Πετάς συχνά λαχανικά και άλλα τρόφιμα, και δεν καταλαβαίνεις γιατί χαλάνε τόσο γρήγορα; Μήπως κάνεις αυτά τα λάθη;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σου συμβαίνει κι εσένα πολλά τρόφιμα να κάνουν τον γύρο του θανάτου από το σούπερ μάρκετ στο ψυγείο ή στα ράφια σου και από εκεί κατ’ ευθείαν στα σκουπίδια; Τότε πιθανότατα κάνεις κάποια –ή και όλα– από τα παρακάτω λάθη. Καιρός να σταματήσεις.
Δεν έχεις το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Ιδανικά, το ψυγείο σου πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 2 (άντε 3) βαθμούς Κελσίου, και η κατάψυξη στους -18.
Αφήνεις τυριά και αλλαντικά στο χαρτί του σούπερ μάρκετ. Θα διατηρηθούν πολύ περισσότερο αν τα αποθηκεύσεις σε ένα τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινο. Ειδικά η φέτα, δεν την παλεύει ούτε κατά διάνοια στο χαρτί του σούπερ μάρκετ. Βγαλ’ την με το που τη φέρεις σπίτι.
Αφήνεις τον κιμά στο ψυγείο. Και επίσης στο χαρτί του σούπερ μάρκετ, διπλό έγκλημα. Ο κιμάς μπαίνει στο ψυγείο μόνο αν έχεις σκοπό να τον καταναλώσεις μέσα στις επόμενες 48 ώρες –αυστηρά. Αλλιώς, μεριδοποιείς, τυλίγεις σε μεμβράνη, και αποθηκεύεις στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.
Βάζεις το γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Μπορεί να είναι η πιο προφανής θέση, αλλά είναι δυστυχώς και η πιο λάθος –γιατί είναι αυτή που εκτίθεται περισσότερο στη θερμοκρασία του δωματίου κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις το ψυγείο σου. Το γάλα, ένα από τα πιο ευαίσθητα πράγματα εκεί μέσα, πρέπει να μπαίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο του ψυγείου.
Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά. Αγνόησε τις δελεαστικές θήκες στην πόρτα, και φύλαξέ τα στη συσκευασία τους, σε ένα από τα ράφια του ψυγείου.
Δεν στεγνώνεις τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσεις. Αν πλύνεις π.χ. το μαρούλι και μετά το βάλεις στο ψυγείο, σε λίγες ώρες το αποχαιρετάς. Οπότε, διαλέγεις και παίρνεις: Ή πλένεις κάθε φορά μόνο την ποσότητα που είναι να καταναλώσεις, ή κάθεσαι να στεγνώνεις ένα-ένα τα φύλλα των πράσινων λαχανικών, ή πληρώνεις το κάτι τις παραπάνω, αγοράζεις συσκευασμένες σαλάτες και ξενοιάζεις.
Αφήνεις τα μήλα έξω από το ψυγείο. Έτσι έκαναν οι μαμάδες μας, έτσι κάνουμε κι εμείς. Κι όμως, τα μήλα αντέχουν 10 μέρες παραπάνω αν αποθηκευτούν στο ψυγείο. Αν έχεις σκοπό να τα φας αύριο-μεθαύριο τότε πάσο, άφησέ τα έξω.
Πετάς λαχανικά πριν χαλάσουν. Το καταλαβαίνουμε, ένα καρότο ή ένα κρεμμύδι που δείχνει να παίρνει την κάτω βόλτα δεν σε εμπνέει να το φας. Ξέρεις όμως τι μπορείς να κάνεις; Να βράσεις τα ελαφρώς μαραμένα σου λαχανικά και μυρωδικά και να φτιάξεις έτσι έναν τέλειο ζωμό λαχανικών που θα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσες και σούπες. Αποθηκεύεται σε γυάλινα μπουκαλάκια στο ψυγείο για μέχρι και πέντε μέρες.
Δεν αποθηκεύεις σωστά τα μυρωδικά. Ο άτιμος ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο δυόσμος πρέπει να είναι στην πρώτη θέση των πραγμάτων που πετάμε όλοι πριν προλάβουμε να καταναλώσουμε. Κι αυτό γιατί η αποθήκευσή τους είναι μανούρα, και κανείς δεν ασχολείται –αξίζει όμως τον κόπο. Ιδανικά, που λες, πρέπει να τα τυλίξεις σε νωπό χαρτί κουζίνας, και εν συνεχεία να τα αποθηκεύσεις έτσι τυλιγμένα σε πλαστικές επανασφραζιζόμενες σακουλίτσες μέσα στο ψυγείο. Ή αυτό, ή αγόρασέ τα σε γλαστράκια να βρεις την υγειά σου.
Πετάς το χτεσινό/ προχτεσινό ψωμί. Αν απλώς σκλήρυνε, δεν έχει πιάσει όμως μούχλα, το κόβεις σε μικρά κομματάκια, τα βάζεις σε ένα ταψάκι, ραντίζεις με ελαιόλαδο και κανένα μυρωδικό αν θέλεις, ψήνεις για ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς, και έχεις τέλεια κρουτόν για τις σαλάτες σου.
Δεν ξέρεις το κόλπο με το βράσιμο των αυγών. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για μέχρι και 5 εβδομάδες. Αν την πέμπτη εβδομάδα σου έχουν μείνει πολλά, απλώς τα βράζεις, τα αφήνεις να κρυώσουν, και τα αποθηκεύεις ξανά στο ψυγείο. Αντέχουν άλλη μία.