

(*) Ο κ. Βέρρος είναι δερματολόγος

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v