7 κανόνες για το καλοκαιρινό σας ντύσιμο

Επειδή, όπως λέει και ο Yves Saint-Laurent, η μόδα έρχεται και παρέρχεται αλλά το στιλ είναι αιώνιο, κρατήστε σημειώσεις με τους κανόνες του καλοκαιρινού σας ντυσίματος που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε όποιο στιλιστικό ατόπημα.
7 κανόνες για το καλοκαιρινό σας ντύσιμο
της Έλενας Μπούλια

Το… μόδα είναι ό,τι σου πάει είναι ένα από τα γνωστότερα θεωρήματα του ντυσίματος αλλά σαφώς και ο ευκολότερος τρόπος να δικαιολογήσει κανείς τα στιλιστικά του ατοπήματα. Η μόδα είναι μόδα και αν μας «πάει» ή όχι έχει να κάνει με το κατά πόσο την χειριζόμαστε σωστά.

Το καλοκαιρινό ντύσιμο, για παράδειγμα, που λόγω μείωσης της ποσότητας των υφασμάτων δεν αφήνει πολλές επιλογές για πειραματισμούς, μας δυσκολεύει πάντα στα dos and dont’s, οδηγώντας μας σε υπερβολές και αισθητικά λάθη. Ίσως γι’αυτό οι μόδιστροι την εποχή της γιαγιάς μας, διακήρυτταν με σθένος αυστηρές εντολές του τύπου: Ποτέ λευκό πριν τον Ιούνιο ή ποτέ μίνι μετά τα 35.

Οι εποχές όμως άλλαξαν και μαζί με αυτές και η μόδα, που έγινε πιο ελαστική και προσαρμόσιμη στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες μας. Διατήρησε, βέβαια, κάποιους βασικούς κανόνες «σωστού ντυσίματος», αλλά και απέρριψε άλλους που σήμερα ακούγονται εντελώς άκαιροι, παραθέτοντας τελικά την εντελώς αντίθετη οπτική όχι του «ποτέ» αλλά του «πότε». Πότε; Φέτος το καλοκαίρι, τηρούμε τους «κανόνες» και απολαμβάνουμε βλέμματα θαυμασμού.

1. Το λευκό

Ένας από τους προπολεμικούς κανόνες του καλοκαιρινού ντυσίματος ήταν ότι το λευκό δεν φοριέται πριν τα τέλη Μαΐου. Αν και σαν λογική ο κανόνας αυτός έχει μια βάση, αφού το λευκό, που αντανακλά το φως του ήλιου και βοηθά το σώμα να παραμείνει κάπως δροσερό, προτιμάται τους θερινούς μήνες, οι πρόγονοί μας τον είχαν πάρα πολύ στα σοβαρά. Το λευκό τζιν, για παράδειγμα, που παλιότερα αποτελούσε ένα κατεξοχήν θερινό ρούχο, τώρα πια παραπέμπει περισσότερο στη δεκαετία του ’60 ή του ’80 και λιγότερο στην εποχή, και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα φθινοπωρινό, ρετρό look (θα το δείτε άλλωστε και στα φθινοπωρινά catwalks).

2. Λευκό και μαύρο σε γάμους

Άλλος, άκαιρος πλέον, κανόνας ήταν ότι όταν είμαστε καλεσμένες σε έναν γάμο δεν πρέπει ποτέ να φοράμε λευκό ή μαύρο. Λευκό γιατί μπορεί να κλέψει από τη λάμψη της νύφης και μαύρο γιατί είναι πολύ πένθιμο. Σήμερα όμως, που το μαύρο θεωρείται το πλέον σικ χρώμα, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει. Αν είστε π.χ. καλεσμένοι σε έναν αστικό γάμο, το μαύρο μάλλον επιβάλλεται (αποφύγετέ το μόνο αν είστε η μητέρα του γαμπρού ή της νύφης), ενώ αν ο γάμος γίνεται πρωί σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, ένα λευκό λιτό φόρεμα θα προσθέσει φωτεινότητα στην εκδήλωση. Άλλωστε τα περισσότερα νυφικά σήμερα δεν είναι καν ολόλευκα.

3. Το ροζ πουκάμισο

Πριν πολλά χρόνια το να φοράει ένας άνδρας πουκάμισο σε κάποιον παστέλ χρωματισμό θεωρείτο, τουλάχιστον, έλλειψη ανδρισμού. Ευτυχώς, η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει από τη δεκαετία του ’60 και μετά, οπότε -μαντέψτε;- και οι πραγματικοί άνδρες φορούν ροζ, κίτρινο και λιλά. Και όχι μόνο σε πουκάμισα. Προσθέτοντας στην γκαρνταρόμπα σας μία λιλά γραβάτα και ταιριάζοντάς την με ένα ροζ παστέλ πουκάμισο με ρίγες, θα φωτίσει άμεσα ένα γκρι ή navy blue κοστούμι και θα δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι γνωρίζετε καλά τους κανόνες του καλοκαιρινού ντυσίματος.

4. Το φανελάκι μέσα από το πουκάμισο

Το φανελάκι μέσα από το πουκάμισο είναι μία στιλιστική άποψη που έχει συζητηθεί πολύ. Τους χειμερινούς μήνες το φανελάκι με τη λαιμόκοψη, όταν ντύσιμο είναι σπορ, γίνεται εύκολα αποδεκτό. Το καλοκαίρι, όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα γιατί το φανελάκι αποκτά τιράντες. Υπάρχουν σχεδιαστές, λοιπόν, που υιοθετούν το ραπ στιλ του Eminem και προτείνουν ανοιχτά πουκάμισα με λευκά ή μαύρα φανελάκια, ενώ υπάρχουν άλλοι που βγάζουν φλύκταινες μόνο στην ιδέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φανελάκι απαγορεύεται ρητά (και δεν χωρά συζήτηση πάνω σ’αυτό) μέσα από λινό πουκάμισο.

5. Το μαγιό – σλιπ

Εκτός είναι είστε μοντέλο των Dolce & Gabbana (όπως το παλικάρι της φωτογραφίας), και πληρώνεστε γι’αυτό, δεν θα φορέσετε μαγιό-σλιπ. Αφενός γιατί είναι εντελώς ξεπερασμένο, αφετέρου γιατί ακόμα κι αν διαθέτετε απολλώνιο κορμί, σφιχτούς γλουτούς και κοιλιά-στομάχι σε φέτες, όταν το νερό είναι κρύο, η αμηχανία που θα νιώσετε δεν θα είναι… μικρή.

6. Το μίνι

Οι κοντές φούστες και τα σορτσάκια είναι τέλεια για το καλοκαίρι. Ακόμα κι αν είστε άνω των 35. Με μοναδική προϋπόθεση ότι έχει καλλίγραμμα πόδια, καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να διστάσει μπροστά στους συντηρητικούς περιορισμούς των γιαγιάδων μας, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι πια πιτσιρίκα. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι στυλίστες: Είναι θέμα σφριγηλότητας και όχι ηλικίας του ποδιού. Για ακόμα πιο κομψό αποτέλεσμα, μάλιστα, ταιριάξτε το μίνι σας με φλατ μπαλαρίνες ή σαγιονάρες και όχι με ψηλοτάκουνα ή πλατφόρμες και προτιμήστε από πάνω ένα πιο λιτό, χυτό τοπ.

6. Το μαύρο μαγιό

Οι γιαγιάδες μας επέμεναν ότι, για τις γυναίκες, τα μαύρα μαγιό είναι τα πιο κολακευτικά. Κάτι που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, αφού τα ίδια μέρη του σώματος αφήνουν ακάλυπτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν και με εσώρουχα. Αφήστε που δεν ισχύει καθόλου η άποψη ότι το μαύρο μαγιό «σπάει» την πρώτη ασπρίλα του καλοκαιριού. Εντάξει, αν επιμένετε έχετε ένα μαύρο μαγιό να υπάρχει. Τολμήστε, ωστόσο, και πιο φωτεινά χρώματα, όπως το πορτοκαλί της fanta ή το μπλε του κοβαλτίου που θα τραβήξουν πολύ περισσότερα βλέμματα στην παραλία. Μεγάλο συν: Ακόμα κι αν το σώμα σας δεν είναι όσο γυμνασμένο θα θέλατε, με ένα πολύ φωτεινό μαγιό θα καμουφλάρετε τις ατέλειες ευκολότερα –ειδικά αν έχει πλούσια υφή με σκαλίσματα ή περίεργα κοψίματα (όπως αυτό της φωτογραφίας). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v