Η γυμναστική του… κηπουρού

Η κηπουρική δεν κάνει καλό μόνο στα λουλούδια αλλά και σε σας. Η γυμναστική που συνεπάγεται το φύτεμα, το σκάψιμο, το πότισμα και όλα όσα απαιτεί η φροντίδα του κήπου σας, θα σας κάνει να δείτε διαφορά στο σώμα σας. Δεν έχετε παρά να δρέψετε τους καρπούς των κόπων σας.
Η γυμναστική του… κηπουρού
Δεν έχουν μόνο τα λουλούδια σας ανάγκη από την ενασχόλησή σας με την κηπουρική, αλλά και το σώμα σας! Είτε φυτεύετε, είτε σκάβετε, είτε ποτίζετε, η φροντίδα του κήπου αποτελεί ταυτόχρονα ένας ευχάριστος τρόπος για να γυμναστείτε και να δείτε διαφορά στο σώμα σας. Παίξτε με τα χώματα και δρέψτε τους καρπούς των κόπων σας.

«Κάνουμε γυμναστική είτε κόβουμε το γρασίδι είτε φυτεύουμε λουλούδια στον κήπο», λέει ο Bruce Butterfield, διευθυντής έρευνας στην αμερικανική Εθνική Ένωση Κηπουρικής (NGA). Η προσπάθεια που καταβάλλουμε όταν ασχολούμαστε με τον κήπο μας, όπως το να στεκόμαστε όρθιοι, να σκύβουμε, να γονατίζουμε, να ποτίζουμε και να φυτεύουμε, μπορεί να κάψει περισσότερες από 300 θερμίδες την ώρα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο του American College of Sports Medicine.

Πριν όμως πάρουμε φόρα, ο Neal Pire, φυσιολόγος στο ACSM, σημειώνει ότι οι ενοχλήσεις στη μέση είναι το πιο συνηθισμένο ζιζάνιο στο κήπο της γυμναστικής, ειδικά όταν ύστερα από έναν ολόκληρο χειμώνα απραξίας, τρέξουμε για να περιποιηθούμε τα φυτά μας. «Ξεκινήστε αργά», συμβουλεύει, «και σταδιακά αυξήστε την ένταση».

Ο Jeffrey Restuccio, συγγραφέας του βιβλίου «Get Fit Through Gardening», στοχεύει στο να μεταμορφώσει την κηπουρική -που γενικώς θεωρείται μέτριας έντασης άσκηση- σε ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής. Γι’ αυτό και προτείνει στους ερασιτέχνες κηπουρούς να χαμηλώνουν το κέντρο βάρος τους, όπως οι μποξέρ, και να ενισχύουν τις αεροβικές κινήσεις με ασκήσεις εμπνευσμένες από το Tai Chi και το Tae Kwan Do. «Κάνετε κηπουρική για να γυμνάζεστε, δεν γυμνάζεστε για να καλλιεργείτε», διευκρινίζει σε αυστηρό τόνο.

Είτε όμως έχουμε ως στόχο το ευ ζην των λουλουδιών μας, είτε το τέλειο σώμα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ασφάλεια, σημειώνει η Jessica Matthews, φυσιολόγος στο American Council on Exercise. «Μερικές φορές βλέπω φίλους στον κήπο τους και η μηχανική του σώματος είναι φριχτή», παρατηρεί η Matthews. «Βεβαιωθείτε ότι όταν λυγίζετε, στηρίζεστε στα γόνατα και ότι χρησιμοποιείτε τους μυς των ποδιών σας για καλή κίνηση».

Εξηγεί ότι με την κηπουρική μπορεί κάποιος να κάνει τόσο αεροβικές ασκήσεις όσο και ασκήσεις αντίστασης. «Οι καρδιαγγειακές περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το κούρεμα του γρασιδιού και το μάζεμα των φύλλων με τσουγκράνα. Οι ασκήσεις αντίστασης επικεντρώνονται κυρίως στο ξερίζωμα αγριόχορτων, το σκάλισμα και το σκάψιμο». Και συνεχίζει: «Ωστόσο και άλλα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Η προθέρμανση είναι πάντα ιδανική. Ξεκινήστε με ένα 10λεπτο περίπατο για να χαλαρώσετε τους μυς, να ανεβάσετε τους ρυθμούς της καρδιάς και να προσθέσετε λίγη επιπλέον άσκηση. Κάντε και μερικές διατάσεις».

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v