Επιστροφή στα θρανία: Κι αν δεν θέλει;

Δεν είναι για όλα τα παιδία το ίδιο συναρπαστικό να επιστρέφουν στο σχολείο. Μάθετε πώς θα τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν τους δισταγμούς τους για τη νέα σχολική χρονιά.
Επιστροφή στα θρανία: Κι αν δεν θέλει;
Ήρθε πάλι «αυτή» η εποχή του χρόνου. Η εποχή που τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία. Μετά από ένα διασκεδαστικό καλοκαίρι τα περισσότερα παιδιά έχουν γεμίσει τις μπαταρίες τους και είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Αν όμως δεν θέλουν; Αν νιώθουν κάπως διστακτικά εν όψει της νέας χρονιάς; Υπάρχει τρόπος να τα βοηθήσετε και να τους δώσετε τη στήριξη που χρειάζονται για να επιστρέψουν και πάλι στα θρανία.

Η μετάβαση σε μία νέα τάξη, πόσο μάλλον όταν αυτό σημαίνει μετάβαση στο γυμνάσιο ή το λύκειο, εμπεριέχει την πρόκληση ενός εντελώς καινούργιου περιβάλλοντος. Αυτό βέβαια ισχύει και για τα παιδιά που επιστρέφουν στο ίδιο σχολείο, αφού το πιθανότερο είναι να έχουν καινούργιους δασκάλους, συμμαθητές, σχολικές εργασίες και προσδοκίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας τις αμφιβολίες ή την αναστάτωση που τους προκαλεί αυτός ο νέος κύκλος στη ζωή τους. Προσπαθήστε να συσχετίσετε τις δικές σας εμπειρίες και ανησυχίες όταν επιστρέφατε στο σχολείο με αυτές των παιδιών σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ετοιμαστεί για τη νέα σχολική χρονιά:

* Συνοδεύστε το παιδί σας στην αγορά των καινούργιων σχολικών ειδών. Ορίστε ένα χρηματικό ποσό και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα σχολικά που θέλει να αγοράσει για να του δείξετε πως έχετε εμπιστοσύνη στην κρίση του.
* Ζητήστε από το παιδί σας να φορέσει τα περσινά του ρούχα για να δείτε τι του κάνει και τι δεν του κάνει πια. Μετά πηγαίνετε μαζί στα καταστήματα και επιλέξτε τα καινούργια του ρούχα.
* Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μην ξεχάστε λοιπόν να τα συνοδεύσετε στους κατάλληλους γιατρούς.
* Πάρτε μαζί σας στο γιατρό όσες σχολικές βεβαιώσεις πρέπει να συμπληρωθούν και να επιστραφούν στο σχολείο για τον ιατρικό φάκελο του παιδιού.
* Σχεδιάστε μαζί με το παιδί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις ώρες του σχολείου καθώς και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες για να έχει και το ίδιο επίγνωση της εβδομαδιαίας του οργάνωσης. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε.

Κι αν το παιδί συνεχίζει να μη θέλει να επιστρέψει στο σχολείο;

Είναι δυσάρεστο να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα παιδί που αρνείται να πάει στο σχολείο. Ακόμα πιο δυσάρεστα είναι τα ευρήματα ερευνών που θέλουν όλο και περισσότερους μαθητές της λατινικής Αμερικής να παρατούν το σχολείο στη διάρκεια της χρονιάς.

* Μιλήστε στο παιδί σας: Μάθετε τι είναι αυτό που τον/ την κάνει μη θέλει να πάει στο σχολείο.

* Επικεντρωθείτε στα θετικά: Εξηγήστε στο παιδί ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρει να ακολουθήσει τις σπουδές και, αργότερα, την καριέρα που επιθυμεί είναι ολοκληρώνοντας τη σχολική του εκπαίδευση. Το απολυτήριο του λυκείου θα του ανοίξει τις πόρτες για τη μελλοντική ζωή του.

* Δώστε στο παιδί στοιχεία: Ερευνήστε διάφορα επαγγέλματα μαζί με το παιδί σας και μάθετε τι προσόντα απαιτούνται για να τα κατακτήσει κανείς, καθώς και το ύψος των μισθών που αντιστοιχούν στο κάθε ένα. Δώστε του να καταλάβει ότι οι πιθανότητες να επιτύχει στο επάγγελμα που επιθυμεί αυξάνονται με μια καλή εκπαίδευση και βοηθήστε το να προσδιορίσει τα ενδιαφέροντά του.

* Μην παρεμβάλλετε τα αρνητικά: Κάποιοι γονείς προσπαθούν να παρακινήσουν το παιδί τους χρησιμοποιώντας αρνητικά παραδείγματα. Λένε, για παράδειγμα, «πρόσεξε μην κάνεις τα λάθη που έκανα εγώ» ή «αν συνεχίσεις έτσι θα καταλήξεις να γίνεις … (οποιοδήποτε επάγγελμα ο γονιός θεωρεί κατακριτέο).» Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επικεντρωθείτε στα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων.

* Μιλήστε στο σχολικό σύμβουλο ή στους δασκάλους του παιδιού σας: Είναι σημαντικό να επιδιώξετε μια καλή σχέση με τους συμβούλους και τους δασκάλους του παιδιού σας. Μιλήστε τους για τους προβληματισμούς του παιδιού σας σχετικά με το σχολείο και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν.

* Βρείτε έναν μέντορα: Μία καλή ιδέα είναι να βρείτε έναν μέντορα για το παιδί σας, ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με άτομα που αγαπούν αυτό που κάνουν και που μπορούν να διαθέσουν λίγο χρόνο με το παιδί σας και να μοιραστούν τις σχολικές τους εμπειρίες. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι κάποιος μεγαλύτερος ξάδερφος, ένα φιλικό πρόσωπο ή ακόμα και κάποιος παιδοψυχολόγος. Πρόσωπα, δηλαδή, που το παιδί σας συμπαθεί ή θαυμάζει.

Σε κάθε περίπτωση σταθείτε δίπλα και όχι απέναντι από το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να επιδοθεί σε ασχολίες που πραγματικά το ενδιαφέρουν και που φαίνεται να έχει ταλέντο, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν άμεση σχέση με το σχολείο. Όταν κάνει κάτι που το ευχαριστεί θα του είναι πιο εύκολο να δεχθεί να κάνει και κάτι που ίσως να μην το ευχαριστεί τόσο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v