Απίθανες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Μπορεί η γαλοπούλα να είναι το ήμισυ του παντός, όμως αυτές οι σαλάτες θα απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι σου.
Απίθανες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι
Ναι ξέρουμε, κανείς δεν ανυπομονεί ακριβώς για την σαλάτα στο γιορτινό τραπέζι. Από την άλλη, δε γίνεται ούτε και να λείπει μια σαλάτα από εκεί, ούτε και να αρκεστείς σε ένα βαρετό λάχανο-καρότο μέρες που είναι. Γι’ αυτό κι εμείς, ψάξαμε και σου βρήκαμε λύσεις στο ζήτημα που δεν απασχολεί κανέναν μέχρι να φτάσει κυριολεκτικά η τελευταία στιγμή: Τι σαλάτα θα βάλεις πάνω στο γιορτινό τραπέζι σου;

Χριστουγεννιάτικα σαλάτα με λάχανο και ρόδι

Υλικά:
500 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο, 2 καρότα τριμμένα, 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο, 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο, 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο, 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα, 1/2 φλ. καρύδια
Για τη σως: 3 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.γλ. μουστάρδα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.

Για τη σως: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Σαλάτα με μοτσαρέλα, ρόδι και σπανάκι

Υλικά:
½ λόλα κόκκινη χοντροκομμένη, ½ λόλα πράσινη χοντροκομμένη, ½ ραντίτσιο χοντροκομμένο, 50 γρ. baby σπανάκι, 50 γρ. baby ρόκα, 50 γρ. ρόδι καθαρισμένο, 50 γρ. καρύδι θρυμματισμένο, 2 κ.γλ. κανέλα, 1 μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες

Για το dressing: 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ½ κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. μηλόξυδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το dressing: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη σαλάτα: Κόβουμε τα λαχανικά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση: Περιχύνουμε όσο dressing επιθυμούμε, ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει
παντού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Σαλάτα με πλιγούρι, κάστανα και ρόδι

Υλικά:
4 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. πλιγούρι, 1 κύβο κότας, 200 γρ. νερό, 3 πράσα, 1 σκ. Σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. κουκουνάρι, 150 γρ. κάστανα βρασμένα, 2 ντομάτες ώριμες, 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο με ρόδι
Για το σερβίρισμα: 1/4 ματσάκι δυόσμο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 100 γρ. φέτα, 1 ρόδι καθαρισμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον κύβο σπασμένο με τα χέρια μας, το νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Καλύπτουμε με καπάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα πράσα στο τηγάνι και σοτάρουμε. Βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα σπασμένα και ανακατεύουμε. Αν είναι το τηγάνι πολύ στεγνό μπορούμε να βάλουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξίδι με ρόδι, βάζουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και αφήνουμε 2 λεπτά να βράσουν. Βάζουμε το πλιγούρι στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τον δυόσμο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα τριμμένη, τους σπόρους από το ρόδι, το ελαιόλαδο και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα με dressing λιαστής ντομάτας και grilled cheese κρουτόν

Υλικά:
1 συσκευασία έτοιμη κομμένη πράσινη σαλάτα
Για το dressing: 3 λιαστές ντομάτες (ιδανικά συντηρημένες σε λάδι), 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο ή λευκό ξίδι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμμένο πιπέρι
Για τα κρουτόν: 2 φέτες ψωμί του τοστ, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, 2 φέτες τυρί του τοστ που λιώνει καλά (gooda, τσένταρ κτλ), ελαιόλαδο ή βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το dressing: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη (σε δροσερό σημείο) ή στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Για το grilled cheese sandwich: Απλώνουμε τον τοματοπελτέ στις δύο φέτες ψωμιού και τον αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Βάζουμε από πάνω το τυρί και κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.

Ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το τοστ για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και το γυρίζουμε. Ψήνουμε άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη μεριά και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Κόβουμε το τοστ σε μικρά κυβάκια.

Μεταφέρουμε σε μπολ την σαλάτα, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε από πάνω τα grilled cheese κρουτόν και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v