Γυμναστική: Τα κατάλληλα και τα μη

Θέλουμε τέλειο κορμί και το θέλουμε τώρα. Τι πρέπει όμως να έχουμε υπ'όψιν μας για να μην πέσουμε στις παγίδες κάποιων μεγάλων γυμναστηρίων που υπόσχονται θαύματα με κίνδυνο την ίδια μας την υγεία; Ο ειδικός εξηγεί.
Γυμναστική: Τα κατάλληλα και τα μη
του Νίκου Κουτσολάμπρου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Το μεγαλύτερο ελληνικό κουσούρι μετά την τάση του «άρπα κόλλα» είναι η ανυπομονησία μας. Σαν λαός θέλουμε αποτελέσματα αύριο το πρωί και χωρίς κόπο αν γίνεται. Αυτήν την τάση μας εκμεταλλεύονται οι διάφοροι επιτήδειοι και βρίσκουν εύκολα θύματα, ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό, παραμυθιάζοντάς τα για εύκολη αισθητική βελτίωση του σώματος ξάπλα, χωρίς κόπο και σε πολυτελές περιβάλλον, αποσπώντας περιουσίες. Ψάξτε στο περιβάλλον σας και σίγουρα θα βρείτε κάποιον που «την έχει πατήσει». Δυστυχώς ο σωστός τρόπος, για σίγουρα και μόνιμα αποτελέσματα, είναι μονόδρομος και απαιτεί προγραμματισμό, σωστή άσκηση σε συνδυασμό με ελεγχόμενη διατροφή, πειθαρχία και υπομονή.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό, για την ποιοτική μας εκγύμναση, να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα (ηλεκτρονικά ή συμβατικά όργανα, ελεύθερα βάρη κλπ.). Για τον λόγο αυτό ο εξοπλισμός ενός σοβαρού γυμναστηρίου είναι ασύγκριτα καταλληλότερος από μερικά πολυόργανα που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σπίτι μας.

Ένα πολυόργανο σπιτιού σίγουρα πάσχει από ευχρηστία, αντοχή, ακαμψία και φυσικά έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις στις σωστές γωνίες και θέσεις εκγύμνασης προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλές μυϊκές ομάδες. Αντίστοιχα ένας σπιτικός ηλεκτρικός διάδρομος ή ένα ποδήλατο κοκ. Ταυτόχρονα έχουν ελαφριά κατασκευή για να μετακινούνται και να μην πιάνουν πολύ χώρο. Αντίστοιχα στα γυμναστήρια η στιβαρή κατασκευή των οργάνων και η ειδίκευσή τους σχετικά με τις μυϊκές ομάδες τα ανεβάζουν σε ένα άλλο προπονητικό επίπεδο μη συγκρίσιμο με τα όργανα σπιτιού.

Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Πολλές φορές κακοσυντηρημένα όργανα ακόμα και σε μεγάλα επώνυμα γυμναστήριο τα καθιστούν από ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Έχετε τρέξει ποτέ σε διάδρομο που ο θόρυβος της τριβής του ιμάντα ακούγεται πάνω από τη μουσική ή κολλάει με κίνδυνο να πέσετε; Έχετε χρησιμοποιήσει τροχαλία με φαγωμένο συρματόσχοινο που να κολλάει εμποδίζοντας την ομαλή ροή της κίνησης και κάνει ακαθόριστη τη ρύθμιση της αντίστασης; Έχετε εκτελέσει κάμψεις πρήτσερ σε μηχάνημα με σκληρό υλικό με αποτέλεσμα να πονάνε οι αγκώνες σας για ώρες ή και μέρες; Έχετε κάνει βαριά σκουώτ σε κλουβί που κινδυνεύει να διαλύσει ή να πέσει μαζί με τα κιλά πάνω σας;
Σίγουρα όλα αυτά κάτι θυμίζουν και δυστυχώς τα συναντούμε σε πολλά γυμναστήρια και άλλους χώρους όπου ο ιδιοκτήτης περνάει μόνο για να πάρει τα χρήματα από το ταμείο ή δεν πολυσκάει ή και δεν γνωρίζει.

Στο χέρι μας είναι να είμαστε προσεκτικοί και ψαγμένοι στην επιλογή γυμναστηρίου, να μην παρασυρόμαστε από προκλητικά μεγάλες οικονομικές προσφορές και πριν υπογράψουμε πολυετή ή πολύμηνα συμβόλαια να κάνουμε ένα δοκιμαστικό – αναγνωριστικό μήνα μέχρι να ανακαλύψουμε κατά πόσο μας σέβονται, κατά πόσο είναι δυνατόν να ασκηθούμε σωστά ή ακόμα και αν γίνεται «πανικός» λόγω χαμηλών προσφορών και δεν μπορούμε να βρούμε όργανο ελεύθερο. Πρέπει πάντα να υπολογίζουμε την χρηστικότητα και ασφάλεια του χώρου και ακόμα περισσότερο το γνωστικό επίπεδο των γυμναστών όπως και τη διάθεσή τους να μας το μεταδώσουν.

Όλα τα μέσα εκγύμνασης έχουν τη χρησιμότητα τους αλλά ο βασιλιάς είναι τα ελεύθερα βάρη. Η μυϊκή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους είναι αναντικατάστατη με τις τροχαλίες. Δυστυχώς υπάρχει μία τάση κατάργησής τους από τα σύγχρονα γυμναστήρια λόγω του ιδιαίτερου χώρου που απαιτείται, του κινδύνου από τις πτώσεις των βαρών και φυσικά από την ευκολία που προσφέρουν τα αντίστοιχα όργανα στο «φόρτωνε ξεφόρτωνε».

Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι δυστυχώς την σωματική εξέλιξη την διέπουν κανόνες απαράβατοι και η ίδια η φύση μας τιμωρεί σε βάρος της υγείας μας αν δεν τους τηρούμε αυστηρά. Εδώ υπεισέρχεται το βαρύ πυροβολικό της εξέλιξης που λέγεται πειθαρχία. Μία άγνωστη λέξη στο λεξιλόγια των περισσοτέρων. Είναι Το Άλφα και το Ωμέγα της σωστής εκγύμνασης.

Έχω δει κατά καιρούς αρχάριους, σε γυμναστήριο, τρελαμένους από άρθρα και φωτογραφίες σε περιοδικά να πασχίζουν με ζήλο να εκτελέσουν πολύπλοκα προγράμματα απείρων σετ και πολύ υψηλής έντασης καταστρέφοντας κάτι πριν καν το χτίσουν. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από προγράμματα που εκτελούνται από «σώματα φαρμακαποθήκες» αλλά να βρούμε το πρόγραμμα που αρμόζει στο επίπεδό μας, πάντα με τη βοήθεια του ειδικού επιστήμονα.

Η εξέλιξη ενός σώματος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία συμμετέχουν πολλοί παράγοντες, όπως κληρονομικοί, βιοχημικοί κ.α. Ο βασικότερος κανόνας εξέλιξης λέγεται: νόμος της «σκάλας». Δηλαδή ανεβαίνουμε ένα σκαλί και κολλάμε για όσο διάστημα το σώμα μας κάνει τις ανάλογες προσαρμογές, μετά πάλι ένα σκαλί και ξανά κόλλημα κ.ο.κ. Όσο ανεβαίνουμε τα σκαλιά τόσο αυξάνεται και το κόλλημα άρα και ο χρόνος για το επόμενο σκαλί εξέλιξης. Ο έμπειρος γυμναστής του χώρου μπορεί να σας βρει διάφορες μεθόδους «ξεκολλήματος», για τα προχωρημένα στάδια, δημιουργώντας τεχνικό σοκ στο σώμα μας με ασυνήθιστα είδη προπονήσεων και άλλες εκπλήξεις.
Υπομονή, πειθαρχία και γνώση λοιπόν.

(*) Ο κ. Κουτσολάμπρος είναι M.Sc. Εργοφυσιολόγος- Καθ. Φυσικής Αγωγής

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v