Ρομπότ, κυρτές οθόνες, υβριδικοί υπολογιστές και online… αυτοκίνητα. Δείτε τις τεχνολογίες που ξεχώρισαν στην φετινή CES.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Χρήστου Τζώρτζη
Το Consumer Electronics Showπου γίνεται κάθε χρόνο στο Las Vegas, η γνωστή μας έκθεση CES, δείχνει τις τεχνολογικές τάσεις που θα ακολουθήσουν οι εταιρίες στο εγγύς μέλλον. Ας δούμε λοιπόν ποιες από αυτές τις τάσεις ξεχώρισαν και φέτος εντυπωσιάζοντας το κοινό που επισκέφτηκε την αμερικανική μεγαλούπολη, από τις 7 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.
Το 4K γίνεται πιο προσιτό
Η δυνατότητα θέασης ταινιών αλλά και τηλεοπτικού περιεχομένου σε ανάλυση 4Κ (4000 pixels), ήταν ένα από τα πιο “hot trends” της φετινής CES. Η Sony αλλά και η LG παρουσίασαν οθόνες με τη συγκεκριμένη “τερατώδη” ανάλυση, αν και μία από τις πιο προσιτές λύσεις σε αυτή την κατηγορία ήταν η “50άρα” της Vizio (P502ui-B1) με κόστος $1000. Παράλληλα, η εταιρία παροχής on-demand βίντεο περιεχομένου, Netflix, ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής αμερικάνικη σειρά του 2013, House of Cards, θα προσφέρεται και σε ανάλυση 4Κ. Όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρξει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να “περάσει” σιγά σιγά το 4K στο σπίτι, ενώ τροχοπέδη σε αυτό το εγχείρημα αποτελεί και το τεράστιο bandwidth που απαιτείται για τη μετάδοση του σήματος, τόσο από τις εταιρίες που προσφέρουν το streaming, όσο φυσικά και από τη μεριά του καταναλωτή.
Κυρτές οθόνες
Η LG αλλά και η Samsung παρουσίασαν πρωτοποριακές κυρτές οθόνες, τόσο σε τηλεοράσεις, όσο και σε… smartphone. Η πρόταση της LG στην κατηγορία των mobile συσκευών, είναι το G Flex, το οποίο διαθέτει κυρτή οθόνη μεγέθους 6’’ που “λυγίζει” στον οριζόντιο άξονά της, σε αντίθεση με το Samsung Galaxy Round, η οθόνη του οποίου λυγίζει στον κάθετο άξονά της (όντως αξιοσημείωτες, αλλά και εντυπωσιακές λεπτομέρειες).
Όσον αφορά τις τηλεοράσεις, οι δύο κορεατικές εταιρίες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα οδηγήσει σε ακόμα λεπτότερες αλλά και πιο φωτεινές οθόνες, αν και ορισμένα δημοσιεύματα στο Internet κάνουν λόγο για “μέτρια έως και ασήμαντη εμπειρία” αναφερόμενα στην ποιότητα θέασης σε αυτό το είδος οθονών.
Υβριδικοί υπολογιστές
Παρόλο που τα Windows 8.1 βοηθούν στη σύγκλιση των δύο κόσμων, αυτών των tablets και των notebooks, το ερώτημα - tablet ή notebook; - συνεχίζει να βασανίζει πολλούς χρήστες ακόμα και σήμερα. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες φαίνεται ότι αγαπούν περισσότερο τα tablets, αλλά ορισμένες φορές θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουν και σε “κανονικό” πληκτρολόγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που στη φετινή CES παρουσιάστηκαν δεκάδες νέες λύσεις υβριδικών υπολογιστών, με το Asus Transformer Book Duet, να είναι μία από αυτές που ξεχώρισαν. Με Full HD αποσπώμενη οθόνη 13.3’’, επεξεργαστή Intel Core (μέχρι και Core i7), μνήμη 4GB DDR3L και 128GB SSD, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Το χαρακτηριστικό παρόλα αυτά που το διαχωρίζει ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό, είναι η δυνατότητα dual boot με Windows 8.1 και Android 4.1 (Jelly Bean).
Τεχνολογία που… φοριέται
Πρόκειται για μια κατηγορία τεχνολογικών συσκευών που συγκέντρωσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον στην έκθεση, εξαιτίας κυρίως της πρωτοτυπίας των προϊόντων που παρουσιάστηκαν. Από όσο μας έδειξαν οι εταιρίες στην πρόσφατη CES λοιπόν, επιθυμούν να προσφέρουν στους καταναλωτές τεχνολογικές συσκευές που φοριούνται στο σώμα. Είτε πρόκειται για συνοδευτικά εξαρτήματα για το smartphone, είτε για ηλιακούς συσσωρευτές-φορτιστές και αξεσουάρ “γυμναστικής” (fitness), οι εταιρίες παρουσίασαν στο Las Vegas μια πλειάδα από εντυπωσιακά gadgets που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν μια μόνιμη θέση επάνω στο σώμα μας. Την τιμητική τους αναμφισβήτητα είχαν τα δεκάδες βραχιόλια-ρολόγια χειρός που επικοινωνούν ασύρματα με τα smartphones και εμφανίζουν στην οθόνη τους πληροφορίες όπως είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα SMS, αλλά και το Facebook Status του χρήστη. Από εδώ ξεχώρισε η δεύτερη έκδοση του ρολογιού Pebble, με το διακριτικό Steel, που διαθέτει πλέον μεταλλικό (αλουμινένιο) λουράκι, καθώς και υψηλής ποιότητα οθόνη τεχνολογίας Corning Gorilla Glass.
3D Printing
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καινούρια τεχνολογία, αφού οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και στην περσινή έκθεση CES 2013. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επανέρχεται και φέτος, με τις εταιρίες να υποστηρίζουν ότι είναι πλέον αρκετά κοντά η εποχή που οι καταναλωτές θα μπορούμε να… τυπώνουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο σπίτι.
Η εταιρία που έκλεψε τις εντυπώσεις σε αυτό το “κομμάτι”, ήταν η 3D Systems, με τα ChefJet and ChefJet Pro. Πρόκειται για δύο τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ζάχαρη, είναι σε θέση να “τυπώσουν” σοκολατένιες αλλά και ζαχαρένιες λιχουδιές! Στην πραγματικότητα, αν και για επαγγελματική χρήση η τρισδιάστατη εκτύπωση βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό, σε “οικιακό” επίπεδο θα χρειαστεί βελτίωση για να είναι δυνατόν να παραχθούν αντικείμενα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές. Τα πρώτα βήματα φυσικά έχουν γίνει και είναι άκρως εντυπωσιακά.
Online… αυτοκίνητα
Το σενάριο της σύνδεσης του αυτοκινήτου με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έχει εμφανιστεί από αρκετές εταιρίες τα τελευταία χρόνια – ανάμεσα σε αυτές και η Google. Ένα από αυτά τα concepts που ξεχώρισαν στην πρόσφατη CES είναι και αυτό της Chevrolet η οποία προσφέρει στα μοντέλα Corvette, Impala, Malibu και Volt, τη δυνατότητα σύνδεσης με τα δίκτυα 4G LTE της Αμερικής και του Καναδά. Φαίνεται μάλιστα πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για το 2015, με αρκετά ακόμα μοντέλα της εταιρίας να προστίθενται στη λίστα με τα… online αυτοκίνητα.
Τι ακριβώς προσφέρει όμως η σύνδεση ενός αυτοκινήτου με τα 4G LTE δίκτυα; Ουσιαστικά, κάθε αυτοκίνητο που θα ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία, θα μετατραπεί σε ένα κινητό Wi-Fi hotspot, επιτρέποντας στους επιβάτες να συνδέουν άμεσα στο Διαδίκτυο τα smartphones, τα tablets και τα laptops τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, τόσο για ψυχαγωγική, όσο και επαγγελματική χρήση, αφού όλες οι προαναφερόμενες φορητές συσκευές, θα μπορούν να μοιράζονται την ίδια σύνδεση. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για χρήσιμες online εφαρμογές για το αυτοκίνητο.
Smartphones και tablets που ξεχώρισαν
Asus ZenFone
Η Asus παρουσίασε μια νέα σειρά “πολύχρωμων” smartphones, με την ονομασία ZenFone. Τα μοντέλα διαθέτουν οθόνες τεχνολογίας IPS και μεγέθους από 4 έως 6’’, μεγάλες σε χωρητικότητα μπαταρίες, ενώ το λειτουργικό σύστημα που επιλέχθηκε για τις συσκευές, είναι το Android 4.3. Οι τιμές τους ανέρχονται στα $99 (ZenFone 4), $149 (ZenFone 5) και $199 (ZenFone 6).
Sony Xperia Z1 Compact
Παρόλο που οι κατασκευαστές συνήθως εξοπλίζουν τα “mini” smartphones με υποσυστήματα “μέσης” κατηγορίας και επιδόσεων, το Sony Xperia Z1 Compact αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Με οθόνη 4.3’’ και ανάλυση 1280x720, επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 800, 2GB of RAM, οπίσθια κάμερα 20.7 και αδιάβροχο σώμα που αντέχει κάτω από το νερό μέχρι και 30 λεπτά, το smartphone μόνο “compact” δε μπορεί να χαρακτηριστεί.
Samsung Galaxy Note Pro (12.2)
Με αυτή τη φορητή συσκευή, η Samsung ελπίζει να γεφυρώσει ακόμα περισσότερο το “χάσμα” ανάμεσα στα tablets και τα laptops. Το Samsung Galaxy Note Pro διαθέτει οθόνη 12.2’’ και ανάλυση 2560x1600, αλλά και βελτιωμένες δυνατότητες multitasking που επιτρέπουν στο χρήστη να τρέχει ταυτόχρονα μέχρι και τέσσερις εφαρμογές. Παράλληλα, όπως όλα τα tables της σειράς “Note” διαθέτει “πενάκι” για σημειώσεις που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργικότητά του.
Alcatel One Touch Idol X+
Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά smartphones που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Παρόλο που πολλές σύγχρονες συσκευές αυτής της κατηγορίας ενσωματώνουν τετραπύρηνο επεξεργαστή, το Alcatel One Touch Idol X+ συμπεριλαμβάνει οκταπύρηνη CPU της MediaTek. Στα μειονεκτήματά του πάντως καταγράφεται η σχετικά χαμηλή ανάλυση της 5’’ οθόνης (1280x720), ενώ η τιμή του - σύμφωνα πάντα με την κατασκευάστρια εταιρία - θα ανέρχεται μόλις στα $329.
Huawei Ascend Mate 2
Με χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, την τεράστια πραγματικά μπαταρία του, χωρητικότητας 4.050 mAh, το Huawei Ascend Mate 2 προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη των 2 ημερών με “βαριά” χρήση. Αν μάλιστα συμπεριλάβετε στην εξίσωση και την… οθόνη μεγέθους 6.1’’, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα. Η κατασκευάστρια εταιρία, προσφέρει μάλιστα τη δυνατότητα στη συσκευή να χρησιμοποιηθεί και ως “φορτιστής” για άλλες φορητές συσκευές. Πραγματικά εντυπωσιακό!
Lenovo ThinkPad 8
Ένα από τα καλύτερα “μικρά” Windows tablets που έχουμε δει μέχρι σήμερα, το Lenovo ThinkPad 8 προσφέρει ευκρινή οθόνη 8.3’’ και ανάλυσης 1920x1200, ενώ διαθέτει και ποιοτική αλουμινένια κατασκευή. Στο οπίσθιο μέρος θα συναντήσετε κάμερα 8MP, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί ο ταχύτατος επεξεργαστής Bay Trail της Intel που είναι ικανός να διαχειριστεί ακόμα και βίντεο ανάλυσης 4Κ!