Μπορεί η γαλοπούλα να είναι το ήμισυ του παντός, όμως αυτές οι σαλάτες θα απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι σου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ναι ξέρουμε, κανείς δεν ανυπομονεί ακριβώς για την σαλάτα στο γιορτινό τραπέζι. Από την άλλη, δε γίνεται ούτε και να λείπει μια σαλάτα από εκεί, ούτε και να αρκεστείς σε ένα βαρετό λάχανο-καρότο μέρες που είναι. Γι’ αυτό κι εμείς, ψάξαμε και σου βρήκαμε λύσεις στο ζήτημα που δεν απασχολεί κανέναν μέχρι να φτάσει κυριολεκτικά η τελευταία στιγμή: Τι σαλάτα θα βάλεις πάνω στο γιορτινό τραπέζι σου;
Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον κύβο σπασμένο με τα χέρια μας, το νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Καλύπτουμε με καπάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα πράσα στο τηγάνι και σοτάρουμε. Βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα σπασμένα και ανακατεύουμε. Αν είναι το τηγάνι πολύ στεγνό μπορούμε να βάλουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξίδι με ρόδι, βάζουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και αφήνουμε 2 λεπτά να βράσουν. Βάζουμε το πλιγούρι στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τον δυόσμο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα τριμμένη, τους σπόρους από το ρόδι, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
Σαλάτα με dressing λιαστής ντομάτας και grilled cheese κρουτόν
Υλικά: 1 συσκευασία έτοιμη κομμένη πράσινη σαλάτα Για το dressing: 3 λιαστές ντομάτες (ιδανικά συντηρημένες σε λάδι), 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο ή λευκό ξίδι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμμένο πιπέρι Για τα κρουτόν: 2 φέτες ψωμί του τοστ, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, 2 φέτες τυρί του τοστ που λιώνει καλά (gooda, τσένταρ κτλ), ελαιόλαδο ή βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Για το dressing: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη (σε δροσερό σημείο) ή στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Για το grilled cheese sandwich: Απλώνουμε τον τοματοπελτέ στις δύο φέτες ψωμιού και τον αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Βάζουμε από πάνω το τυρί και κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.
Ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το τοστ για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και το γυρίζουμε. Ψήνουμε άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη μεριά και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Κόβουμε το τοστ σε μικρά κυβάκια.
Μεταφέρουμε σε μπολ την σαλάτα, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε από πάνω τα grilled cheese κρουτόν και σερβίρουμε.