Με λαχανικά, με χόρτα, με φέτα, με κιμά. Πήραμε τα αβγά, τα βάλαμε στο τηγάνι και στον φούρνο και φτιάξαμε πέντε λαχταριστές συνταγές για ομελέτα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η κότα έκανε το αυτό ή το αυγό την κότα, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα αβγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές και πλήρεις τροφές. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο εσωτερικό τους και ιδιαίτερα στον κρόκο περικλείονται όλες οι απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη.
Συγκεκριμένα, το ασπράδι περιλαμβάνει άριστης ποιότητας πρωτεΐνη, ο κρόκος αποτελεί πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιδωδίου και βιταμίνης Β2, ενώ επίσης περιέχει μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. Και όχι, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα (όπως είθισται να γράφεται), αρκεί η συνολική διατροφή που ακολουθείτε να είναι χαμηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα (δείτε εδώ την άποψη περί χοληστερίνης του καρδιολόγου κ. Χρήστου Ντέλλου) Τέλος, ένα αυγό αποδίδει περίπου 70 με 80 θερμίδες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πόσο απαραίτητο είναι το αβγό στη διατροφή μας. Παρακάτω το «παντρεύουμε» με μια σειρά από άλλα συστατικά όπως λαχανικά, φέτα, πατάτες κτλ. και φτιάχνουμε πέντε λαχταριστές ομελέτες.
Απολαύστε τις!
Ομελέτα με βλίτα και φέτα
Υλικά:
1 κιλό βλίτα (κρατάμε μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια) 10 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά 200 ml γάλα φρέσκο 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ 100 γρ. ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, κοπανισμένος 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 200 - 250 γρ. κασέρι, τριμμένο 100 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα βλίτα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, χωρίς όμως να παραβράσουν. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα βλίτα για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα να λαδωθούν. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το κορν φλάουρ, μέχρι να ανακατευτούν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα βλίτα με το λάδι τους, τη λιαστή ντομάτα, το δυόσμο (αν βάλουμε), τη φέτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω σκορπίζουμε το κασέρι. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα, να ροδίσει η ομελέτα, αλλά να ψηθεί και από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντάς τη με μια σπάτουλα). Τη σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και τηγανητές πατάτες.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τον κιμά και το ρύζι για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. Χτυπάμε πολύ καλά τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε λίγο από το μίγμα των αβγών. Κουνάμε το τηγάνι έτσι που να απλωθεί παντού. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τον κιμά. Με το πηρούνι τον τυλίγουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι, φροντίζοντας να μην μας ψηθεί πολύ. Σερβίρουμε τις ομελέτες ζεστές και πασπαλισμένες με άφθονο τυρί και μαϊντανό.
Χτυπάμε τα αβγά με λίγο αλάτι και το δυόσμο.Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τα αβγά και το χαλούμι. Στρώνουμε τις φέτες ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε ένα καπάκι. Αφήνουμε για 5-7 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε μια χούφτα χοντροκομμένα κομμάτια από βλαστάρια άγριων σπαραγγιών (το πάνω μέρος). Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι. Σε ένα μπωλ σπάζουμε τα αβγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τα σπαράγγια. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με λευκό κρασί.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, να μαραθούν για 5΄-6΄. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός τα αβγά με το γάλα για 3΄-4΄. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε και τα σοταρισμένα υλικά. Λαδώνουμε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε την ομελέτα. Ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η ομελέτα.