Ψηφιακό χάρτη για την Ελληνική Επανάσταση έφτιαξαν δύο 25χρονοι

Ψηφιακό χάρτη δημιούργησαν δύο φίλοι για την Ελληνική Επανάσταση, στον οποίο ο χρήστης μπορεί να ξεδιαλύνει τι συνέβη, πού και πότε με ένα κλικ.
Ψηφιακό χάρτη για την Ελληνική Επανάσταση έφτιαξαν δύο 25χρονοι
Δύο φίλοι «τοποθέτησαν» σε έναν ψηφιακό χάρτη - χρονολόγιο εκατοντάδες ορόσημα της περιόδου 1821-1832, με στόχο να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να ξεδιαλύνουν το περίπλοκο ιστορικό σκηνικό.

Μάχες, συμφωνίες, διπλωματικό παρασκήνιο, αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων, στο μυαλό πολλών ανθρώπων όλα αυτά είναι κάπως συγκεχυμένα. Ωστόσο ο Χρήστος Αγαθόπουλος και ο Χάρης Βαδιβούλης βοηθούν το κοινό να τα ξεδιαλύνει με τον διαδικτυακό χάρτη «Ελληνική επανάσταση 1821».

«Πέρυσι, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για να τις προσθέσω στις σκονισμένες αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που είχαν μείνει στο χρονοντούλαπο. Βρήκα λοιπόν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και τα σημείωνα σε χαρτιά με χρονολογική σειρά. Ταυτόχρονα, εμπνεύστηκα από ένα κανάλι στο youtube που ασχολείται με σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και στο τέλος κάθε βίντεο δείχνει σε χάρτη τα μέρη όπου έδρασαν και αποφάσισα να κάνω το ίδιο», δηλώνει ο Χρήστος Αγαθόπουλος, δημιουργός του ψηφιακού χάρτη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με τον Χάρη Βαδιβούλη διαμοιραστήκαμε ό,τι είχα συγκεντρώσει έως εκείνη τη στιγμή, βρήκε κι αυτός αρκετό υλικό ακόμη, και μετά χωρίσαμε τις χρονολογίες που ήταν ο καθένας υπεύθυνος να "καρφιτσώσει" στον χάρτη», εξηγεί ο κ. Αγαθόπουλος.

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps. Αριστερά βρίσκεται ένα υπόμνημα που εξηγεί τι σημαίνει το καθένα από τα δεκαπέντε σύμβολα που θα συναντήσει ο χρήστης. Ένα εικονίδιο σημαίνει ότι έγινε μάχη και νίκησαν οι Έλληνες, ένα άλλο ότι τη μάχη κέρδισαν οι Οθωμανοί, με άλλο συμβολίζονται οι σφαγές και οι λεηλασίες, άλλο υποδηλώνει την εξέγερση μιας περιοχής και άλλο την υπογραφή συνθήκης ή διατάγματος. «Κάτω από το υπόμνημα, μπορεί κάποιος να δει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Πατώντας πάνω στο γεγονός θα τού δείξει πού είχε συμβεί στον χάρτη, θα διαβάσει μία μικρή περιγραφή, ενώ αν θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να ανοίξει την πηγή που παραθέτουμε», εξηγεί ο 25χρονος δημιουργός.

«Μέσα από τον χάρτη είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κάποιος τα γεγονότα, να καταλάβει πού διαδραματίστηκαν και υπό ποιες συνθήκες και όλο αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις πληροφορίες που διαβάζει κάποιος σε ένα βιβλίο. Το ουσιαστικότερο όμως είναι πως μπορείς να δεις ότι έγινε κάποια μάχη ή υπογράφηκε κάποια συνθήκη σε μέρη που ζούμε σήμερα, που δείχνει ότι το παρελθόν είναι συνδεδεμένο με τον τωρινό κόσμο, δεν είναι κάτι που συνέβη και πέρασε», συμπληρώνει ο συνδημιουργός του χάρτη Χάρης Βαδιβούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγαθόπουλο, έχει ήδη υπάρξει μεμονωμένο ενδιαφέρον από δασκάλους και καθηγητές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο χάρτη κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι που ελπίζουν να προσελκύσει και άλλους συναδέλφους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v