15 tips για να οργανώσεις τη βιβλιοθήκη σου

Η βιβλιοθήκη σου έχει γεμίσει σκονισμένα βιβλία και λογαριασμούς; Μήπως ήρθε η ώρα να αφιερώσεις μία ώρα από τη ζωή σου για να την οργανώσεις;
15 tips για να οργανώσεις τη βιβλιοθήκη σου
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που τοποθέτησες το πρώτο βιβλίο στη βιβλιοθήκη σου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τις φωτογραφίες στο κινητό που τις τραβάς και βρίσκονται όλες σε έναν και μόνο φάκελο, (οι σέξι φωτογραφίες στον ίδιο φάκελο με τις σέλφι με τη γιαγιά σου), έτσι και με τη βιβλιοθήκη καταλήγεις να έχεις τον Μπουκόφσκι δίπλα από τον Σαρτρ. Ε, όχι. Πάρε εδώ μερικές συμβουλές για να οργανωθείς.

«Επεξεργάσου» τα ράφια

Σίγουρα έχεις κάποια βιβλία τα οποία δε θα τα ξαναγγίξεις ποτέ. Αυτά μήπως ήρθε η ώρα να τα βάλεις στο πιο χαμηλό ράφι; Ή σε κούτες και να τα δωρίσεις σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη;

Ξεκίνα με ένα καθαρό ράφι

Ξεκίνα από το αγαπημένο σου ράφι. Άδειασε το και άφησε πάνω του μόνο αυτά που σου αρέσουν.

Πρόσθεσε αντικείμενα

Επειδή τη λένε βιβλιοθήκη δε σημαίνει ότι προορίζεται μόνο για βιβλία. Πρόσθεσε ένα μικρό κακτάκι, μία κορνίζα, μία συλλεκτική φιγούρα -οτιδήποτε ικανοποιεί τον μάτι σου. Αυτά τα μικρά αντικείμενα θα σε βοηθήσουν νοητά να διαχωρίσεις τις συλλογές των βιβλίων σου. Π.χ. αριστερά από τον Μπάτμαν έχω τα αστυνομικά θρίλερ.

Ουράνιο τόξο

Αν έχεις OCD με την οργάνωση και πώς αυτή φαίνεται στο μάτι, τότε θα σε συμβουλεύαμε να ακολουθήσεις τη χρωματική καταχώρηση. Απλά χώρισε τα βιβλία βάσει χρωμάτων.

Αλφαβητικά ή βάσει είδους

Αν δεν χρησιμοποιείς συχνά τα βιβλία σου, η χρωματική τους οργάνωση θα σε βολέψει. Ωστόσο, αν συχνά πυκνά συμβουλεύεσαι τους χάρτινους φίλους σου, προτείνουμε να τα χωρίσεις αλφαβητικά. Αν έχεις όμως περισσότερα από εκατό, ας πούμε, βιβλία ίσως είναι καλύτερα να τα χωρίσεις βάσει είδους. Δεν μπορείς να θυμάσαι ποια βιβλία έχεις ούτως ώστε να ανατρέξεις αλφαβητικά.

Βάσει εξωφύλλου

Οκέι, ο καθένας έχει το δικό του OCD κι εμείς δεν μπορούμε παρά να το σεβαστούμε. Μπορείς να τα χωρίσεις βάσει εξωφύλλου: αλλού τα χάρτινα, αλλού τα σκληρόδετα.

Κάθετα και οριζόντια

Κάποιοι διακοσμητές προτείνουν το 70-80% των βιβλίων να είναι οργανωμένα κάθετα και τα εναπομείναντα οριζόντια. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πιο αρμονικό και θα σου δώσει πάσα για την επόμενη οδηγία.

Τσαχπινιά

Δε χρειάζεται να είσαι αυστηρός με τη βιβλιοθήκη σου. Θυμάσαι εκείνα τα βιβλία που λέγαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξεις ξανά; Πάρε τρία-τέσσερα από αυτά, βάλτα ξαπλωτά και βάλε πάνω τους την κορνίζα.

Καλαθάκια

Αν έχεις πολύ μικρά βιβλία ή πραγματάκια άναρχα απλωμένα στη βιβλιοθήκη (τα οποία δε σου αρέσουν κιόλας εμφανισιακά), βάλτα μέσα σε ένα όμορφο ψάθινο καλαθάκι. Ή ότι υφής προτιμάς εσύ.

Φλέξαρε τα σουβενίρ σου

Αν έχεις κρατήσει σουβενίρ από τα ταξίδια σου ξέθαψε τα από το συρτάρι και βαλ’ τα στη βιβλιοθήκη. Ωστόσο, θα σε συμβουλεύαμε να μη βάλεις το ένα στη δύση και το άλλο στην ανατολή, αλλά να τα έχεις συγκεντρωμένα κάπου.

Μείνει πιστός στον νόμο των 2/3

Μη γεμίζεις ποτέ το ράφι φουλ. Πάντα γέμιζε τα 2/3 τα του, ούτως ώστε να έχεις χώρο και για κάποιο διακοσμητικό και για να ξεκουράζεται το μάτι.

Οργάνωσε τα βιβλία βάσει ύψους

Και χρησιμοποίησε το Ζ μοτίβο. Έστω ότι είσαι στο τρίτο ράφι: βάλε τα ψηλά σε ύψος βιβλία αριστερά και δεξιά τα χαμηλά σε ύψος. Στο δεύτερο ράφι θα βάλεις αριστερά τα χαμηλά και δεξιά τα ψηλά κ.ο.κ.

Τα βαριά αντικείμενα πάνε χαμηλά

Βιβλία Τέχνης, μεγάλα αγαλματίδια, δερματόδετα βιβλία από αυτά που ξεθάβουν στις ταινίες και φυσούν τη σκόνη από πάνω τους για να τα διαβάσουν, πάνε χαμηλά.

Σκέψου σε μοτίβα

Όταν συγκεντρώνεις αντικείμενα στη βιβλιοθήκη σου διακόσμησέ τα βάσει μοτίβων. Για παράδειγμα, όπως σε συμβουλεύσαμε και πριν, τα ταξιδιωτικά σουβενίρ τοποθέτησέ τα σε μία ομάδα. Τα διακοσμητικά παστέλ χρώματος βαλ’ τα μαζί. Σκέψου ότι θέλεις να ταιριάζουν μεταξύ τους τα μπιμπελό και να βρίσκονται άτυπα σε ομάδες. Αρμονία λέγεται.

Φέρσου στρατηγικά

Ποια βιβλία εκπροσωπούν τις απόψεις σου και νιώθεις ότι καθόρισαν τη ζωή σου; Σε παίρνει δύο-τρία από αυτά να τα βάλεις σε σταντ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v