10 λόγοι να γραφτείς στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου
Ναι, δωρεάν βιβλία. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Έχουμε και άλλους, λιγότερο προφανείς λόγους να πας να γραφτείς στη δημοτική βιβλιοθήκη.
Ναι, δωρεάν βιβλία. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Έχουμε και άλλους, λιγότερο προφανείς λόγους να πας να γραφτείς στη δημοτική βιβλιοθήκη.
της Ηρώς Κουνάδη
Κόντρα στη γενικευμένη γκρίνια ότι «δεν έχουμε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα», αν γράψεις στο Google «δημοτική βιβλιοθήκη [το όνομα του Δήμου σου]» θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι βασικά αυτό που δεν έχουμε στην Ελλάδα είναι η κουλτούρα των βιβλιοθηκών. Βιβλιοθήκες μια χαρά έχουμε. Κι αυτοί είναι μερικοί καλοί λόγοι να γραφτείς σε αυτή που είναι κοντά σου.
1. Είναι πανεύκολο (και δωρεάν)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι η ταυτότητά σου, μια μικρή φωτογραφία, και ένας πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ ή κάτι σχετικό που να αποδεικνύει πως όντως μένεις στον συγκεκριμένο δήμο.
2. Θα βρεις βιβλία που δεν είχες σκεφτεί να διαβάσεις (ή είχες σκεφτεί και το είχες ξεχάσει)
Λογοτεχνικοί θησαυροί δεν είναι μόνο οι πρόσφατες κυκλοφορίες που κατακλύζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Μπορεί το επόμενο αγαπημένο σου βιβλίο να είναι μια έκδοση του 1980, που ανακάλυψες στα ράφια της βιβλιοθήκης και θυμήθηκες ότι κάποτε ήθελες να διαβάσεις.
3. Θα βρεις όμως και best sellers
Μη νομίζεις πως στα ράφια των δημοτικών βιβλιοθηκών φιγουράρουν μόνο δερματόδετοι σκονισμένοι τόμοι με τα άπαντα των λογοτεχνών του περασμένου αιώνα. Μια χαρά θα βρεις και την Έλενα τη Φεράντε σου, και τον Νταν τον Μπράουν, και τον Αύγουστο Κορτώ σου, και τον Χόρχε τον Μπουκάι.
4. Θα διαβάζεις περισσότερο
Γιατί αλλιώς είναι να αγοράσεις ένα βιβλίο και να το παρατήσεις στο κομοδίνο σου για μήνες, κι αλλιώς να ξέρεις ότι πρέπει να το επιστρέψεις σε δυο-τρεις εβδομάδες, γιατί θέλουν κι άλλοι να το διαβάσουν. Θα εκπλαγείς με το πόσο πιο συστηματικά (και γρήγορα) διαβάζεις τα βιβλία που δανείζεσαι από την βιβλιοθήκη.
5. Θα πάρεις τέλειες συστάσεις
Ακριβώς λόγω της προαναφερθείσας έλλειψης βιβλιοθηκο-κουλτούρας, οι υπάλληλοι των δημοτικών βιβλιοθηκών κατά κανόνα δεν πνίγονται στη δουλειά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χρόνο να σου προτείνουν τα βιβλία που διάβασαν πρόσφατα, ή να συζητήσουν μαζί σου αυτό που μόλις διάβασες.
6. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα βρεις και κόσμο να συζητήσεις ό,τι διαβάζεις
Μιλώντας για κουβέντες και αναλύσεις, πολλές δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν και λέσχες ανάγνωσης, κι αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, ετοιμάσου να ξαναεκπλαγείς: Ομάδες ανθρώπων που επιλέγουν ένα βιβλίο, το διαβάζουν όλοι και συναντιούνται για να το συζητήσουν, κατά κανόνα μια φορά τον μήνα, κάποιοι πιο διαβαστεροί και συχνότερα.
7. Θα βρεις και ένα σωρό παιδικά βιβλία
Αν το βλαστάρι σου καταναλώνει μια ιστορία κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ξέρεις πόσο πολύ δε συμφέρουν τα παιδικά βιβλία –που είναι μικρά και ακριβά. Η βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου είναι και πάλι εδώ για σένα. Ναι, σχεδόν όλες έχουν και παιδικά βιβλία.
8. …Και όλες εκείνες τις εξαντλημένες εκδόσεις που ψάχνεις
Ξέρουμε εκ πείρας ότι πολλοί ξένοι συγγραφείς που είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά δεν κυκλοφορούν πια –τέτοια είναι η περίπτωση, ας πούμε, του Αμίν Μααλούφ αλλά και πολλών βιβλίων του Κερτ Βόννεγκατ. Στις δημοτικές βιβλιοθήκες είναι πολύ πιθανό να τους βρεις.
9. Θα κοινωνικοποιηθείς (με ενδιαφέροντες ανθρώπους)
Αν ο κοινωνικός σου κύκλος χρειάζεται μια ανανέωση, ή μια τόνωση του συλλογικού iq του, ή και τα δύο, η βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου είναι πιο σίγουρος προορισμός από το μπαρ.
10. Θα βρεις την ησυχία σου
Αν μένεις με θορυβώδεις συγκατοίκους, ή με πολυπληθή οικογένεια, το αναγνωστήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης σου είναι μια μεγάλη, απαλλαγμένη από θορύβους αγκαλιά για σένα. Παίρνεις το βιβλιαράκι σου, και διαβάζεις ένα δίωρο στην απόλυτη σιωπή. Μαγεία;