Νόστιμη νηστεία, με πέντε συνταγές για λαχταριστά πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στην κουζίνα σας αυτή τη Σαρακοστή.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ποιος είπε ότι η νηστεία είναι άνοστη; Ένα ζεστό πιάτο χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι, τα τραγανά φαλάφελ, το καλαμάρι που γεμίζει με ελληνικά μυρωδικά και τα σπαγγέτι που μας ταξιδεύουν στη θάλασσα αποδεικνύουν το αντίθετο, και μάλιστα χωρίς να μας κουράσουν πολύ στην κουζίνα.
Γεμιστό καλαμάρι
Υλικά: Για το λαδόλεμονο: 1 κ. σ. μέλι, ½ κ.σ. μουστάρδα απαλή, χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ, 150 ml ηλιέλαιο, ½ τσίλι ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα, φέτες λάιμ Για τα καλαμάρια: 4 καλαμάρια (200 γρ. το ένα), 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο, 50 ml ούζο, 200 γρ. ρύζι γλασέ, 400 ml ζωμό λαχανικών ζεστό, ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι, 1 κ.σ. βούτυρο, θυμάρι ψιλοκομμένο, λαδολέμονο για σερβίρισμα Εκτέλεση: Για το λαδολέμονο: Ψιλοκόβουμε το τσίλι και τον κόλιανδρο. Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό απο το λάιμ. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μειγμα και σιγά-σιγά ρίχνουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Διορθώνουμε αλατοπιπερώνοντας. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το τσίλι. Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο νερό για να το αραιώσουμε. Για τα καλαμάρια: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια. Κόβουμε και το εσωτερικό μέρος από τα καλαμάρια και το αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια. Σβήνουμε με ούζο και αφαιρούμε το ζουμί από το τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να τραβήξει την πρώτη υγρασία από το κρεμμύδι και τα αρώματα από το καλαμάρι και το ούζο. Προσθέτουμε και τον ζεστό ζωμό σταδιακά. Σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το ζουμί για περίπου 20 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το κομμένο μέρος από το εσωτερικό του καλαμαριού. Όταν είναι έτοιμο και έχει χυλώσει το ρύζι, αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια μας. Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με μια οδοντογλυφίδα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει να κάψει λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα καλαμάρια από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα για 2 λεπτά. Βάζουμε σε ένα ταψί, τα χαράσσουμε από την πάνω πλευρά, βάζουμε 1 κομματάκι βούτυρο στο καθένα, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με λαδολέμονο από πάνω. Την συνταγή εντοπίσαμε στο Akispetretzikis.com
Φαλάφελ με φρέσκια σαλάτα και αραβική πίτα
Υλικά: 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, 1/2 κ.γ. σόδα, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή, 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο για το ταψί, 3-4 κ.σ. αλεύρι Για το σερβίρισμα: αραβικές πίτες, μικρές καρδιές μαρουλιού, ντομάτα, γιαούρτι Εκτέλεση: Από την προηγούμενη ήμερα μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε μπολ. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη σόδα, το αλεύρι και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Τα προσθέτουμε στα πολτοποιημένο ρεβίθια, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι με μέλι και ανακατεύουμε με κουτάλι το μίγμα. Με το κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα. Τους δίνουμε σχήμα μεγάλου πλακέ κεφτέ. Τα βάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200ºC, για 15' τα αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε με αραβικές πίτες, γιαούρτι, λαχανικά η σάλτσα ντομάτας. Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά: 1 κιλό χταπόδι, 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3-4 ντομάτες κόκκινες ψιλοκομμένες, 200 γρ. φυτίνη, αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε τη φυτίνη σε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί. Ανακατεύοντας, ρίχνουμε το χταπόδι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, το ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά, με αρκετό ζωμό. Πριν το χταπόδι καλοψηθεί, ρίχουμε το κοφτό μακαρονάκι και αφήνουμε να βράσουν μαζί 10-15 λεπτά. Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι σερβίρεται ζεστό. Την συνταγή εντοπίσαμε στο Sidages.gr
Γιουβέτσι λαχανικών
Υλικά: 1/2 πακέτο κριθαράκι, 3 κολοκυθάκια, ½ κόκκινη πιπεριά, 1/2 κίτρινη πιπεριά, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 1 σφηνοπότηρο ούζο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλο καρότο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πελτέ τομάτας, 1 μεγάλη φρέσκια τομάτα κομμένη σε κυβάκια, 1 πρέζα κανέλα Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το λάδι με το φρέσκο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο, τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε ελάχιστα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα, προσθέτουμε και νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Το ζουμί πρέπει να είναι αρκετό και ελαφρώς χυλωμένο. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε μέσα του το μίγμα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το σκόρδο, βασιλικό, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει. Τότε, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, αφήνουμε για 7 λεπτά και κλείνουμε τον φούρνο. Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας
Μακαρονάδα θαλασσινών
Υλικά: 300 γρ. γαρίδες, 300 γρ. αχιβάδες, μύδια και στρείδια με το κέλυφος, 300 γρ. καλαμαράκια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 3 κ.σ. μαϊντανο, 1 κ.γλ. τριμμένη καυτερή πιπεριά, 300 γρ. σουπιές, αλάτι, μαύρο πιπέρι, 1/2 φλ. λευκό κρασί, 500 γρ. σπαγγέτι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μύδια και τα στρείδια και τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε κρύο νερό για μία ώρα. Κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες κι αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα. Δεν αποφλοιώνουμε τις γαρίδες. Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τα μύδια και τα στρείδια για να τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Πετάμε όσα μύδια ή στρείδια δεν έχουν ανοίξει. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και την πιπεριά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τις σουπιές, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σοταριστούν λίγο, σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα στρείδια και τα μύδια. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και στη συνέχεια σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Την συνταγή εντοπίσαμε στο Gourmed.gr