Επιτέλους ήρθε η εποχή που το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων κάνει την εμφάνισή του. Όχι, δεν μιλάμε για το καρπούζι, αλλά για τη φράουλα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μας έλειψε η φράουλα – αυτή η γλυκόξινη γεύση της και η μυρωδιά που θυμίζει Άνοιξη. Ήρθε η εποχή της όμως και μπορούμε πλέον να την απολαύσουμε σε μία από αυτές τις συνταγές.
Ετοιμάζουμε τη στρώση μπισκότου. Θρυμματίζουμε πολύ ψιλά τα μπισκότα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα.
Πιέζουμε το μισό μείγμα να εφαρμόσει σε γυάλινο σκεύος ψυγείου.
Ετοιμάζουμε την σοκολατένια κρέμα. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (βάζουμε το μπολ πάνω από κατσαρόλα με λίγο νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπά το μπολ στο νερό). Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι μαζί με το φρέσκο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα, μέχρι να έχουμε λεία, σοκολατένια κρέμα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την μισή κρέμα πάνω στην στρώση μπισκότου. Τοποθετούμε το σκεύος ακάλυπτο στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς.
Από πάνω απλώνουμε τις μισές φράουλες, σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπισκότο.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, βάζουμε τις υπόλοιπες φράουλες στην επιφάνειά του και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.
Για την γέμιση της galette, καθαρίζουμε τα φρούτα αν βάλουμε ροδάκινα, μήλα ;h βανίλιες. Αν χρησιμοποιήσουμε φράουλες ή φρούτα δάσους, τα πλένουμε κ τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα κι ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την ακουμπάμε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε νοητό κενό 5-6 εκατοστά στην επιφάνεια της ζύμης και αλείφουμε με κρόκο αυγού.
Πασπαλίζουμε στο κέντρο το αλεσμένο αμύγδαλο.
Ακουμπάμε επάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο, σε λόφο τη γέμιση με τα φρούτα.
Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας πάνω στα φρούτα αφήνοντας κενό στη μέση. Αφήνουμε ανοιχτή στο κέντρο τη galette.
Ακουμπάμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο, στην επιφάνεια των φρούτων.
Αλείφουμε τη galette περιμετρικά με διάλυμα αυγού ή μόνο με ασπράδια. Έτσι θα γυαλίζει η σφολιάτα μας.
Ψήνουμε την galette σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 45΄ να ροδίσει ολόγυρα.
Αφήνουμε την galette να κρυώσει για περίπου 20΄ και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σάλτσα φρούτων στην καρδιά της.
Σερβίρουμε σε κομμάτια με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.
750 γρ. μείγμα γιαουρτιού με φρούτα, 50 γρ. γκρανόλα με καρπό του κακάο, 30 γρ. βατόμουρα, κομμένα στη μέση, 50 γρ. φράουλες, σε μέτρια κομμάτια, 470 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 40 γρ. φράουλες, 40 γρ. βατόμουρα, 210 γρ. μέλι, 20 γρ. corn flakes, σπασμένες σε μικρά κομμάτια, 15 γρ. καρπός του κακάο, 15 γρ. φιστίκι Αιγίνης, ψημένο, σπασμένο
Εκτέλεση
Σε μία φόρμα σιλικόνης 12Χ4εκ. τοποθετούμε σε κάθε θήκη από 4 γρ. βατόμουρο, 8 γρ. φράουλα, 4 γρ. γκρανόλα και γεμίζουμε με το μείγμα γιαουρτιού με φρούτα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά, για περίπου 3 ώρες.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Για το μείγμα γιαουρτιού με φρούτα
Στον κάδο του μπλέντερ προσθέτουμε το γιαούρτι, τις φράουλες, τα βατόμουρα, το μέλι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αλεστούν και να έχουμε μία υφή κρέμας.
Για τη γκρανόλα με καρπό του κακάο
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes), τον καρπό του κακάο, το φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε.
Σε μια λαδόκολλα κόβουμε έναν κύκλο με διάμετρο 20 εκ. και μια λωρίδα με διαστάσεις 65 εκ. μήκος και 5 εκ. πλάτος.
Τοποθετούμε την κυκλική λαδόκολλα στον πάτο μιας φόρμας για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λωρίδα από τη λαδόκολλα κολλητά στο εσωτερικό του τοιχώματος. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ της λαδόκολλας και του τοιχώματος της φόρμας.
Συνδέουμε με έναν συνδετήρα ή με ένα συρραπτικό το σημείο όπου συναντιούνται οι δύο άκρες της λωρίδας, για να σταθεροποιήσουμε την ένωση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο γυάλινο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και περιμένουμε να ομογενοποιηθούν, πριν συνεχίσουμε.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ρούμι και το ρυζάλευρο. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα για περίπου 10-15 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί την ώρα που ξεφορμάρουμε το κέικ, γιατί είναι εύθραυστο, καθώς το ρυζάλευρο δεν περιέχει γλουτένη.
Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Τις βάζουμε μέσα σε ένα τηγάνι και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
TIP: Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις, για να μην τραυματίσουμε τις φράουλες.
Βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να έχουμε μια σάλτσα με δεμένο σιρόπι και με ολόκληρα κομμάτια φράουλας.
Ξεφορμάρουμε τη σοκολατόπιτα που έχει κρυώσει και σερβίρουμε με τις καραμελωμένες φράουλες.