Τη δροσιά του να’ χετε και την θρεπτική του αξία. Όμως το μαρούλι σκέτο στη σαλάτα με λαδολέμονο είναι κάπως – εχμ – πασέ. Μήπως να δοκιμάζαμε να το συνδυάσουμε με διάφορα άλλα σαλατικά και φρούτα για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες;
Η απάντηση είναι «ναι»!
Πράσινη σαλάτα με μαρούλι iceberg, αχλάδι, κράνμπερις, καρύδια και παρμεζάνα
Υλικά: 180γρ μαρούλι iceberg (3-4 φύλλα), κομμένα σε χοντρά κομμάτια (με το χέρι), 140γρ αχλάδι (1 μέτριο), ξεφλουδισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, 30γρ (3 κ.σ.) αποξηραμένα κράνμπερις, 30γρ (3 κ.σ.), καρυδόψιχα σπασμένη, 100γρ. τυρί παρμεζάνα σε νιφάδες/φλοίδες
Για τη σως: 60ml (1/4 φλιτζ.), ελαιόλαδο, 4 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού (κατά προτίμηση από ένα φρέσκο γλυκό πορτοκάλι), 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το αχλάδι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι και το αχλάδι. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας σε ένα μέτριο μπολ το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ντρέσινγκ στο μπωλ με το μαρούλι και το αχλάδι. Ανακατεύουμε απαλά (καλύτερα με τα χέρια), για να πάει παντού.
Σερβίρουμε προσθέτοντας τα κράνμπερις, τα καρύδια και τις φλούδες παρμεζάνας από πάνω.
Συνταγή από εδώ.
Πράσινη σαλάτα με καρπούζι και φρέσκα μυρωδικά
Υλικά: 1 μαρούλι κατσαρό ή σαλάτα, 4-5 κλαδιά ρόκα, 10 φρέσκα φύλλα βασιλικού, 10 φρέσκα φύλλα δυόσμο, 100γρ. γραβιέρα Κρήτης αλμυρή ή σκληρό τυρί (σε κύβους), μισή φέτα καρπούζι σε κύβους, ξεσποριασμένη, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο αλάτι
Εκτέλεση: Πλένουμε και σκουπίζουμε τα φύλλα του μαρουλιού. Τα κόβουμε με το χέρι και τα τοποθετούμε μέσα στην πιατέλα. Ομοίως και με τα φύλλα της ρόκας,του βασιλικού και του δυόσμου. Ραντίζουμε τα πράσινα λαχανικά μας με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμάτια καρπουζιού και της γραβιέρας.
Συνταγή από εδώ.
Σαλάτα μαρούλι με ντοματίνια, πράσινο μήλο, καρύδια, κοτόπουλο και σως με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού
Υλικά: 1 μεγάλο μαρούλι, 6 ντοματίνια, 1 μικρό στήθος κοτόπουλο (120 γρ. ψημένο), ½ πράσινο μήλο, 10 μισά καρύδια (ή 5 ολόκληρα)
Για τη σως: 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, 4 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού, Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε με το χέρι το μαρούλι, το τοποθετουμε σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, κόβουμε σε κομματάκια το πράσινο μήλο και το κοτόπουλο (αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει και ψήσει) και τα προσθέτουμε μαζί με τα καρύδια στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύομε πάλι. Τέλος, προσθέτουμε τη σως, αφού έχουμε ανακατέψει το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού.