Monumenta: Καταγράφοντας ιστορικά κτίρια της Αθήνας

Η Monumenta και οι κάτοικοι της 7ης δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας κατέγραψαν εκατοντάδες ιστορικά κτίρια της περιοχής και μας προσκαλούν σε ειδική ημερίδα για να μάθουμε την ιστορία τους.
Monumenta: Καταγράφοντας ιστορικά κτίρια της Αθήνας
Σημαντικά κτίρια μεγάλων αρχιτεκτόνων, σχολεία και νοσοκομεία, δημόσιες δομές, προσφυγικά σπίτια και κομμάτια της αρχιτεκτονικής ιστορίας μιας από τις πιο κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, φωτογραφήθηκαν, καταγράφηκαν και η Monumenta, υπεύθυνη γι’ αυτό το έργο, μας καλεί σε ειδική ημερίδα για να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα, η Monumenta οργανώνει την ημερίδα «Η καταγραφή κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην 7η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων», την Παρασκευή 22 Μαΐου, στις 6.30μ.μ. στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματωλών και κλεφτών, Αμπελόκηποι).

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με την καταγραφή των κτηρίων συλλέχθηκε μεγάλος αριθμός προφορικών μαρτυριών, οργανώθηκαν εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν σαν στόχο να εντάξουν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Οι πληροφορίες για τα κτήρια καταχωρούνται στην ιστοσελίδα-βάση δεδομένων του προγράμματος www.docathens.org η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα της καταγραφής των κτηρίων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας (γειτονιές Αβέρωφ, Άγιος Θωμάς, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Ερυθρός, Κάτω Ερυθρός, Κουντουριώτικα, Πεδίον Άρεως, Πολύγωνο). Επίσης, η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες ειδικών ερευνητών και επιστημόνων για κτήρια δημόσιας υγείας, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην 7η ΔΚ, για κτήρια που χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τις δρατηριότητες σχολείων της περιοχής, του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου και του 56ου Γυμνασίου που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής και συμμετείχαν στην καταγραφή κτηρίων της Αθήνας.

Η 7η Δημοτική Κοινότητα είναι πολυπληθής και σώζει ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό πλούτο, κυρίως του α' μισού του 20ού αιώνα. Καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν περίπου 1.000 κτήρια ιδιωτικά και δημόσια. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των κτηρίων υγείας και εκπαίδευσης που λειτουργούν στην περιοχή και σχεδιάστηκαν από σημαντικούς αρχιτέκτονες. Σε αυτή την κοινότητα εξάλλου δημιουργήθηκαν και σώζονται προσφυγικοί οικισμοί και προσφυγικές πολυκατοικίες που μαρτυρούν την ιστορία των συνοικιών της περιοχής. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά μεγάλη η καταστροφή των κτηρίων που έγινε κυρίως από τη δεκαετία του 1990 και μετά κατά την ανοικοδόμηση πολυόροφων κτηρίων αφαιρώντας από το τμήμα αυτό της Αθήνας τη μνήμη και την ιστορική ταυτότητα.

Πρόγραμμα Ημερίδας
6.30μ.μ. Χαιρετισμός
Δάφνη Γαβρίλη, πρόεδρος 7ης Δημοτικής Κοινότητας
6.40μ.μ.Ομιλίες
• Το πρόγραμμα της MONUMENTA «Καταγραφή και ανάδειξη των κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια MONUMENTA
• Η καταγραφή των κτηρίων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, Φωτεινή Μπέλλιου, αρχιτέκτων
• Τα παλιά κτίσματα των Αμπελοκήπων, Νίκος Παραδείσης, ερευνητής-συγγραφέας
• Κτήρια δημόσιας υγείας στην Αθήνα, 19ος-αρχές 20ού αιώνα, Γεωργία Αναγνωστοπούλου, αρχιτέκτων, διδάκτορας ΕΜΠ
• Συμπράττουμε για τα μνημεία, Χάιδω Καλλιτσάκη, φιλόλογος-υποδιευθύντρια 2ου Πειραματικού Γυμνασίου
• Τόποι της μνήμης: Η ιστορία του κτηρίου του 56ου Γυμνασίου Αθήνας, Τάσος Καραμπίνης, καθηγητής πληροφορικής-Θάλεια Μπουσιοπούλου, φιλόλογος 56ου Γυμνασίου Αθήνας
8.15μ.μ. Συζήτηση-Συλλογή προφορικών μαρτυριών
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v