Μέση Ανατολή, Ρωσία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βραζιλία. Ταξιδεύουμε γευστικά ανά τον κόσμο και μαγειρεύουμε πέντε λαχταριστές έθνικ συνταγές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αναμφίβολα η ελληνική κουζίνα προσφέρει μια τεράστια γκάμα γεύσεων και αρωμάτων για το τραπέζι μας, όμως ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες κουζίνες ανά τον κόσμο.
Βάζοντας λίγο έθνικ ατμόσφαιρα στην κουζίνα μας, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε πέντε τέτοιες συνταγές από τη Βραζιλία μέχρι τη Ρωσία και από εκεί στη Μέση Ανατολή.
Φαλάφελ Έδεσμα – σήμα κατατεθέν της μεσανατολίτικης κουζίνας, οι κεφτέδες αυτοί φτιάχνονται από ρεβίθια και τυλίγονται σε πίτα, μαζί με ταχίνι.
Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα όσπρια από την προηγούμενη μέρα με λίγη μαγειρική σόδα. Τα πλένουμε και τα σουρώνουμε. Βάζουμε τα όσπρια μαζί με το αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό στο μίξερ. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω και είναι έτοιμα. Συνταγή από εδώ.
Μπορς Σούπα – βάλσαμο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, το Μπορς μας έρχεται από τη μακρινή Ρωσία και είναι πεντανόστιμο.
Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα λίγο παραπάνω από την μέση με νερό και βάζουμε μέσα το κρέας. Μόλις αρχίζει και βράζει μαζεύουμε τον αφρό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για μία τουλάχιστον ώρα. Αμέσως μόλις χαμηλώσουμε την φωτιά ενώ το κρέας θα βράζει, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις ρίχνουμε να βράσουν με το κρέας σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές το σκόρδο και τα καρότα τα οποία είναι κομμένα σε ροδέλες. Βάζουμε και το τοματοπολτό και ρίχνουμε και αλάτι και πιπέρι. Αφού γίνει η σάλτσα την αφήνουμε στην άκρη ώσπου να γίνει το κρέας. Όσο περιμένουμε ψιλοκόβουμε το λάχανο για να είναι έτοιμο. Μόλις γίνει το κρέας βάζουμε την σάλτσα στην σούπα μας αλατίζουμε όσο χρειάζεται και από πάνω προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το λάχανο. Σβήνουμε την φωτιά και περιμένουμε μισή ωρίτσα. Σερβίρεται και ζεστό και κρύο. Συνταγή από εδώ.
Πατατοσαλάτα – Kartoffelsalat Εύκολη και γρήγορη, η παραδοσιακή αυτή πατατοσαλάτα από τη Γερμανία συνοδεύει αρμονικά κρέας, λουκάνικα ή κοτόπουλο.
Υλικά: 1 περίπου κιλό βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια πατάτες 1-2 βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια καρότα 3 βρασμένα αυγά κομμένα σε κυβάκια 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 3/4 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι (λευκό κατά προτίμηση)
Για τη σως: 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά) αλάτι πιπέρι (λευκό κατά προτίμηση)
Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να κόβονται με το πιρούνι. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να κόψουμε τα λαχανικά μας σε μικρότερα κομμάτια. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τα καρότα πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν. Κατόπιν τα κόβουμε σε κυβάκια. Δε μας απασχολεί πολύ το σχήμα μιας και στο τέλος θα τα ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο.
Εντωμεταξύ σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βράζουμε τα αυγά για 9-10 λεπτά (να είναι αρκετά σφιχτά) και τα αφήνουμε και εκείνα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε επίσης σε μικρά κυβάκια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμυδάκι. Στραγγίζουμε το καλαμπόκι από τα υγρά της κονσέρβας και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Στο μπωλ όπου θα βάλουμε την πατατοσαλάτα ανακατεύουμε καλά τα υλικά για τη σως: τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε στη σως τις πιπερίες, το καλαμπόκι, το κρεμμυδάκι, τις πατάτες και το καρότο και ανακατεύουμε καλά.Τέλος προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να πάει παντού. Περιμένουμε να κρυώσει τελείως η σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά ή για ολόκληρο το βράδυ. Σερβίρεται δροσερή, όχι παγωμένη. Συνταγή από εδώ.
Φεσουάδα Το εν λόγω πιάτο μας έρχεται από την μακρινή Βραζιλία και μαγειρεύεται παραδοσιακά σε σκεπασμένο πήλινο σκεύος, το οποίο απογειώνει τη νοστιμάδα των υλικών του.
Υλικά: ½ κιλό χοιρινή παντσέτα 2 κρεμμύδια ½ κιλό μικρά μαύρα ή σκούρα φασόλια 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα ½ ποτηράκι κρασί αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτουμε την παντσέτα του χοιρινού και την ανακατεύουμε ώσπου να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Γεμίζουμε την κατσαρόλα πάνω από τη μέση με νερό, αφήνουμε να πάρει βράση, προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα φασόλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για τόσες ώρες, ώσπου να φύγει τελείως το νερό, να λειώσουν τα υλικά και να γίνει σαν κρέμα. Σερβίρουμε με ρύζι (τηγανητό ή βραστό). Συνταγή από εδώ.
Γκούλας Η λέξη γκούλας σημαίνει φύλακας των βοδιών – βοσκός, ενώ το ομώνυμο φαγητό είναι μια παραδοσιακή σούπα από την Ουγγαρία.
Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε. Βάζουμε τη πάπρικα, λίγο νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μισό-μαλακώσει. Πρέπει να μείνει με το ζουμί του. Ρίχνουμε τις πατάτες, πιπεριά, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα, κύμινο, λίγο νερό για να τα καλύπτει και σκεπασμένη την κατσαρόλα Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει. Πριν το τέλος βάζουμε το τριμμένο σκόρδο και μαϊντανό. Μπορεί να γίνει και από μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο κρέας, Τότε τα κρέατα τα μαγειρεύουμε χωριστά και προς το τέλος τα ενώνουμε. Συνταγή από εδώ.