Πώς θα φτιάξεις τέλειες μαρμελάδες

Μπορεί τα ανοιξιάτικα φρούτα να έχουν το όνομα στις μαρμελάδες, όμως και τα χειμωνιάτικα έχουν την χάρη. Δε μας πιστεύεις; Ρίξε μια ματιά.
Πώς θα φτιάξεις τέλειες μαρμελάδες
Κλασική με πορτοκάλι, χειμωνιάτικη μήλο-κανέλα, και χριστουγεννιάτικη σερβιρισμένη με μύρτιλλα. Τρεις λαχταριστές μαρμελάδες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους… και θα σε κρατήσουν και κάμποσες καραντινιασμένες ώρες απασχολημένο/η.

Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Υλικά:
750 γρ. μήλα πράσινα, 950 γρ. νερό, 800 γρ. πορτοκάλια, 400 γρ. μανταρίνια, 2 πορτοκάλια, 1.200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, χυμό λεμονιού από 1 μικρό λεμόνι, 1 κ.γλ. κανέλα, 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο, 1/2 κ.γλ. γλυκάνισο τριμμένο, 200 γρ. ξηρούς καρπούς, ανάμεικτους
Για το σερβίρισμα: ψωμί φρυγανισμένο, φύλλα δυόσμου, μύρτιλα (blueberries)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας μόνο τα κοτσάνια.
Τα βάζουμε με τα 750 γρ. νερό σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα στραγγιστήρι με μικρές τρύπες και κρατάμε τον χυμό. Καλό είναι να πιέσουμε λίγο και τα μήλα μέσα στο στραγγιστήρι με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πάρουμε και επιπλέον χυμό. Καλό είναι να μην τα πιέσουμε πολύ όμως και θολώσει ο χυμός. Αφήνουμε να σουρώσει για 2 ώρες. Περνάμε τον χυμό πάλι από το σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει μια μουσελίνα ή μια τσαντίλα ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας. Θέλουμε να καθαρίσει ο χυμός και να γίνει διαυγής. Τον αφήσουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα να στραγγίξει.

Την επόμενη μέρα βάζουμε 500 γρ. από τον χυμό προσεκτικά σε μια κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην τον ανακατέψουμε πολύ για να μην ανέβουν στην επιφάνεια τα στερεά που τυχόν έχουν κατακαθίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να έχουμε μια πιο διαυγή μαρμελάδα στο τέλος. Παίρνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια που πρέπει να είναι περίπου 500 γρ. Τα σπόρια τα κρατάμε, τα βάζουμε και τα δένουμε μέσα σε ένα τούλι. Με μια βούρτσα πλένουμε καλά τα 2 επιπλέον πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 200 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρη, και τα βάζουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τις φέτες από τα πορτοκάλια. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι που οι φέτες να γίνουν σχεδόν διαφανείς.

Στην άλλη κατσαρόλα με τον χυμό από τα μήλα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιών και των μανταρινιών, το ένα κιλό ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και τους σπόρους των πορτοκαλιών στο τούλι. Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας ελαφρά και ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί ξανά. Αφαιρούμε το τούλι με τα σπόρια. Ελέγχουμε το δέσιμο της μαρμελάδας και μοιράζουμε σε βάζα. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι μέσα στα βάζα ανακατεύοντας καλά. Kλείνουμε ερμητικά και διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί της αρεσκείας μας, με φύλλα δυόσμου και μύρτιλα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά:
6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα, 1 λεμόνι, 1.200 γραμ. ζάχαρη, 1 τουλπάνι, 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι. ο χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο. Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε χυμό μέχρι να έχουμε 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.

Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ως 1 νύχτα. Αν αφήσετε 1 νύχτα τα φρούτα στο χυμό, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄με 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.

Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.

Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Χειμωνιάτικη μαρμελάδα μήλο-κανέλα

Υλικά:
600 γρ. μήλα (καθαρισμένα), χυμό από 1 λεμόνι, 120 γρ. καστανή ζάχαρη, 200 ml νερό, 2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδες, κοτσάνια, σπόρια και πυρήνα και τα κόβουμε σε τέταρτα. Τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη πάνω από μπολ. Περιχύνουμε τα μήλα με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τα μήλα, την καστανή ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να βράσει κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε αποστειρωμένο βάζο με τη μαρμελάδα και το φυλάμε στο ντουλάπι. Εάν δεν έχουμε αποστειρώσει το βάζο, μπορούμε να φυλάξουμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο για 2 βδομάδες.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v