Συγκεντρώνουμε πεντανόστιμες ιδέες για γλυκά Χριστούγεννα: Δείτε πέντε τρόπους να φτιάξετε λαχταριστά cupcakes με γιορτινή διακόσμηση.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κεκάκια με ταράνδους, γλυκίσματα σκέτα στολίδια, λαχταριστοί πειρασμοί για τα παιδιά αλλά και μικρές δόσεις γλύκας για τους μεγάλους. Τα cupcakes βάζουν τα καλά τους και ντύνονται χριστουγεννιάτικα, μέσα από πέντε συνταγές που θα φέρουν… τον Άη Βασίλη στην κουζίνα σας.
Δοκιμάστε τα και, για τους λιγότερο παραδοσιακούς, σας έχουμε μια επιπλέον πρόταση: Αυτή τη χρονιά μπορείτε αντί να κόψετε βασιλόπιτα, να μοιράσετε στους καλεσμένους σας γιορτινά cupcakes, έχοντας βάλει σε ένα από αυτά το φλουρί. Καλές, νόστιμες γιορτές!
*Cupcakes σε σχήμα… Ρούντολφ Υλικά: 200γρ βούτυρο σε κύβους, 200 γρ. σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, 200γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη, 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα, 1 βανίλια, 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 100ml ζεστό νερό Για το γαρνίρισμα: 200γρ σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια, 100 ml κρέμα γάλακτος (όχι παγωμένη), 50γρ ζάχαρη άχνη, 12 κόκκινα Smarties, 12 μπισκότα βανίλιας, 24 σταγόνες λευκής σοκολάτας, Μίνι πρέτζελς κομμένα προσεκτικά στη μέση, θήκες για 12 cupcakes Εκτέλεση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160C (ή 140C με αέρα). Σε ένα ταψί για cupcakes βάλτε από μια θήκη σε κάθε υποδοχή του ταψιού. Βάλτε το βούτυρο, τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το νερό μαζί σε μια κατσαρόλα να λιώνουν σιγά σιγά. Ανακατέψτε περιοδικά για να μην κολλήσουν. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει το περιεχόμενό της. Ρίξτε στο μείγμα της σοκολάτας τα χτυπημένα αβγά και τη βανίλια. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι. Ρίξτε ανακατεύοντας το μείγμα της σοκολάτας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Βάλτε σε κάθε θήκη του ταψιού λίγο από το μείγμα ώστε να γεμίσετε τα 2/3 του. Ψήστε βάζοντας χαμηλά τη σχάρα για 20 περίπου λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Για το γαρνίρισμα: Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει σβήστε τη φωτιά, ρίξτε μέσα την κρέμα γάλακτος και την άχνη και ανακατέψτε καλά. Αφήστε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορεί να απλώνεται χωρίς να τρέχει και αλείψτε ένα-ένα τα cupcakes. Για τη διακόσμηση: Βάλτε για μάτια από μία σταγόνα λευκής σοκολάτας, ένα μπισκότο βανίλιας για μουσούδα και ένα κόκκινο Smarties για μύτη στο κέντρο του cupcake όσο ακόμα το γλάσο στα cupcakes είναι ζεστό. Σχηματίστε μαύρες κουκίδες για μάτια με οδοντογλυφίδα βουτηγμένη σε σοκολάτα. Βάλτε κάθετα δύο μισά πρέτζελ, σαν κέρατα για τον τάρανδο. Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ
*Τα cupcakes του Άη Βασίλη Υλικά για 12 κεκάκια: 110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 110 γρ ζάχαρη, 2 αυγά, 1 φακελάκι βανίλια, 110 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του), 2-3 κουταλιές γάλα Για το γλάσο βουτύρου: 140 γρ βούτυρο, 280 γρ ζάχαρη άχνη, 1-2 κουταλιές γάλα, λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής Εκτέλεση: Αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει καλά. Το χτυπάτε στο μίξερ να ασπρίσει και προσθέτετε τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάτε για 2-3 λεπτά ακόμα να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε τη βανίλια και λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι, μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε ένα μίγμα κρεμώδες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στις θήκες των muffins στρώνετε τα ειδικά χαρτάκια για τα κεκάκια. Μοιράζετε το μίγμα στα χαρτάκια, γεμίζοντας μέχρι τη μέση και ψήνετε για 15 λεπτά περίπου. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνετε 1-2 λεπτά ακόμα. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Ετοιμάζετε το γλάσο χτυπώντας το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη άχνη και το γάλα. Το μίγμα πρέπει να είναι κρεμώδες. Χωρίζετε το γλάσο σε μπολ, ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλετε, προσθέτετε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καθένα, ανακατεύετε καλά και στολίζετε τα κεκάκια σας. Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ
*Γιορτινά party cupcakes βανίλιας Υλικά: 1 φλιτζάνι βούτυρο πολύ μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλιτζάνια Ζάχαρη, 1¾ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 μεγάλα αυγά, 1 φλιτζάνι γάλα, 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, βουτυροκρέμα της αρεσκείας μας Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 C, στον αέρα. Στρώνετε με θήκες cupcakes (χάρτινες) δύο ταψάκια muffins με 12 θήκες το καθένα. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο και το χτυπάτε για 3΄-4΄, να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη σιγά-σιγά και χτυπάτε το μείγμα στο μίξερ για 3΄-4΄, να αφρατέψει. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Πρέπει να τα απορροφάει το μείγμα πριν ρίξετε το επόμενο. Ρίχνετε τη βανίλια. Κοσκινίζετε τα αλεύρια και εναλλάξ προσθέτετε αλεύρι και γάλα. Ισομοιράζετε στις θήκες το μείγμα, γεμίζοντας κατά τα 3/4. Ψήνετε για 20΄-23΄, με προσοχή να μην παραψηθούν, αλλά να έχουν υγρασία. Είναι έτοιμα όταν πιέζετε ελαφρά την κορυφή και αυτή επανέρχεται. Τα αφήνετε 5΄ να σταθούν στη φόρμα και τα βγάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα κόβετε στη μέση οριζοντίως, τα γεμίζετε με βουτυροκρέμα της αρεσκείας σας ή και με πολλά διαφορετικά χρώματα, βάζετε το καπάκι και καλύπτετε ολόκληρο το cupcake σαν τούρτα με βουτυροκρέμα. Γαρνίρετε με σπασμένες καραμέλες, με τρούφα χρωματιστή, με πολύχρωμα κουφετάκια. Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ
*Χριστουγεννιάτικα… ερυθρόλευκα cupcakes Υλικά: 120 γρ. μαργαρίνη σε κύβους, 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , 120 γρ. ζάχαρη, 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 1 βανίλια, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Για το γλάσο βουτύρου για τη διακόσμηση: 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου, 400 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από κόσκινο, 1 βανίλια Προαιρετικά για τη διακόσμηση: τρούφα χρωματιστή, smarties κουφετάκια, χρώματα ζαχαροπλαστικής, ινδοκάρυδο χρωματισμένο με χρώματα ζαχαροπλαστικής και πολύ φαντασία Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα ή στους 200 χωρίς αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει, προσθέτετε τα αυγά και στη συνεχεία όλα τα υλικά και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα. Μέσα σε φόρμα υποδοχής για muffins αφού τις βουτυρώσετε, βάζετε χάρτινες θήκες για ατομικά κεκάκια και γεμίζετε με το μείγμα κατά τα 2/3. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν μία χρυσαφένια απόχρωση. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμα. Βγάζετε από το φούρνο τα κεκάκια και τα τοποθετείτε ένα-ένα σε σχάρα για να κρυώσουν. Για το γλάσο βουτύρου που θα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση, χτυπάτε καλά στο μίξερ το βούτυρο ώστε να αφρατέψει και ρίχνετε λίγη-λίγη μέσα την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις ενσωματωθούν και τα δυο φλιτζάνια ρίχνετε λίγο γάλα για να γίνει η κρέμα πιο βελούδινη. Αν θέλετε να χρωματίσετε το γλάσο με παραπάνω από ένα χρώμα, το μοιράζετε σε μπολάκια και προσθέτετε εκεί το χρώμα. Βάζετε το μείγμα για 5 λεπτά στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί λίγο και στη συνέχεια το απλώνετε πάνω στα κεκάκια που έχουν κρυώσει, με ένα μαχαιράκι για το βούτυρο ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής. Στολίζετε με κουφετάκια ή καραμέλες, ζαχαρωτά και ζελεδάκια, ή και με κουπ πατ, με τα οποία θα σχηματίσετε αστεράκια και θα τα πασπαλίσετε με ινδοκάρυδο που πρώτα θα έχετε χρωματίσει με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα ζυμαράκι με μια κουταλιά ζαχαρούχο γάλα και 3-4 κουταλιές άχνη, να τα χρωματίσετε και να φτιάξετε φιογκάκια, σαλιγκάρια και ό,τι σχήμα μπορείτε να φανταστείτε. Περισσότερες ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση πάνω σε cupcakes θα βρείτε σε αυτά τα video. Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ
*Χριστουγεννιάτικα cupcakes με τζίντζερ Υλικά (για 12 cupcakes): 70γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο, 120γρ ζάχαρη καστανή (σκούρα), 60γρ μελάσα, 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, 120ml γάλα αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, 170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο (άγλυκη), 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη, 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο, το ξύσμα από ½ λάιμ, για την κρέμα βουτύρου με μοσχολέμονο, 200γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο, 400γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, ½ κ.γ. αλάτι, ξύσμα από 1 μοσχολέμονο, το χυμό από 1 μοσχολέμονο Για τη διακόσμηση: 1 πακέτο έτοιμη ζαχαρόπαστα λευκή (250γρ), χρώματα ζαχαροπλαστικής, χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ, ασημένιες βρώσιμες μπίλιες (θα βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών) Εκτέλεση: Για τη διακόσμηση: Χωρίστε τη ζαχαρόπαστα σε 4 ίσα μέρη και χρωματίστε το καθένα με διαφορετικό χρώμα. Ζυμώστε καλά ώστε το χρώμα να πάει παντού. Αν θέλετε κρατήστε το ένα λευκό. Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας σας με άχνη ζάχαρη και ανοίξτε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Κόψτε με το κουπ-πατ τα σχήματα που θέλετε (αστέρια, δέντρα, ταράνδους κλπ) και απλώστε τα προσεκτικά πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου να στεγνώσουν καλά για 2-3 ημέρες. Για τα cupcakes: Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα (ή 170 βαθμούς αντιστάσεις). Τοποθετήστε τις χάρτινες θήκες για cupcakes μέσα στις φόρμες. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά τη μελάσα, τα αβγά, το ξύσμα και το γάλα. Τέλος ρίξτε μέσα και το μίγμα αλευριού και χτυπήστε όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί. Γεμίστε τις θήκες για τα cupcakes κατά τα ¾ περίπου και ψήστε τα στη μέση του φούρνου για 17-20 λεπτά. Αν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους θα πρέπει να βγει καθαρή - αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμα. Αφήστε τα cupcakes να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα πριν τα διακοσμήσετε με την κρέμα. Για την κρέμα βουτύρου: Βάλτε το βούτυρο, το ξύσμα, το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζάχαρη να ενωθεί με το βούτυρο. Αυξήστε την ταχύτητα στο μέτριο προς δυνατό και χτυπήστε το μίγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε το χυμό. Συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά. Σερβίρισμα: Τοποθετήστε μια μύτη "αστέρι" σε σακούλα κορνέ και γαρνίρετε με την κρέμα τα cupcakes. Τοποθετήστε στο κέντρο τα σχηματά σας όρθια και ρίξτε ολόγυρα από 2-3 ασημένιες μπάλες. Τα cupcakes διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2 ημέρες και εντός ψυγείου για 4-5. Αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα καταναλώσετε. Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ