Δείτε τι πρέπει να τρώτε και τι πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε συχνά φουσκώματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πόνο στην κοιλιά, κοινώς… ευερέθιστο έντερο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μήπως έχετε συχνά φουσκώματα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και πόνο στην κοιλιά; Όλοι μας λίγο-πολύ βιώνουμε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό μας σύστημα, αλλά ξέρατε ότι για έναν στους τέσσερις ανθρώπους, τα παραπάνω δεν είναι περιστασιακά, αλλά οφείλονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Κι όμως, πρόκειται για συχνότατο σύνδρομο, που δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά μας ταλαιπωρεί καθημερινά και οι περισσότεροι… αγνοούμε ότι ζούμε με αυτό. Τι πρέπει λοιπόν και τι δεν πρέπει να τρώμε, όταν μας «βασανίζει» το έντερό μας;
Τι δεν πρέπει να τρώτε «Για πολλούς ανθρώπους, η προσεγμένη διατροφή βελτιώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου», αναφέρει στο Iatronet.gr η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Χριστίνα-Έλενα Δρακοπούλου. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι ότι οι τροφές που αυξάνουν ή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή. Αυτό που πρέπει να κάνει ως πρώτο βήμα κάποιος που υποφέρει από το έντερό του, είναι να καταγράψει σταδιακά όλα τα τρόφιμα που του προκαλούν τα συμπτώματα. «Εντοπίζοντας τις τροφές που οξύνουν το πρόβλημα, μπορούμε να προβούμε σε αντικατάσταση αυτών με άλλες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και δεν μειώνουν την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης από τη διατροφή μας», αναφέρει η ειδικός.
Μερικές τροφές που ενοχοποιούνται συχνά για το ευερέθιστο έντερο είναι -η καφεΐνη -οι αδιάλυτες φυτικές ίνες -η φρουκτόζη -η λακτόζη -λαχανικά όπως το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, τα μπιζέλια -καπνιστά τρόφιμα, πίτσες και τηγανητά -καυτερά μπαχαρικά
Ωστόσο, δεν είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Γι’ αυτό, τονίζει η ειδικός, η αυθαίρετη αποχή από μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη και οι φυτικές ίνες, χωρίς την καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου, μπορεί να οδηγήσει σε μη ισορροπημένη διατροφή ή και σε υποθρεψία.
Και τι πρέπει να τρώτε; Και πάλι, αυτό εξαρτάται από το ποια τρόφιμα έχετε εντοπίσει ότι σας ενοχλούν και ποια όχι, καθώς και από τα συμπτώματα. Αν για παράδειγμα η δυσκοιλιότητα είναι σε έξαρση, είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και πολλά υγρά, ώστε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση του συμπτώματος. Αν το σύμπτωμα είναι η διάρροια, το αντίστροφο, δηλαδή να αποφύγετε τις φυτικές ίνες μέχρι να «καταλαγιάσει» το πρόβλημα. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα πολυδημητριακά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά.
Σημειώστε ότι, ούτως ή άλλως, ευεργετικά για την λειτουργία του εντέρου είναι τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με προβιοτικά, ήτοι «καλά» βακτήρια που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου συμβάλλοντας στην υγιή λειτουργία του.
Τέλος, θυμηθείτε ότι τα τρόφιμα δεν είναι ο μόνος λόγος που εμφανίζονται τα συμπτώματα: Το στρες είναι σημαντικός παράγοντας που προκαλεί σπασμούς στο γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το σύνδρομο, γι’ αυτό η αντιμετώπιση του άγχους βοηθά επίσης πολύ.