Συνταγές για cookies: 5 ιδέες για υπέροχα μπισκότα
Σοκολατένια, πιπεράτα ή… λεμονάτα; Δοκιμάζουμε λαχταριστά cookies και συγκεντρώνουμε 5 συνταγές για να τα απολαύσουμε σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Φτιάχνονται εύκολα, είναι πεντανόστιμα, μπορούν να προσαρμοστούν στα γευστικά μας γούστα και αποτελούν το ιδανικό κέρασμα για την παρέα ή και εμάς τους ίδιους, για το πρωινό γεύμα ή τα βράδια που καθόμαστε στο σπίτι για ταινίες και χουζούρεμα. Τα μπισκότα ποτέ δεν μας απογοήτευσαν ως… γευστική παρέα, γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε πέντε τρόπους να τα απολαύσετε, από την απλή, μαλακή εκδοχή με τα κομμάτια σοκολάτας, μέχρι πιο εναλλακτικής ή πιπεράτες.
*Soft cookies με κομμάτια σοκολάτας Υλικά: 3 και ¾ φλ. (480γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 και ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 και 2/3 φλ. (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. (280 γρ) καστανή ζάχαρη, 1 φλ. και 2 κ.σ. (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική, 2 μεγάλα αβγά, 3 βανίλιες, 450γρ σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 60% κακάο κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας για διευκόλυνση), λίγο αλάτι για πασπάλισμα Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ κι αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ άσπρο και αφράτο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Μειώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού έτσι ώστε μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά (μόλις 5-10’’). Ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μίγμα. Καλύπτουμε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως και 3 μέρες πριν την ψήσουμε.
Για το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αέρα. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίζουμε «μπάλες» των 50γρ, που δίνουν cookies διαμέτρου περίπου 8εκ. Τοποθετούμε τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα (με τουλάχιστον 8εκ απόσταση μεταξύ τους), γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. Σπρώχνουμε στη ζύμη κομμάτια σοκολάτας που μπορεί να προεξέχουν, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφένια γύρω-γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, που σημαίνει για 13-15 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσουν (γιατί θα είναι πολύ μαλακά) και τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά πάνω στη σχάρα του φούρνου μας (ώστε να αερίζονται κι από την κάτω πλευρά) μέχρι να κρυώσουν τελείως. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, αλλά αφήνουμε πρώτα το ταψί να κρυώσει και χρησιμοποιούμε νέο χαρτί ψησίματος. -Την συνταγή εντοπίσαμε στο Dietup.gr
*Cookies με καρύδα και λευκή σοκολάτα Υλικά: 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 90 γρ. ψηφίδες λευκής κουβερτούρας, 100 γρ. καρύδα τριμμένη, 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, 100 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι, 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά, 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού, 1 μασουράκι άρωμα βανίλιας Εκτέλεση: Δυο τρεις ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα cookies, βγάζουμε από το ψυγείο τα αυγά και την μαργαρίνη με το βούτυρο. Η μαργαρίνη πρέπει να είναι μαλακή. Σε μπολ, βάζουμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη και τα χτυπάμε για δύο λεπτά. Σε άλλο μπολ, βάζουμε την μαργαρίνη με το βούτυρο, την ζάχαρη, την καρύδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το άρωμα βανίλιας και τις ψηφίδες λευκής κουβερτούρας. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά. Θα έχουμε μια απαλή ζύμη που θα κολλάει στα χέρια μας. Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά. Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη των cookies με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε αρκετή τριμμένη καρύδα, που θα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη των cookies. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο. Παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε μπαλίτσες. Φροντίζουμε όσο τα πλάθουμε να βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό, γιατί η ζύμη κολλάει ελαφρά. Κυλάμε τις μπαλίτσες αυτές στην τριμμένη καρύδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά γύρω-γύρω. Βάζουμε τις μπαλίτσες στο μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου μας, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο μας. Τα μπισκοτάκια πρέπει ροδίσουν ελαφρά στις άκρες, διατηρώντας όμως ανοικτό χρώμα. Μόλις ψηθούν τα cookies, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων, να κρυώσουν εντελώς. Φυλάμε τα cookies σε κουτί που κλείνει καλά. Οι παραπάνω δόσεις, δίνουν 25 μπισκοτάκια. -Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές Καρδιάς
*Σοκολατένια cookies Υλικά: 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 κούπες θρυμματισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα ή καρύδια, 200 γρ. ψηφίδες σοκολάτας μαύρης, 1 κούπα ζάχαρη λευκή. ¼ κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, 2 αυγά, 2 βανίλιες Εκτέλεση: Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο με τα 100 γραμμάρια ψηφίδες και τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά. Στη συνέχεια ανακατεύουμ το αλεύρι, το μπέικιν, τα αμύγδαλα και τις ψηφίδες. Το μείγμα του αλευριού το ανακατεύουμε με το μείγμα της κατσαρόλας με απαλές κινήσεις, ίσα-ίσα για να βραχεί το αλεύρι – σε αυτό το σημείο η ζύμη δεν είναι λεία. Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου αντικολλητικό χαρτί, και ρίχνουμε κουταλιές αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Υπολογίζουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας για το κάθε μπισκότο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς, στο κέντρο του φούρνου και με αντιστάσεις, για 12 με 13 λεπτά και όχι περισσότερο. Αρχικά μπορεί να σας δώσουν την εντύπωση του «άψητου», αλλά όταν κρυώσουν, θα είναι εντάξει. -Την συνταγή εντοπίσαμε στις Μαγειρικές Διαδρομές
*Cookies λεμονιού με πιπέρι Υλικά: 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 φλ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ. γλ. baking powder, 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι της επιλογής σας, 1 πρέζα αλάτι, 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μισολιωμένο), 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 αβγό, 1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει λίγο το μείγμα. Μετά προσθέτουμε το αβγό και την εσάνς βανίλιας. Μέχρι εδώ χρησιμοποιούμε μίξερ. Στην συνέχεια, με το χέρι προσθέτουμε τα υπόλοιπα και μόλις ενσωματωθούν στρώνουμε το μείγμα σε μεμβράνη, το ρολάρουμε σε ρολό διαμέτρου 4 εκατοστών και αφού το κλείσουμε καλά σαν καραμέλα, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ώστε να σφίξει η ζύμη. Μπορούμε, όπως και στις προηγούμενες συνταγές, να κρατήσουμε την ζύμη μέχρι και τρεις ημέρες στο ψυγείο αν θέλουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, κόβουμε το μίγμα σε ροδέλες πάχους 1,5 εκατοστού και τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε για 6 λεπτά από τη μία μεριά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε. -Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog της… Μάνας του Λόχου
*Cookies μπανάνας με κουάκερ Υλικά: 3 μέτριες μπανάνες, 2 φλ. κουάκερ, 1 ½ φλ. ψιλοκομμένοι, αποξηραμένοι χουρμάδες (προαιρετικά), ½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά), 1/3 της κούπας λευκή ζάχαρη, 1/3 της κούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια, ¾ κουταλιά του γλυκού αλάτι Εκτέλεση: Λιώνουμε τις μπανάνες. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τις μπανάνες με όλα τα άλλα υλικά. Με ένα μεγάλο κουτάλι τοποθετούμε στρογγυλές κουταλιές του μείγματος την μία δίπλα στην άλλη σε ταψί με χαρτί ζαχαροπλαστικής. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά. -Την συνταγή εντοπίσαμε στο Cooktherapy.gr