Κανόνες και απλές συμβουλές υγιεινής, που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε μολύνσεις και δυσάρεστες οσμές οι οποίες καραδοκούν τώρα το καλοκαίρι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Υπάρχει λόγος που αποκαλείται «ευαίσθητη περιοχή» –και δεν είναι μόνο για να έχουμε έναν σεμνό όρο να αναφερόμαστε σε αυτήν. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, είναι ευαίσθητη σε μικρόβια και μολύνσεις, γι’ αυτό και έχει τους δικούς της κανόνες υγιεινής, οι οποίοι το καλοκαίρι, λόγω της επαφής με την άμμο και το νερό της θάλασσας ή της πισίνας, γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί. Τους συγκεντρώνουμε όλους παρακάτω, προς γνώση και συμμόρφωση.
Η υγιεινή της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής
Η κακή υγιεινή στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει πληθώρα γυναικολογικών προβλημάτων, που περιλαμβάνουν μυκητιάσεις, δυσάρεστη οσμή, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ακόμα και καρκίνο του τραχήλου.
- Πίνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού, για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα. - Αποφύγετε να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή με κοινά αφρόλουτρα. Το ph τους είναι υψηλότερο από αυτό της επιδερμίδας, πράγμα που τα κάνει να σκοτώνουν τα «καλά» βακτήρια που προστατεύουν από κολπικές μολύνσεις. Χρησιμοποιήστε ειδικά σαπούνια για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, ή πλυθείτε απλώς με πολύ νερό. - Κάντε συχνά αποτρίχωση ή «τριμάρετε» τις τρίχες. Η έντονη τριχοφυΐα δημιουργεί στην περιοχή υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη βακτηριδίων και δυσάρεστες οσμές. - Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματισμένο χαρτί υγείας, το οποίο συνήθως περιέχει βλαβερά χημικά. - Στεγνώνετε πάντα προσεκτικά την περιοχή μετά το ντους ή το μπάνιο στην θάλασσα, για να απομακρύνετε την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. - Προτιμήστε να φοράτε βαμβακερά και όχι πολύ στενά εσώρουχα.
Η υγιεινή της ανδρικής ευαίσθητης περιοχής
Η ελλιπής υγιεινή στον άνδρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τα οποία περιλαμβάνουν μυκητιάσεις που προκαλούν φαγούρα, στυτική δυσλειτουργία και νόσο Peyronie, μια επίκτητη κάμψη η οποία προκαλεί δυσμορφία του πέους.
- Πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τις τοξίνες από τον οργανισμό σας. - Πλένετε την περιοχή καθημερινά με σαπούνι και νερό, τραβώντας προς τα πίσω την ακροποσθία για να αποφύγετε τις μολύνσεις που μπορούν να προκληθούν από την ελλιπή υγιεινή της περιοχής. - Είναι επίσης απαραίτητο –και θέμα υγιεινής– το να εκσπερματώνετε συχνά. - Στεγνώστε προσεκτικά την περιοχή μετά από το ντους ή το μπάνιο, και προσπαθήστε να αποφύγετε την υγρασία (π.χ. να μη μένετε πολλή ώρα με το βρεγμένο μαγιό) και την υπερβολική εφίδρωση. - Περιποιηθείτε το ηβικό τρίχωμα, ξυρίζοντας ή έστω τριμάροντας τις τρίχες, για να αποφύγετε ερεθισμούς και μολύνσεις. Αν προτιμήσετε τη λύση του ξυραφιού, κάντε ντους με ζεστό νερό για να ανοίξουν οι πόροι της περιοχής και να μαλακώσουν οι τρίχες, και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό ξυράφι για να τις ξυρίσετε.