Το κρέας δεν έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια νόστιμη συνταγή. Συνταγές άκρως λαχταριστές χωρίς αυτό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Από το πιάτο μας είναι απών, ε και λοιπόν; Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε συνέχεια κρέας, ιδού μερικές πεντανόστιμες προτάσεις με όσπρια, μανιτάρια και φρέσκο ψαράκι.
Για το γιαούρτι μυρωδικών: 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό, από 1 λάιμ, ξύσμα, από 1 λάιμ, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την πίκλα κρεμμυδιού: 1 κρεμμύδι, χυμό, από 1/2 λάιμ, 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την πίκλα σέλερι: 4 κλ. Σέλερι, 100 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί, 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα: 250 γρ. ρύζι μπασμάτι , βρασμένο με λαχανικά, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Για την πάστα μασάλα: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά για την πάστα μασάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια λεία πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό (1-2 κ.σ.). Απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου την πάστα πάνω στα ψάρια. Αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη για να πάρει το ψάρι όλα τα αρώματα της πάστας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μεταφέρουμε το ψάρι με την πάστα προς τα πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Για το γιαούρτι μυρωδικών: Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, τη ζάχαρη και τα κρεμμυδάκια. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ελαφρώς πράσινο γιαούρτι.
Για την πίκλα κρεμμυδιού: Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά δαχτυλίδια πάχους 2-3 χιλιοστών. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από μισό λάιμ, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και τα αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη.
Για την πίκλα σέλερι: Βγάζουμε με ένα peeler τις ίνες του σέλερι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2-3 εκ. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ξίδι από λευκό κρασί και τη ζάχαρη. Βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κατσαρολάκι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και περιχύνουμε το υγρό στο μπολ με το σέλερι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και τα σερβίρουμε με το ρύζι, το γιαούρτι μυρωδικών, την πίκλα κρεμμυδιού και την πίκλα σέλερι . Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Για τις φακές: 350 γρ. φακές ψιλές, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 καρότα, σε κομματάκια, 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες, 1 ½ κ.σ. κίτρινη πάστα κάρι, 1500 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, 200 γρ. σπανάκι baby, 400 ml γάλα καρύδας (παχύρρευστο), χυμό από 1 λάιμ, σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine
Εκτέλεση: Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις στραγγίζουμε πολύ καλά. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο) σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και την πάστα (ή τη σκόνη) κάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα των υλικών.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες φακές, τις ανακατεύουμε λίγο με τα αρωματικά και τα λαχανικά και περιχύνουμε με το νερό (ή τον ζωμό). Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι, για περίπου 35-40 λεπτά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον.
Προς το τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι. Έπειτα από 1-2 λεπτά κι όταν μαραθεί το σπανάκι, ρίχνουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, στύβουμε το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε το κάρι ζεστό πάνω σε φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine, γαρνίροντάς το με λίγα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο.
Σοτάρουμε στο μισό λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σπανάκι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του. Προσθέτουμε την ντομάτα και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Ρίχνουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Περιχύνουμε το σπανακόρυζο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό αφήνοντας τα να φουσκώσουν για 6 ώρες ή και μια ολόκληρη τη νύχτα. Τα στραγγίζουμε από το νερό και τα χτυπάμε στο multi να γίνουν ψιλοκομμένα, όχι σκόνη, ας υπάρχουν μερικά κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά μας και τα προσθέτουμε στα ψιλοκομμένα ρεβύθια. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα καρυκεύματα μας, την τριμμένη φρυγανιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το ελαιόλαδο. Το μείγμα μας πρέπει να είναι σαν βρεγμένη άμμος. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, το δένουμε με λίγη φρυγανιά ακόμη. Πλάθουμε σε μεγάλα στρογγυλά μπιφτέκια, τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15'-20' λεπτά. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.