του Χρήστου Τζώρτζη
Πώς ακριβώς πρέπει να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ή το tablet αλλά και ποια είναι η καλύτερη χρήση για να εξασφαλίσετε μακροχρόνια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία του; Συμβουλές, tips και χρήσιμα κολπάκια για να μη ξεμείνετε ποτέ απρόσμενα από ενέργεια, στην αγαπημένη σας φορητή συσκευή.
Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι δύσκολο να τηρούμε πάντα, ευλαβικά τις συμβουλές φόρτισης του smartphone ή του tablet μας. Ανάλογα την περίπτωση, πιθανότατα θα χρειαστεί να το φορτίσουμε για μισή ώρα, ίσα ίσα για να μας βγάλει για τις επόμενες 2 ώρες που θα είμαστε μακριά… από την πρίζα. Κάποιες άλλες φορές θα το ξεχάσουμε ολόκληρο το βράδυ επάνω στο φορτιστή και θα θυμηθούμε να το αφαιρέσουμε από την τροφοδοσία… αφού χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αν αναγνωρίζετε και εσείς τον εαυτό σας στα παραπάνω παραδείγματα, δε χρειάζεστε να ανησυχείτε: δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχουν παρ’όλα αυτά ορισμένες συμβουλές τις οποίες, αν ακολουθήσετε, θα μειώσετε τις πιθανότητες να αγοράσετε πρόωρα μπαταρία για την αγαπημένη σας συσκευή.
Η σωστή φόρτιση της μπαταρίας
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι παλαιότερες μπαταρίες τύπου NiMH and NiCd “θυμούνται”. Το ονομαζόμενο “memory effect” αυτών των μπαταριών είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για τη μειωμένη απόδοση που έχουν έπειτα από μεγάλο διάστημα επαναληπτικών φορτίσεων. Αν για παράδειγμα φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο συχνά ανάμεσα στο 20 και στο 80%, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να “ξεχάσει” ότι υπάρχει διαθέσιμο και ένα υπόλοιπο 40% (0-20% και 80-100%) της χωρητικότητας της μπαταρίας!
Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει για τις μπαταρίες νεότερου τύπου λιθίου-ιόντων (lithium-ion). Τις σύγχρονες αυτές μπαταρίες μπορείτε να τις φορτίζετε όσο συχνά θέλετε μέσα στην ημέρα, απλώς δεν πρέπει να τις φορτίζετε μέχρι το 100%, ούτε και να τις αφήνετε να πέσουν στο 0%.
Για την ακρίβεια, ο κανόνας εδώ λέει να τις διατηρείτε όσο μπορείτε γύρω στο 50% της χωρητικότητάς τους. Όταν αυτή πέσει για παράδειγμα στο 40%, φορτίστε μέχρι το 55% και επαναλάβετε τη διαδικασία (όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν). Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι να φορτίζετε συστηματικά από το 40-80% και να μην αφήνετε την μπαταρία να πέσει κάτω από το 20%. Παράλληλα, καλό θα είναι να κάνετε μια πλήρη φόρτιση (π.χ. 10-100%) μία φορά το μήνα για να επαναπροσδιορίζετε την πλήρη χωρητικότητά της.
Όσον αφορά τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα είναι αρκετά έξυπνα ώστε να σταματήσουν τη φόρτιση αυτόματα μόλις “γεμίσει” η μπαταρία τους. Διευκρινίζουν παρόλα αυτά ότι, κατά τη διάρκεια πολύωρων φορτίσεων, θα πρέπει να αφαιρείτε τα τηλέφωνα από τη θήκη τους, για να αερίζονται καλύτερα και να αποφεύγονται φαινόμενα υπέρ-θέρμανσης.
Η σωστή χρήση της φορητής συσκευής
Τα παραπάνω μπορεί να σας εξασφαλίσουν “μακροημέρευση” για τη μπαταρία της φορητής συσκευής σας, αλλά η καθημερινή “ενεργειακά οικονομική” χρήση της είναι απαραίτητη για να είστε σίγουρος ότι δε θα ξεμείνετε από ενέργεια εκεί που δεν το περιμένετε.
Ως γνωστόν, το πιο ενεργοβόρο εξάρτημα του smartphone ή του tablet, είναι η οθόνη του. Αν μεταβείτε μάλιστα στις ρυθμίσεις της συσκευής σας, όσον αφορά την κατανάλωση της μπαταρίας, θα το διαπιστώσετε και ιδίοις όμασι. Φροντίστε λοιπόν να μειώσετε όσο το δυνατόν τη φωτεινότητα της οθόνης (ένα ποσοστό γύρω στο 40-45% είναι αρκετό), ή απλά χρησιμοποιήστε την αυτόματη ρύθμιση. Παράλληλα, ορίστε τον χρόνο απενεργοποίησης της οθόνης (screen timeout), χαμηλά (γύρω στο 1 λεπτό ή λιγότερο), ώστε αυτή να κλείνει σχετικά σύντομα, όταν δε χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο. Από την οθόνη κατανάλωσης μπαταρίας, μπορείτε να δείτε και τυχόν άλλες εφαρμογές που καταναλώνουν πολύ μπαταρία και να τις απενεργοποιήσετε σε περίπτωση που δεν τις χρησιμοποιείτε συχνά.
Το αμέσως επόμενο χαρακτηριστικό όσον αφορά την κατανάλωση μπαταρίας, είναι όλες οι εκπομπές ασύρματων σημάτων (Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth, GPS). Όσον αφορά το πρώτο, καλό θα είναι να το έχετε ενεργό μόνο όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιο γνωστό access point και θέλετε να συνδεθείτε στο Internet. Το 3G/4G είναι σίγουρα πιο απαραίτητο, αλλά αν βρίσκεστε σε κάποιο γεωγραφικό σημείο στο οποίο ο παροχέας σας δεν προσφέρει αυτή την υπηρεσία, θυμηθείτε να το απενεργοποιήσετε. “Γυρίζοντας” τη συνδεσιμότητα του τηλεφώνου σας σε 2G, αποδεδειγμένα “κερδίζετε” σε μπαταρία. Το Bluetooth, είναι ουσιαστικά χρήσιμο μόνο για χρήση σε ασύρματα hands free, καθώς σπάνια πλέον θα το χρησιμοποιήσετε για την αποστολή/λήψη αρχείων. Το GPS τέλος, θα πρέπει να είναι ενεργό, μόνο όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα πλοήγησης, ή κάποια εφαρμογή που ενδεδειγμένα το απαιτεί (π.χ. για geotagging φωτογραφιών).
Αν η εφαρμογή για τα e-mails σας χρησιμοποιεί την τεχνολογία push, καλό θα είναι να την απενεργοποιήσετε, εκτός αν φυσικά χρειάζεται να βλέπετε τα e-mails σας την στιγμή ακριβώς που καταφθάνουν στο Inbox σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τον e-mail client ώστε να ελέγχει για νέα μηνύματα κάθε 10-15 λεπτά. Στο ίδιο κλίμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα περιττά notifications χρησιμοποιώντας κάποια σχετικά εφαρμογή όπως είναι για παράδειγμα το CM Security στο Android.
Υπάρχει τέλος μια διαδεδομένη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι για επιπλέον εξοικονόμηση μπαταρίας στο τηλέφωνο ή το tablet σας, θα πρέπει να “κλείνετε” τις ενεργές εφαρμογές που τρέχουν στο background. Σύμφωνα με πρόσφατες απόψεις επί του θέματος παρόλα αυτά, αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει στην εξοικονόμηση μπαταρίας, αλλά ουσιαστικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σκεφτείτε μόνο, ότι, η συσκευή θα χρειαστεί περισσότερα resources (άρα και μπαταρία) για να ανοίξει εκ νέου μια εφαρμογή, από ότι να την “ξυπνήσει” από το background. Θα σας προτείναμε να διαβάσετε σχετικά και στο Διαδίκτυο, πραγματοποιώντας μια απλή σχετική έρευνα.
Χρήσιμες εφαρμογές και πρόσθετες συσκευές
Στο app store της φορητής συσκευής σας, θα συναντήσετε πολλές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή της μπαταρίας σας. Τα apps αυτά, φροντίζουν να τερματίζουν ανά τακτά διαστήματα τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, απενεργοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές ασύρματων σημάτων (με δικιά σας συναίνεση φυσικά), όταν αυτές έχουν “ξεχαστεί” ανοικτές. Κάποια άλλα, ελέγχουν και την φωτεινότητα της οθόνης, ειδοποιώντας σας αν αυτή έχει ξεπεράσει ορισμένα επίπεδα. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, πρόκειται για αυτοματοποιημένες ενέργειες που ήδη έχουν αναφερθεί παραπάνω.
Άλλες εφαρμογές πάλι, ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δυνατότητα γρήγορης φόρτισης, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία, αλλά αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται και από το τηλέφωνο για να λειτουργήσει σωστά, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παράλληλα και έναν φορτιστή γρήγορης φόρτισης (quick charger). Εν κατακλείδι, η αποτελεσματικότητα αυτών των εφαρμογών είναι ακόμη και σήμερα προς συζήτηση σε πολλά forums στο Διαδίκτυο, αλλά θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές για να δείτε αν πραγματικά κάνει τη διαφορά.
Αντίθετα, μια από τις πιο χρήσιμες συσκευές που μπορείτε να έχετε μαζί σας, είναι ένα power bank. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έξτρα μπαταρία που (από τη στιγμή που τη διατηρείτε φορτισμένη), μπορεί να προσφέρει ενέργεια στη φορητή συσκευή σας, όταν βρίσκεστε μακριά από την πρίζα. Αν πάλι μετακινείστε πολύ με αυτοκίνητο, ένας φορτιστής αυτοκινήτου είναι σίγουρα… must!
Θυμηθείτε τέλος, ότι, αν διαπιστώσετε πως η μπαταρία σας πνέει τα λοίσθια, είτε από κακή χρήση, είτε επειδή απλά… έφαγε τα ψωμιά της, μη διστάσετε να την αντικαταστήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμήστε μια αυθεντική μπαταρία του κατασκευαστή και όχι οποιαδήποτε άλλη απομίμηση. Το κόστος είναι σχετικά μικρό (€15-20) και σίγουρα μια τέτοια ενέργεια αξίζει τον κόπο.