Τι να φτιάξω σήμερα: 5 νόστιμες συνταγές

Κρέας, όσπρια, ψάρι, ζυμαρικά ή έθνικ κουζίνα; Πέντε συνταγές για να εμπνευστείτε… ανάλογα την όρεξή σας.
Τι να φτιάξω σήμερα: 5 νόστιμες συνταγές
Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες και πιπεριές
Υλικά:
2 κιλά κατσικάκι, 2/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 6 πατάτες, τεμαχισμένες, 4 πιπεριές κόκκινες, τεμαχισμένες, 120 ml κρασί λευκό, 400 γρ ντομάτα , τριμμένη, 1 κ.γ κουρκουμά σκόνη, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση, 2/4 φλ. μαϊντανό, τα φύλλα, χοντροκομμένα, 2/4 φλ. κόλιανδρo, τα φύλλα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σταδιακά τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, για να θωρακιστεί και να κρατήσει τα υγρά του, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αποσύρουμε το κρέας από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να «γυαλίσουν». Προσθέτουμε τις πατάτες, τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρέας και μόλις πάρει θερμοκρασία, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Μόλις πάρει το φαγητό βράση, τοποθετούμε το σκεύος σκεπασμένο με το καπάκι στον προθερμασμένο φούρνο και μετά από 5 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC. Σιγοψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας. Αφαιρούμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μακαρονάδα ολικής με πέστο αβοκάντο
Υλικά:
250 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως, 2 αβοκάντο ώριμα, 50 γρ. ελαιόλαδο, χυμό από 2 λάιμ, ξύσμα από 2 λάιμ, ½ ματσάκι κόλιανδρο, 1 κ.γ. μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα: 100 γρ. κάσιους, φρέσκο βασιλικό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τα σπαγγέτι: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, σπαγγέτι ολικής αλέσεως και τα αφήνουμε για 9 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
Για την πέστο αβοκάντο: Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσια και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξύσμα λάιμ, χυμό λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, μπούκοβο, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν η πέστο είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε κάσιους και τα σοτάρουμε. Στο μπολ με την πέστο ρίχνουμε τα καυτά ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κάσιους, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Σουπιές γιουβέτσι
Υλικά:
800γρ σουπιές φρέσκιες & κομμένες σε λωρίδες, 250 γρ κριθαράκι χονδρό, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 200γρ ελαιόλαδο, 300 γρ ξύδι δυνατό, 1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι, 1 φύλλο δάφνης, κανέλα, δενδρολίβανο, γαρύφαλλο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, σπόρoυς από ρόδι, 1 ποτήρι μελάνι της σουπιάς φιλτραρισμένο
Εκτέλεση:
Καίμε το λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την πιπεριά, τις σουπιές και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε το μελάνι της σουπιάς, τα καρυκεύματα, το πετιμέζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Στολίζουμε με τα σπόρους από το ρόδι και λίγο μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κοτόπουλο tikka masala
Υλικά:
Για το μαρινάρισμα: 350 γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 150 γρ. γιαούρτι, 4 γρ. κουρκουμά, 3 γρ. πάπρικα καπνιστή, 3 γρ. κύμινο σκόνη, 3 γρ. κόλιανδρος τριμμένος, 1 γρ. τσίλι σκόνη, 10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο, 5 γρ. σκόρδο, τριμμένο, 5 γρ. αλάτι
Για το τελείωμα του πιάτου: 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο καρέ, 5 γρ. τζίντζερ, τριμμένο, 3 γρ. σκόρδο, τριμμένο, 1 γρ. τσίλι σκόνη, 2 γρ. κουρκουμά, 2 γρ. κάρδαμο, 2 γρ. κανέλα ξύλο, 1 γρ. γαρύφαλλο, 1 φύλλο δάφνης, 20 γρ. πελτές ντομάτας, 140 γρ. ντομάτα κονκασέ από κονσέρβα, 35 γρ. κρέμα γάλακτος, 10 γρ. ζάχαρη, 10 γρ. φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκομμένος, αλάτι
Εκτέλεση:
Για το μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Για το τελείωμα του πιάτου: Τοποθετούμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ, στους 230C μέχρι να πάρει το κοτόπουλο ωραίο χρυσαφένιο χρώμα αλλά να παραμείνει ζουμερό. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ιδρώνουμε καλά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και μόλις μυρίσουν προσθέτουμε τον πελτέ. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Αλατίζουμε αν χρειάζεται, προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ρεβιθόρυζο κοκκινιστό με μελιτζάνες
Υλικά:
500 γρ. ρεβίθια, 1 κ.σ. κοφτή σόδα, 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια (τα λιώνουμε με πιρούνι), 2 μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε καρέ), 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φλ. ρύζι καρολίνα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο ππέρι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό με μία κουταλιά κοφτή σόδα. Την επόμενη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε με καθαρό νερό μέχρι να μισομαλακώσουν και να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό τους. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο. Ψήνουμε για 10΄στους 250 βαθμούς C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώστε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, τις ψημένες μελιτζάνες και τα μισοβρασμένα ρεβίθια. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπάζονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε για περίπου 16-18΄σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Πότε πότε, ανακατεύουμε και φροντίζουμε να είναι αρκετά τα υγρά, ώστε να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό. Στο τέλος, πρέπει να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v