Φρούτα και λαχανικά, αλλά και πράγματα που δεν περίμενες, όπως η γαλοπούλα και… οι γρανίτες θα σε βοηθήσουν να αναρρώσεις πιο γρήγορα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό –ούτε εδώ, ούτε πουθενά. Το ξέρεις, το ξέρουμε κι εμείς, το ξέρουν όλοι, αυτή η πανδημία που μας έχει βρει είναι τρομακτική ακριβώς επειδή ο ιός είναι πολύ καινούριος, δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε, και σίγουρα δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε έρευνες σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθά στην αντιμετώπισή του, ή στην ανάρρωση αν ο μη γένοιτο προσβληθούμε.
Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, να πούμε επίσης πως υπάρχουν τροφές που βοηθούν γενικώς στη γρήγορη ανάρρωση, επειδή είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας συστήματος που καλείται να δουλέψει υπερωρίες για να αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε εισβολέα –από απλό κρυολόγημα, μέχρι ξέρεις-τι.
Η γαλοπούλα: Περίμενες να ξεκινήσουμε με φρούτα και λαχανικά, το ξέρουμε, η πρωτεΐνη όμως είναι εξίσου αναγκαία αν θέλεις να δώσεις στον οργανισμό σου ενέργεια για να καταπολεμήσει την νόσο. Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης –και τέλεια επιλογή για το τοστάκι σου, έχουμε να προσθέσουμε.
Ο χυμός λαχανικών: Εξασφαλίζει ταυτόχρονα ενυδάτωση, που είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό σου αυτή τη στιγμή, και αντιοξειδωτικά. Συν ότι αποτελεί την τέλεια λύση αν η ασθένεια σου έχει κόψει την όρεξη, και δεν μπορείς π.χ. να φας μια σαλάτα –αν μπορείς, αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχεις, μην το σκέφτεσαι.
Η κοτόσουπα: Δεν είναι μόνο θρεπτική και ενυδατική, έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα που την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη ενάντια σε βακτήρια και ιούς.
Το σκόρδο: Πασίγνωστο για την αντιμικροβιακή του δράση, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σαν να ρίχνεις βαρύ πυροβολικό στη μάχη. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά πιθανό να βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού.
Το τζίντζερ: Όσο σπιτικό γιατροσόφι είναι το σκόρδο για τη Μεσόγειο, άλλο τόσο είναι το τζίντζερ για την Ανατολή. Έρευνες μάλιστα το συνδέουν με την καταπολέμηση της φλεγμονής. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο φρεσκοκομμένο στις σάλτσες σας, ή να τρίψετε ελάχιστον μέσα στον χυμό λαχανικών που λέγαμε στην αρχή.
Το ζεστό τσάι: Είτε πράσινο είτε μαύρο, ό,τι προτιμάτε. Το τσάι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ η εισπνοή του ατμού του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση. Προσθέστε ένα κουτάλι μέλι και λίγο λεμόνι για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
Το σπανάκι: Είναι ως γνωστόν σούπερ δυναμωτικό, καθότι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως καθώς και πολλών ακόμα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για γερό ανοσοποιητικό. Αν δεν έχεις κουράγιο να ανοίξεις φύλλο για να φτιάξεις μια σπανακόπιτα στην κατάστασή σου (σε νιώθουμε) μια χαρά το βάζεις ωμό στις σαλατούλες σου, και δεν χάνεις και κανένα από τα πολύτιμα συστατικά του.
Το καρότο: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων και ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ισχύει και για την προβιταμίνη Α, καθώς και των βιταμινών του συμπλέγματος Β, των οποίων είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές.
Η γρανίτα: Αυτό δεν το περιμένατε. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, όμως, μια γρανίτα μπορεί να ανακουφίσει τον λαιμό που πονάει, που είναι πρησμένος ή ξηρός. Βοηθά επίσης και στην ενυδάτωση, που είναι σημαντική στην καταπολέμηση της γρίπης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Iatronet, η πρόσληψη αρκετών υγρών μπορεί να κρατήσει λεπτή τη βλέννη και να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης. Επιλέξτε γρανίτες που παρασκευάζονται από 100% χυμό φρούτων (ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε τη μόνοι σας) και που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και όχι σακχαρούχο νερό. Καλές γεύσεις για να προτιμήσετε είναι μήλο, σταφύλι ή φράουλα.