Ελαφριά και δροσερά, ή αμαρτωλά σοκολατένια; Όπως και αν προτιμάς τα καλοκαιρινά γλυκά σου, έχουμε 5 συνταγές που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο/η.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Εύκολα και γρήγορα, για να μην τρως τα καλοκαίρια στην κουζίνα σου, ή λίγο πιο περίπλοκα για εκείνες τις ιδιαίτερες περιστάσεις που θέλεις να εντυπωσιάσεις κόσμο. Σου βρήκαμε πέντε συνταγές για καλοκαιρινά γλυκά να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Γλυκό ψυγείου λεμόνι
Υλικά: Για τη βάση: 150 γρ. βούτυρο, 200 γρ. ζάχαρη, 3 μεγάλα αυγά, 100 γρ.+50 γρ. κρέμα λεμόνι εμπορίου (ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι ή πορτοκάλι κλπ.), 200 γρ. γιαούρτι, ξύσμα από 1 γλυκολέμονο ή λάιμ, 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την επικάλυψη: 1 κουτί φυτική σαντιγί (κονσέρβα) κρύα, 400 γρ. ζαχαρούχο (1 κουτί), 100 γρ. κρέμα λεμόνι, γλασαρισμένες φέτες γλυκολέμονο ή λάιμ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Βουτυρώνουμε ένα μικρό τετράγωνο πυρέξ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει για 3′. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα 50 γραμ. (4 κουταλιές) κρέμα λεμόνι ή σιρόπι, το ξύσμα λεμόνι και το γιαούρτι. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο πυρέξ. Ψήνουμε για περίπου 40′ να ροδίσει να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με την υπόλοιπη (100 γραμ.) κρέμα λεμόνι ή το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Παγώνουμε στο ψυγείο.
Υλικά: 500 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, 250 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες, 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
Εκτέλεση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ (με το σύρμα) μέχρι να γίνει παχύρρευστη και να μοιάζει σε υφή με το γιαούρτι. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω από αυτήν. Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει.
Έπειτα, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το απλώνουμε σε ένα ταψί ή σε ένα άλλο επίπεδο και φαρδύ δοχείο, έτσι ώστε να έχει λεπτό πάχος (έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα από ό,τι αν το αφήναμε στο μπολ.) Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα σταθεροποιηθεί το μείγμα. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, κάνουμε μπάλες από το μείγμα με το εργαλείο που σερβίρουμε το παγωτό (σκουπ) και τις μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια ή ποτήρια ή χάρτινα κυπελλάκια.
Υλικά: 1 ½ φλ. μπισκότα λιωμένα, 1/3 φλ. βούτυρο λιωμένο, 3 κ.σ. ζάχαρη, 2 φλ. παγωτό βανίλια, 150 γρ. κρέμα τυριού μαλακωμένη, 1 φλ ζάχαρη άχνη, 226 γρ. σαντιγύ (κατά προτίμηση, κρέμα γλυκού έτοιμη), 590 γρ. κεράσι με το ζουμί του σε βάζο, παγωμένο, μαύρα κεράσια και μούρα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Πιέζουμε τη βάση σε μια πιατέλα για γλυκό (22εκ) και ψήνουμε στους 175°C για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το παγώνουμε. Σε ένα παγωμένο μπολ, βάζουμε το παγωτό και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να μαλακώσει. Απλώνουμε πάνω από τη βάση μπισκότου. Βάζουμε στην κατάψυξη, αφού καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη για 4 ώρες.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα τυριού, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε. Προσθέτουμε την κρέμα τυριού και απλώνουμε πάνω από το παγωτό. Με ένα κουτάλι, σχηματίζουμε γύρω-γύρω από το σκεύος τοιχώματα, ώστε μετά να βάλουμε το κεράσι. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. Στρώνουμε το κεράσι με το ζουμί του και γαρνίρουμε με μούρα και μαύρα κεράσια (προαιρετικά).
Υλικά: 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 φλιτζ. τσαγιού γάλα, 3 κρόκους αυγών ελαφρά χτυπημένους, 1 κ.γλ. βανίλια υγρή, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 πρέζα αλάτι, ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος παγωμένη
Για το σερβίρισμα: 200 γρ. γλυκό κουταλιού βύσσινο, φρέσκα κεράσια ή βύσσινα, φράουλες, κομμένες σε κομμάτια
Εκτέλεση: Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθούν οι σβόλοι. Σουρώνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε σε δόσεις την σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια απαλή, αφράτη κρέμα.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε την μισή από την κρέμα σε ένα μεγάλο, γυάλινο μπολ και σκορπίζουμε το μισό γλυκό κουταλιού (μαζί με το σιρόπι του) και φράουλες. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και το υπόλοιπο γλυκό κουταλιού. Στολίζουμε με τα φρέσκα κεράσια και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Υλικά: Για τη βάση μπισκότου: 100 γρ. βούτυρο, 300 γρ. μπισκότα βρόμης
Για την κρέμα cheesecake: 500 γρ. τυρί κρέμα, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι, 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη σάλτσα καρπουζιού: 5 γρ. φύλλα ζελατίνης, 300 γρ. καρπούζι ώριμο πολτοποιημένο σε θερμοκρασία δωματίου, 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1/4 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά
Για την συναρμολόγηση: 400 γρ. καρπούζι ώριμο κομμένο σε μικρά κυβάκια (όχι από την καρδιά, από τα σπόρια και κάτω, για να είναι πιο συνεκτικό), φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Για τη βάση μπισκότου: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Αλέθουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζουμε το βούτυρο, τη "σκόνη" από τα μπισκότα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενη βάση, και το πιέζουμε καλά με τον ίσιο πάτο ενός ποτηριού. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χείλος οπότε αφήνουμε τη βάση ίσια. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα cheesecake.
Για την κρέμα cheesecake: Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα ξεκινώντας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και έπειτα συνεχίζουμε σε δυνατή μέχρι η κρέμα να έχει την υφή γιαουρτιού. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο γιατί θα κόψει! Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό εξαρτάται από το πόσο παγωμένη είναι η κρέμα και το πόσο δυνατό είναι το μίξερ μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Ρίχνουμε στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε σε δόσεις τη σαντιγί και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε να παγώσει και να σφίξει η κρέμα ή στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Για τη σάλτσα καρπουζιού: Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μουλιάσουν. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πολτό καρπουζιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά, στίβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στον ζεστό πολτό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν, και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση: Αφού σφίξει η κρέμα, απλώνουμε πάνω τα κυβάκια καρπουζιού σε όλη την επιφάνεια (προσέχουμε να τα στραγγίζουμε λίγο, ώστε να μην πέσουν υγρά πάνω στην κρέμα). Με ένα κουτάλι αδειάζουμε από πάνω την σάλτσα καρπουζιού, προσεκτικά, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο, έως ότου παγώσει και σταθεροποιηθεί η σάλτσα και να γίνει σφιχτό ζελέ, για 1-2 ώρες. Αφαιρούμε το cheesecake από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά, και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.