Όλοι θέλουμε να χάσουμε αστραπιαία κιλά. Τι γίνεται όμως μακροπρόθεσμα με το βάρος μας; Αυτές οι μελέτες δίνουν – κάποιες – απαντήσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η απώλεια βάρους είναι μια… άβυσσος, όμως χάρη στη δύναμη της επιστήμης μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε κάπως το τοπίο και να δούμε τι ισχύει και τι όχι.
Συγκεκριμένα για την γρήγορη απώλεια βάρους, τα ερευνητικά δεδομένα είναι αρκετά και μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα για το τι πλάνο θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity το 2019,οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος πιο γρήγορα έχουν αρχικά καλύτερη γενική υγεία, όμως τα καθαρά κέρδη δεν διαρκούν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Jennifer Kuk, με την ίδια απώλεια κιλών δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τα οφέλη στην υγεία, είτε κάποιος τα χάσει γρήγορα είτε αργά. Ωστόσο, δεδομένου του κινδύνου για χολολιθίαση με την πιο γρήγορη απώλεια βάρους, το να προσπαθεί κάποιος να χάσει κιλά με ρυθμό μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα, είναι πιο ασφαλής επιλογή.
«Πρέπει να εστιάσουμε σε παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στη μακροχρόνια απώλεια βάρους και στην διατήρηση του αποτελέσματος, ακολουθώντας τον συνιστώμενο ρυθμό απώλειας βάρους του μισού με ένα κιλό την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Lisa Nackers, Ψυχολόγο Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το κλειδί στη μακροπρόθεσμη απώλεια και διατήρηση βάρους είναι η γρήγορη παρά σταδιακή απώλεια κιλών, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.
H έρευνα εξέτασε στοιχεία 262 μεσηλίκων παχύσαρκων γυναικών που έλαβαν μέρος σε εξάμηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους και βάσει των αποτελεσμάτων, οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας έχασαν 0,68 κιλά την εβδομάδα, όσες ανήκαν στην ομάδα μέτριας απώλειας έχασαν μεταξύ 0,23 και 0,68 κιλών και οι γυναίκες που έχαναν κιλά με αργό ρυθμό έχασαν λιγότερο από 0,23 κιλά.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την απώλεια βάρους στους 6 και 18 μήνες, καθώς και ενδεχόμενη αύξηση βάρους στο τέλος του έτους επανεξέτασης. Όσες ανήκαν στην ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους έχασαν περισσότερο βάρος γενικά, διατήρησαν το νέο βάρος περισσότερο διάστημα και δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες επαναπρόσληψης κιλών σε σχέση με τις γυναίκες που αδυνάτισαν σταδιακά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία έρευνας, η οποία εστίασε στους συμμετέχοντες του reality Bigger Loser. Έξι χρόνια μετά τη δραματική απώλεια βάρους που είχαν, οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι ξαναπήραν τα κιλά που έχασαν, ενώ ο μεταβολισμός τους είχε επιβραδυνθεί και έκαιγαν λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι πριν τη συμμετοχή τους στην εκπομπή.
Οι ερευνητές μελέτησαν 14 διαγωνιζόμενους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ο οποίος περιλάμβανε έντονη διατροφή και άσκηση. Ξεκίνησαν με μέσο βάρος περίπου 149 κιλα και κατέληξαν σε μέσο βάρος περίπου 91 κιλά). Έξι χρόνια αργότερα, όταν οι έξι άνδρες και οι οκτώ γυναίκες πήγαν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για μετρήσεις, το βάρος τους, κατά μέσο όρο, ανερχόταν περίπου στα 130 κιλά, ενώ μόνο ένας συμμετέχων δεν είχε πάρει βάρος.
«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αν ασκείται εντατικά θα μπορεί να διατηρήσει τον μεταβολισμό του, όμως δεν είναι έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι ασκούνταν πολύ έντονα, όμως ο μεταβολισμός τους επιβραδύνθηκε κατά αρκετές εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα», ανέφερε σχετικά ο Kevin D. Hall από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε είναι ότι η γρήγορη απώλεια βάρους συνήθως συνοδεύεται από απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθυμητό.
Σε αυτήν εδώ τη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν 25 άτομα σε δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες για 5 εβδομάδες. Έβαλαν επίσης 22 άτομα σε δίαιτα όχι και τόσο χαμηλών θερμίδων για 12 εβδομάδες.
Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν χάσει παρόμοιες ποσότητες βάρους. Ωστόσο, τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων έχασαν πάνω από έξι φορές περισσότερους μυς από εκείνα που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων.