Βήμα προς βήμα οδηγός για να συνδέσετε εύκολα και κυρίως οικονομικά όλους τους φορητούς και μη υπολογιστές στο σπίτι, δημιουργώντας το δικό σας δίκτυο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Χρήστου Τζώρτζη
Για πολλές οικογένειες, ένας μόνο υπολογιστής στο σπίτι δεν είναι αρκετός. Σε ένα νοικοκυριό με αρκετές φορητές -και μη- συσκευές, η δημιουργία ενός οικιακού δικτύου αποδεικνύεται συχνά κάτι παραπάνω από μια ακόμα τεχνολογική ιδιορρυθμία. Ουσιαστικά, το οικιακό δίκτυο είναι μια απλή μέθοδος που επιτρέπει στους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Εφόσον διαθέτετε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στο σπίτι σας, το δίκτυο θα σας επιτρέψει να μοιράζεστε: • Έγγραφα και αρχεία • Μια σύνδεση Internet • Εκτυπωτές, σαρωτές, print servers • Στερεοφωνικά, Τηλεοράσεις και συστήματα gaming
Οι διαφορετικοί τύποι δικτύων χρησιμοποιούν διαφορετικό hardware, αλλά όλοι τους διαθέτουν τα ίδια βασικά components: • Έναν ή περισσότερους υπολογιστές • Hardware (router) και software (είτε ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα είτε ως εξωτερική εφαρμογή), ώστε να συντονίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών. • Ένα path (διαδρομή) μέσω της οποίας οι πληροφορίες μεταφέρονται από τον ένα υπολογιστή στον άλλο.
Οι δύο πιο δημοφιλείς τύποι οικιακής δικτύωσης είναι τα ασύρματα (Wireless) και τα ενσύρματα (Ethernet) δίκτυα. Και στις δύο περιπτώσεις το router αναλαμβάνει το "βάρος" του να κατευθύνει την "κίνηση" δεδομένων ανάμεσα στις συνδεδεμένες συσκευές. Συνδέοντας το router σας στο DSL modem σας, μπορείτε επίσης να επιτρέψετε σε πολλαπλούς υπολογιστές να μοιράζονται μία και μόνη σύνδεση στο Internet.
Ασύρματα δίκτυα
Ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για να συνδέσετε υπολογιστές στο σπίτι σας είναι μέσω ασύρματου δικτύου, το οποίο χρησιμοποιεί ραδιοκύματα αντί για καλώδια. Η απουσία φυσικών καλωδίων καθιστά εξαιρετικά ευέλικτο το είδος αυτό δικτύου. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετακινήσετε ένα laptop από το ένα δωμάτιο στο άλλο, δίχως να ασχολείστε με καλώδια δικτύου και χωρίς να χάνετε τη σύνδεσή σας. Το προφανές μειονέκτημα είναι πως οι ασύρματες συνδέσεις είναι σαφώς πιο αργές από τις Ethernet, ενώ είναι σαφώς πιο επισφαλείς, εκτός και εάν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψετε το δίκτυό σας. Επιπλέον, η ασύρματη σύνδεση έχει το μειονέκτημα της όποιας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, αλλά και των παρεμβολών που μειώνουν την ισχύ του σήματος.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον θέλετε να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο, θα χρειαστείτε ένα ασύρματο router. Το σήμα του router εκτείνεται σε απόσταση 30 μέτρων χοντρικά, σε όλες τις κατευθύνσεις, αν και οι τοίχοι σαφώς και παρεμβάλλονται στο σήμα. Ανάλογα με το μέγεθος και τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας, πιθανώς να χρειαστεί να αγοράσετε μια συσκευή repeater που αναμεταδίδει το σήμα, ώστε να καλύψετε την έκταση που θέλετε.
Επιπρόσθετα, θα χρειαστείτε και μια ασύρματη κάρτα δικτύου σε κάθε υπολογιστή που σκοπεύετε να συνδέσετε στο δίκτυο. Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε εκτυπωτές και άλλες συσκευές σε αυτό. Κάποια καινούργια μοντέλα προσφέρουν ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ασύρματη Ethernet bridge (hardware adapter), ώστε να προσθέσετε ασύρματες δυνατότητες σε συσκευές που δεν διαθέτουν. Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth μπορούν επίσης να συνδεθούν εύκολα μεταξύ τους, εντός ακτίνας 10 μέτρων – οι περισσότεροι υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά, συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας και άλλα gadgets προσφέρουν την τεχνολογία αυτή.
Ενσύρματα δίκτυα
Το βασικό πλεονέκτημα των ενσύρματων δικτύων είναι πως προσφέρουν στους χρήστες μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφώς υψηλότερη ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων. Αν και ταχύτερα, τα ενσύρματα δίκτυα προφανώς δεν βολεύουν από πλευράς φορητότητας λόγω της καλωδίωσης, η οποία μπορεί να ανεβάσει και το κόστος της σύνδεσης. Όσο περισσότερες συσκευές θέλετε να δικτυώσετε και όσο πιο απομακρυσμένες είναι αυτές, τόσο περισσότερα (και αντίστοιχα μέτρα) καλώδια Ethernet θα απαιτηθούν, ανεβάζοντας το κόστος.
Εφόσον το σπίτι σας, πιθανότατα, δεν έχει χτιστεί με πρόβλεψη εντοιχισμένης Ethernet καλωδίωσης, θα έχετε συνεχώς καλώδια "στα πόδια" σας. Για παράδειγμα, ο κάτοχος ενός laptop δεν θα έχει δυνατότητα εύκολης μετακίνησης εφόσον ο υπολογιστής του είναι "δεμένος" στον τοίχο.
Εάν σκοπεύετε να συνδέσετε δύο μόνο υπολογιστές μεταξύ τους, το μόνο που απαιτείται είναι μια κάρτα Network Interface (NIC) σε κάθε υπολογιστή και ένα καλώδιο ανάμεσά τους. Στην περίπτωση που θέλετε να συνδέσετε πάνω από 2 υπολογιστές ή άλλες συσκευές, θα χρειαστείτε ένα Ethernet router, αλλά και από ένα καλώδιο για κάθε συσκευή που θα συνδέσετε σε αυτό.
Εκτός όμως από τις "παραδοσιακές" ενσύρματες λύσεις, η σύγχρονη τεχνολογία δικτύωσης Powerline προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού σας για τη δημιουργία δικτύου. Το Powerline βασίζεται στη λογική τού "όχι καλώδια", και η ευκολία έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να μην υπάρχει τηλεφωνική υποδοχή σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, αλλά σίγουρα θα υπάρχει τουλάχιστον μία πρίζα δίπλα στον υπολογιστή/ές. Στη δικτύωση του τύπου αυτού, συνδέετε τους υπολογιστές σας σε δίκτυο μέσω της ίδιας πρίζας.
Μιας και δεν απαιτείται καινούργια εγκατάσταση καλωδίων και το δίκτυο δεν επιβαρύνει το λογαριασμό ρεύματος, η δικτύωση Powerline είναι η οικονομικότερη μέθοδος δικτύωσης συσκευών σε διαφορετικά δωμάτια. Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση είναι πανεύκολη και δεν απαιτείται η τοποθέτηση κάποιας κάρτας στον υπολογιστή σας.
Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα dLAN της Devolo κάνουν χρήση του υπάρχοντος οικιακού ηλεκτρικού δικτύου, μετατρέποντάς το σε δίκτυο μεταφοράς δεδομένων και καλύπτοντας αποστάσεις μέχρι 200 μέτρα με ταχύτητα 200 MBit/s. Οι αντάπτορες dLAN είναι συμβατοί με όλες τις HomePlug συσκευές, ενώ συνοδεύονται και από το αντίστοιχο software για την ορθή παραμετροποίηση και εγκατάσταση του δικτύου.
Οι αντάπτορες dLAN διατίθενται σε τρεις ταχύτητες: 200 Mbit/s, 500 Mbit/s και 600 Mbit/s, καθώς και σε διαφορετικά kits (Starter, Wireless, Extended), με διαφορετικές δυνατότητες: Μεταφορά εικόνας και ήχου σε ποιότητα HDTV μέσα από το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, παράλληλη προβολή πολλαπλών HDTV-Videostreams, λειτουργία με συσκευές USB όπως πολυσυσκευές, εκτυπωτές, σκληρούς δίσκους, σαρωτές, σύνδεση με κονσόλες παιχνιδιών, αλλά και κρυπτογράφηση 128 Bit.
Ο δεύτερος εναλλακτικός τρόπος ενσύρματης δικτύωσης είναι ο διαμοιρασμός αρχείων μέσω της χρήσης NAS (Network Attached Storage). Πρόκειται στην ουσία για έναν server που διατίθεται αποκλειστικά για file sharing. Ο NAS επιτρέπει την προσθήκη περισσότερου αποθηκευτικού χώρου σε ένα δίκτυο, με τη μορφή σκληρών δίσκων που τοποθετούνται σε αυτόν. Οι λοιποί υπολογιστές (clients) συνδέονται με τον NAS μέσω ενός καλωδίου Ethernet. Ο NAS μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα που εμφανίζονται με τη μορφή αρχείων, όπως email boxes, περιεχόμενο Web, backups απομακρυσμένων συστημάτων κ.ο.κ.
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τη σειρά ShareCenter των NAS από τη D-Link, με τιμές που ξεκινούν από €89. Οι συσκευές αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον αριθμό δίσκων που μπορούν να δεχτούν, με τον αποθηκευτικό χώρο (σε TBs), αλλά και με τις δυνατότητες υποστήριξης streaming μέσω DLNA, πρόσβαση από smartphone ή tablet, UPnP Media Server για άμεση αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων σε συμβατούς media players, ενσωματωμένο BitTorrent client, Print Server για διαμοιρασμό εκτυπωτή κ.ο.κ. Επιπλέον, χάρη στην υπηρεσία "D-Link cloud" μπορείτε να έχετε το "προσωπικό σας dropbox", με χωρητικότητα 1TB, 2ΤΒ ή και παραπάνω. Τα ShareCenter συνδέονται απευθείας στο router, γεγονός που καθιστά εύκολο το διαμοιρασμό αρχείων, με όλους τους χρήστες του δικτύου σας.
Στην ίδια λογική κινούνται και τα προϊόντα της σειράς Business Storage της Seagate (με τιμές που ξεκινούν από €209). Πρόκειται για ένα αποθηκευτικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για γραφεία, ομάδες εργασίες και μικρές εταιρίες, προσφέροντας ευελιξία και ευκολία στη χρήση εφαρμογών file serving, backup και server virtualization environments.