του Πάρη Καπράλου
Ακούμε συχνά ”διαμαρτυρίες” ανθρώπων που δικαίως τα βάζουν με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων αναφορικά με το γεγονός ότι οι συσκευές στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον κόσμο της φωτογραφίας, να αποκτήσουν μουσικές δυνατότητες και να ενσωματώσουν λειτουργίες που θυμίζουν το... Star Trek, έχουν πάψει να δίνουν σημασία στις αρετές ενός καλού τηλεφώνου.
Η Nokia έκανε το πρώτο βήμα για να απευθυνθεί σε αυτό το κοινό: το ”βήμα” αυτό ονομάζεται 6270 και είναι υπόδειγμα χρηστικότητας και λειτουργικότητας, χωρίς παράλληλα να χάνει την καλή του εμφάνιση.
Το πρώτο ευχάριστο χαρακτηριστικό που θα αναγνωρίσετε είναι οι διαστάσεις του. Το κινητό είναι sliding και όχι αναδιπλούμενο και έχει εκπληκτικά μικρό μέγεθος (104x50x23 mm, βάρος 125 gr με τη μπαταρία), χωρίς να θυσιάζει το μέγεθος του πληκτρολογίου του, το οποίο ανοίγει συρταρωτά από το κάτω μέρος της συσκευής.
Το άλλο εκπληκτικό στοιχείο της είναι η καθαρότητα απεικόνισης της οθόνης.
Η ανάλυσή της βρίσκεται στα 320x240 pixels, είναι η ίδια που διαθέτουν τα περισσότερα PDA, το μέγεθός της όμως είναι πολύ μικρότερο, οπότε η απεικόνιση είναι ακόμα καλύτερη και τα χρώματα τόσο ζωντανά όσο σε κανένα άλλο κινητό. Τα τρισδιάστατα εικονίδια που ξεχωρίζουν ακόμα και από μεγαλύτερη από το συνηθισμένο απόσταση και η φωτεινότητά της θα σας επιτρέψουν να το χειριστείτε με άνεση, όπου κι αν βρίσκεστε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι ο καλύτερος που έχει εμφανιστεί σε κοινό κινητό τηλέφωνο από πλευράς λειτουργικότητας, αφού η κάθε επαφή μπορεί να διαθέσει απεριόριστα πεδία, τα οποία επιλέγει ο χρήστης από μία μεγάλη λίστα αναφορικά με το τι θα είναι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε εικόνα του καλούντος, ώστε να βλέπετε την φωτογραφία του όταν σας καλεί.
Ανάλογα πρωτότυπη σε λειτουργικό σχεδιασμό και σύλληψη είναι και η ατζέντα με λειτουργίες, όπως ημερολόγιο, σημειώσεις και υποχρεώσεις, αλλά και ένα ”κομπιουτεράκι”, ένας αριθμητικός υπολογιστής δηλαδή ο οποίος διαθέτει ”επιστημονικό” προφίλ, αλλά παράλληλα διαθέτει μετατροπέα μονάδων ο οποίος θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε μονάδες όγκου, εμβαδού, θερμοκρασίας, νομίσματος και μήκους. Καλή δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι των συντομεύσεων, δεδομένου ότι –ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, εσείς θα επιλέξετε αν επιθυμείτε κάτι ανάλογο - σε κάθε πλήκτρο μπορούν όχι μόνο να αντιστοιχίζονται κάποιες λειτουργίες που σε διαφορετική περίπτωση απαιτούν πολλά ”κλικ” αν προσπαθήσετε να τις συναντήσετε από το μενού του, αλλά επίσης μπορείτε να αντιστοιχίζετε άνω της μίας λειτουργίας σε κάθε πλήκτρο, ως συντόμευση.
Παρά την έμφαση στην λειτουργικότητά του και σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι η λειτουργικότητα ενός τηλεφώνου δεν μπορεί να συμβαδίζει άριστα με multimedia δυνατότητες, το τηλέφωνο διακρίνεται από την καθαρότητα του ήχου, όσο και από την έντασή του. Μπορείτε να αναπαράγετε μουσικά αρχεία σε μια μεγάλη ποικιλία φορμά. Επιπλέον διαθέτει κάμερα, ραδιόφωνο, δυνατότητα ηχογράφησης και ισοσταθμιστή, ο οποίος είναι σε θέση ”να κάνει την διαφορά”.
Στην λειτουργία ”ραδιόφωνο” ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει έως και 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς με τα ονόματα αυτών, να κάνει γρήγορη αναζήτηση, αλλά και να επιλέξει κάποιον σταθμό της αρεσκείας του πληκτρολογώντας απλά την συχνότητά του.
Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με άλλες συσκευές είτε με Bluetooth είτε με υπέρυθρες, ενώ για την σύνδεση με τον υπολογιστή σας υποστηρίζει πλήρως το USB Μass Storage Profile και μόλις συνδεθεί το ειδικό καλώδιο, ο υπολογιστής σας θα ”δει” τη συσκευή ως εξωτερικό σκληρό δίσκο, χωρίς να απαιτούνται ρυθμίσεις από εσάς.
Η κάμερά του δεν υπολείπεται σε τίποτα, καθώς είναι ανάλυσης 1600x1200 pixels που αποδίδει 2MPixels.
Τέλος, το κόστος της συσκευής είναι προκλητικά χαμηλό για τις δυνατότητές της, βρίσκεται στα 300 ευρώ και το κινητό κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά.