Είναι η εποχή τους, είναι πεντανόστιμα, είναι και υγιεινά. Βάζουμε τις συνταγές, βάλτε τα σύκα και φτιάξτε 4 σούπερ λαχταριστές συνταγές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Φρούτο συμβολικό – στην αρχαία Ελλάδα συνδεόταν με τη γονιμότητα και τη μητρότητα – φρούτο νόστιμο, με χαρακτηριστική «σιροπιαστή» γεύση, φρούτο καλοκαιρινό.
Τα σύκα είναι άρρηκτα συνδεμένα με τα καλοκαίρια μας, όταν κάναμε τον Ταρζάν για να τα κλέψουμε από την αυλή της γειτόνισσας. Τώρα που μεγαλώσαμε (λέμε τώρα), τα παίρνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε 4 σούπερ λαχταριστές συνταγές με αυτά.
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ εώς ότου αφρατέψει και προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το ανθότυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα και στο τέλος προσθέτουμε το αμύγδαλο. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος και απλώνουμε ακατάστατα τα κομμένα σύκα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1500 C για 30- 40 λεπτά, σκορπίζουμε πάνω από τα σύκα και τα κουκουνάρια και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Εκτέλεση: Σε μια γαβάθα λιώνουμε το γιδοτύρι με πιρούνι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το πιπέρι και αναμειγνύουμε καλά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ. Πλένουμε τα σύκα, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε στην άκρη του κοτσανιού και χωρίς να τα καθαρίσουμε κόβουμε σε λεπτές φέτες καταμήκος. Κόβουμε στη μέση την κάθε τσιαπάτα ή τις λαγάνες, για να κάνουμε δύο σάντουιτς με το κάθε ψωμί, και ανοίγουμε με μαχαίρι ψωμιού εγκάρσια.
Αλείφουμε με το μείγμα τυριού το κάτω μέρος του ψωμιού. Βάζουμε πάνω 2-3 φύλλα ρόκα, φέτες ζαμπόν και φετάκια σύκα. Πασπαλίζουμε τα σύκα με μερικές σταγόνες βαλσαμικό ξύδι, και σκεπάζουμε από πάνω με το άλλο μισό ψωμί. Σερβίρουμε αμέσως.
Υλικά: 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 140 γρ. βούτυρο, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 αυγό, 1 κρόκο για άλειμμα, 2 κ.σ. νερό (αν ή ζύμη είναι πολύ σφιχτή)
Για τη γκανάζ: 375 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη, 75 γρ. ανάλατο βούτυρο
Για τα σύκα: 3 σύκα, σε φέτες, 100 γρ. μέλι
Εκτέλεση: Για τη βάση, βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμο ταψί 12 x 36 εκ. και φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας όπως φαίνεται εδώ. Για την γκανάζ, Για τη γκανάζ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε την κρέμα και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αναμειχθούν, προσθέτοντας σιγά σιγά το βούτυρο. Ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει το μείγμα μας. Κόβουμε 3 σύκα σε φέτες. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε για 30” στο φούρνο μικροκυμάτων στα 700 watt (αλλιώς σε ένα κατσαρολάκι). Απλώνουμε τις φέτες σύκων στην τάρτα μας και τις αλείφουμε βουτώντας μ' ένα πινέλο στο μέλι μας.
Υλικά: 2 σύκα, κομμένα σε τέταρτα, 2 κ.σ. βαλσάμικο, 2 κ.γλ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μέλι, 1 πρέζα αλάτι,1 πρέζα μαύρο πιπέρι, 1/2 κ.γλ. σκόρδο λιωμένο, προσούτο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας, σε λεπτές φέτες, φύλλα ρόκας πλυμένα
Εκτέλεση: Σε ένα μικρό σκεύος αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το μέλι, το σκόρδο και αλάτι-πιπέρι και φτιάχνουμε τη σως. Περιχύνουμε τα σύκα, κομμένα σε τέταρτα, και τη ρόκα. Φροντίζουμε να βραχούν καλά. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ακουμπάμε τα σύκα με τη φλούδα προς τα κάτω. Τα σιγοψήνουμε για 2′, ρίχνοντας και λίγη από τη μαρινάδα τους. Τα αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε ακόμη 2-3′, και πάλι ραντίζοντάς τα με λίγη μαρινάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Παίρνουμε κάθε κομμάτι σύκο και τοποθετούμε πάνω του ένα φύλλο ρόκας. Με προσοχή τυλίγουμε το σύκο και τη ρόκα με ένα κομμάτι προσούτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σερβίρουμε το ορεκτικό μας.