MacBook: Είναι αυτός ο ιδανικός σύμμαχος ενός γραφίστα;

Δεν είναι σπάνια εικόνα να βλέπεις έναν γραφίστα να δημιουργεί χρησιμοποιώντας ένα MacBook. Οι φορητοί υπολογιστές της Apple έχουν κερδίσει την καρδιά όσων ασχολούνται με τα γραφικά, και δικαίως, διότι συνδυάζει μια πληθώρα δυνατοτήτων και ευκολιών που τα μετατρέπουν σε ακαταμάχητη πρόταση για τον επαγγελματία ή τον ερασιτέχνη γραφίστα.
Κάποιες βασικές ανάγκες για έναν γραφίστα είναι η οθόνη, η ταχύτητα και η αξιοπιστία σε οποιοδήποτε υπολογιστή κι αν καταλήξουν. Τα MacBook προσφέρουν όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα, σε ένα κομψό, ελαφρύ και διαχρονικού σχεδιασμού laptop με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας – πράγματα εξίσου σημαντικά για κάποιον που ταξιδεύει πολύ ή απλώς η δουλειά του απαιτεί να είναι ευέλικτος. Γνωρίζοντας πως μπορείς να έχεις όλα σου τα εργαλεία οπουδήποτε βρίσκεσαι είναι πολύ σημαντικό, επιτρέποντάς σου να εργαστείς ξέγνοιαστος δίχως δεύτερες σκέψεις για την όποια πιθανή μετακίνηση.
Είναι, όμως, ιδανική επιλογή για μερικά από τα δημοφιλέστερα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι γραφίστες;
Adobe Photoshop
Μπορεί σήμερα να είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και να διατίθεται σε πληθώρα πλατφορμών, όμως οι ρίζες του Adobe Photoshop ξεκινούν από τα συστήματα της Apple. Πίσω στο μακρινό 1987, ο Thomas Knoll ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για προβολή εικόνων σε κλίμακα του γκρι όταν αυτές προβάλλονται σε μονόχρωμες οθόνες, χρησιμοποιώντας το Macintosh Plus του. Ο αδερφός του, John Knoll, εργαζόταν στην φημισμένη Industrial Light & Magic και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη του προγράμματος. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο John έκανε επίδειξη του προγράμματος σε στελέχη της Apple και της Adobe, με τη δεύτερη να αγοράζει την άδεια διανομής του Photoshop, το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 αποκλειστικά σε Macintosh – και τα υπόλοιπα, όπως λένε, ανήκουν στην ιστορία.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το Photoshop είναι αναντικατάστατος σύντροφος κάθε γραφίστα, προσφέροντας ευελιξία καθώς μπορεί να διαχειριστεί επεξεργασία εικόνων και φωτογραφιών όπως και δημιουργία εικαστικών, μεταξύ πολλών ακόμη δυνατοτήτων. Κάθε MacBook, από τα MacBook Air έως τα ισχυρά MacBook Pro, είναι ιδανικά για χρήση με Adobe Photoshop μιας και διαθέτουν οθόνες Retina με εξαιρετική ακρίβεια απόδοσης χρώματος, κάτι που δεν είναι εύκολο να βρεθεί σε φορητό υπολογιστή. Χάρη στις premium οθόνες που χρησιμοποιεί η Apple, η εργασία σε ένα MacBook είναι εφικτή υπό κάθε συνθήκη, καθώς πέρα από τα υπέροχα τους χρώματα διαθέτουν υψηλό όριο φωτεινότητας.
Πέραν τούτου, τα MacBook εξοπλίζονται με ταχύτατους επεξεργαστές και μεγάλη μνήμη RAM ώστε να μπορέσουν να διατηρούν σταθερά υψηλό επίπεδο επιδόσεων. Γνωρίζοντας πως ο γραφίστας πιθανότατα θα επεξεργαστεί τεράστιου όγκου αρχεία ή πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, είναι κρίσιμο ο συνδυασμός επεξεργαστή και RAM να μπορέσει να αντέξει το βάρος ενός τόσο πολύπλοκου αρχείου. Για τις πιο απαιτητικές εργασίες, βέβαια, είναι καλύτερο να προτιμηθεί ένα MacBook Pro με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, με σκοπό να επωμιστεί μέρος του φόρτου και να κυλήσουν όλα αρμονικά.
Adobe Illustrator
Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πολλές φορές αυτό που θα ξεχωρίσει ένα άψογο έργο από ένα απλώς καλό. Χρησιμοποιώντας το Adobe Illustrator, το γνωστό σχεδιαστικό πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρχει χαρακτηριστική καθαρότητα στις γραμμές και κατ' επέκταση στην εικόνα ως σύνολο. Μέσω ενός συνδυασμού οθόνης και λογισμικού, τα MacBook μπορούν να παρέχουν ακριβώς αυτό: κορυφαίας ποιότητας εξομάλυνση άκρων σε εικόνες και κείμενο. Επιπλέον, η υψηλή ανάλυση οθόνης σε κάθε MacBook παρέα με την άψογη απόδοση χρωμάτων, είναι υψίστης σημασίας, επιτρέποντας στον γραφίστα να εντοπίσει την παραμικρή λεπτομέρεια στην εικόνα.
Βεβαίως, καθώς η εργασία επάνω σε τεράστια ή πολλά παρόμοια αρχεία δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την καθημερινότητα ενός γραφίστα, το λειτουργικό MacOS είναι πολύ βολικό για επαναλαμβανόμενες εργασίες. Η ευκολία χειρισμού, σε συνδυασμό με πρακτικές συντομεύσεις και έξυπνη διατήρηση ρυθμίσεων για τον χρήστη, κάνουν εύκολο να συνεχιστεί η δουλειά σαν να μην έμεινε ποτέ στη μέση.
Adobe XD
Παρόμοιες ανάγκες έχουν και οι UI/UX designers που χρησιμοποιούν το Adobe XD. Όταν ακόμη κι ένα pixel μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ένα γραφικό, τότε η ανάλυση και η ακρίβεια μπορούν να κρίνουν ένα ολόκληρο έργο.
Το Adobe XD είναι ελαφρύτερο από πολλά προγράμματα της Adobe όσον αφορά τις απαιτήσεις σε γραφικά, αλλά δεν παύει να είναι απαιτητικό σε άλλα σημεία, για άλλους λόγους. Σχεδιάζοντας το περιβάλλον χρήστη μιας ιστοσελίδας, για παράδειγμα, προϋποθέτει τεράστιο αριθμό γραφικών μικρού και μεγάλου όγκου, ενώ οι μικρές παρεμβάσεις σε ήδη ολοκληρωμένα στοιχεία είναι συχνή ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, το τρίπτυχο “επεξεργαστής-RAM-SSD” είναι πολύ σημαντικό να αποδίδει τα μέγιστα.
Κάθε MacBook, είτε Air είτε Pro, χρησιμοποιεί τουλάχιστον 8GB ταχύτατης μνήμης RAM παρέα με έναν εξίσου γρήγορο και αξιόπιστο SSD για αποθήκευση αρχείων – εργασίας και μη. Τέλος, τα παραπάνω συνοδεύονται από έναν επεξεργαστή Intel ή Apple M1, το νέο chip που η Apple προτίμησε για τα πιο πρόσφατα μοντέλα της. Όποια κι αν είναι η επιλογή από τα παραπάνω, είναι βέβαιο πως το MacBook θα πηγαίνει... «σφαίρα» εντός κι εκτός προγραμμάτων ακόμη και μετά από μήνες ή χρόνια χρήσης.
Ασύλληπτος συνδυασμός ταχύτητας & αυτονομίας
Μιας και αναφέρθηκαν τα πιο τεχνικά κομμάτια ενός MacBook, δεν γίνεται να μη σταθούμε στον «εγκέφαλο» που κρύβουν μέσα τους. Κάθε MacBook, ανεξάρτητα από το αν ανήκει στην Air ή την Pro σειρά, φέρει έναν από τους κορυφαίους επεξεργαστές της Intel – το ακριβές μοντέλο διαφέρει ανάλογα με την παραλλαγή. Πριν λίγες εβδομάδες, η Apple κυκλοφόρησε τα νέα MacBook Air και MacBook Pro με το δικό της chip, Apple M1, να αντικαθιστά τους Intel που επί τόσα χρόνια «στέγαζε» κάθε laptop της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, το κοινό τους σημείο είναι ένα: ταχύτητα. Οι επιδόσεις των MacBook, είτε πρόκειται για μοντέλο με Intel είτε για M1, κάθε MacBook προσφέρει αξιοζήλευτη ταχύτητα που δύσκολα βρίσκει κάποιος, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το βάρος, το ανθεκτικό αλουμινένιο σασί και πολλά ακόμη. Από αυτά τα «πολλά», ένα που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι η αυτονομία. Παρά το γεγονός ότι οι ταχύτητες ενός MacBook είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, η μπαταρία δεν υποφέρει από αυτό, προσφέροντας ακόμη και διψήφιο αριθμό ωρών χρήσης με μια φόρτιση.
Επομένως, έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, δεν είναι τυχαίο πως τα MacBook (και γενικότερα, τα Mac) έχουν γίνει συνώνυμα με τη γραφιστική. Είναι αξιόπιστα μηχανήματα που πολλοί κρατούν ακόμη και μια δεκαετία προτού μπουν σε σκέψεις αναβάθμισης, με τα χρόνια να μην κάνουν τόσο αισθητό το πέρασμά τους όσον αφορά στις επιδόσεις. Κι όταν μιλάμε για εργαλείο δουλειάς, η τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής είναι τόσο σημαντική όσο και η ταχύτητα, καθώς μέσα στο laptop πολλές φορές βρίσκονται σημαντικά αρχεία πολλών ετών.
Αν είσαι γραφίστας που σκέφτεται να αποκτήσει νέο υπολογιστή και ένα MacBook σου... κλείνει το μάτι, ίσως είναι η ώρα να ανταποκριθείς στο κάλεσμά του!