Παραδοσιακή και κέικ, πολίτικη ή με φιστίκι Αιγίνης, συγκεντρώνουμε συνταγές για να φτιάξετε φέτος την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με τα χεράκια σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Καλή και η έτοιμη, αλλά άλλη χάρη έχει η βασιλόπιτα που φτιάχνετε με τα χεράκια σας. Όχι μόνο επειδή μπορείτε να… βάλετε σημάδι και να ξέρετε εκ των προτέρων που βρίσκεται το φλουρί, αλλά και επειδή μια νότα παράδοσης ποτέ δεν έβλαψε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε ιδέες για σπιτικές βασιλόπιτες για να μπει ο χρόνος νόστιμα και παραδοσιακά.
*Βασιλόπιτα με φιστίκι Αιγίνης και ξερά φρούτα Υλικά: 250 γρ. βούτυρο, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, 125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο, 125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο, 6 αυγά, 250 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ μπέικιν, 300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, 200 γρ. αμαρέτο Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρέτο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου και την εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας
*Παραδοσιακή βασιλόπιτα Υλικά: 250 γραμμ. Μαργαρίνη, 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 6 αυγά, 1 φλ. τσαγιού γάλα, 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ, 1 πορτοκάλι (ξύσμα), 1 βανίλια, 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη. Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr
*Βασιλόπιτα κέικ Υλικά: 300 γρ. βούτυρο φρέσκο, 400 γρ. ζάχαρη, 3 αβγά, 150 γρ. πορτοκάλι χυμό, 150 γρ. γάλα, 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, 100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο, 50 γρ. καρύδι, τριμμένο, 20 γρ. ξύσμα λεμόνι, 20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, 20 γρ. μπέικιν πάουντερ, 2 γρ. αλάτι, 25 γρ. λικέρ αμαρέτο, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το αλεύρι, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα κοσκινίζουμε. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε τον χυμό και το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το λικέρ αμαρέτο και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Την συνταγή εντοπίσαμε στο YannisLucacos.gr
*Εύκολη βασιλόπιτα (video) Υλικά (για 10 μερίδες): 240 γρ. αλεύρι, 5 γρ. baking powder, 230 γρ. κρόκους αυγών, 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό (35% λιπαρά), λιωμένο, 315 γρ. ζάχαρη, 90 γρ. κρέμα γάλακτος, 90 γρ. χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο ή συσκευασμένο), 2 βανίλιες (κλωναράκια), 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα (ανάλατα και σπασμένα σε μικρά κομματάκια), 80 γρ. σταφίδες (ή cranberries ή φρούτα κονφί), άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα Εκτέλεση: