Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε: 5 ενδιαφέρουσες θεωρίες
Από την «αστρόσκονη» του Carl Sagan μέχρι τον… Θεό και τα Παράλληλα Σύμπαντα, δείτε πέντε ενδιαφέρουσες θεωρίες για το τι συμβαίνει αφού πεθάνουμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει απάντηση στο προαιώνιο αυτό ερώτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν έχει σχηματίσει την δική του θεωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένα σύντομο γκάλοπ στο Facebook με έφερε αντιμέτωπο με απαντήσεις όπως:
«Τίποτα» - Νικόλας «Σαπίζουμε» - Δημήτρης «Τροφή για τα σκουλήκια» - Βασίλης «Αν υπάρχει Θεός τον πίνουμε» - Σάκης «Τίποτα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως» - Κώστας «Όσοι είναι καλά παιδιά θα πάνε στο bar Άδεισο» - Δημήτρης «Ο,τι και πριν γεννηθούμε. Όλα τα άλλα είναι να ´χαμε να λέγαμε (βασικά να έχουν οι θρησκείες να λένε...)!» - Θοδωρής «Ἀφοῦ ἀποθάνετε, αἰωνίως θὰ καίγσεσθε εἰς τὸ πῦρ τὸ ἐξώτερον ἐνῶ ἡμεῖς, οἱ βασιλόφρονες οὕτως εἰπεῖν, θὰ αἰνοῦμε τὸν Κύριον ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνων εἰς τὴν βασιλείαν Του!» - Ὑπομοίραρχος Ἑλληνικῆς Βασιλικῆς Χωροφυλακῆς
Ενδιαφέρουσες, αν μη τι άλλο, όμως ανά τους αιώνες έχουν διαμορφωθεί και μερικές ακόμα, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. Παρακάτω ακολουθούν πέντε από τις πιο διαδεδομένες. Εσείς τι πιστεύετε;
Ο θάνατος δεν είναι το τέλος
Το 2007, ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Lanza διατύπωσε τη θεωρία του Βιοκεντρισμού. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, η οποία προέρχεται από τον χώρο της κβαντοφυσικής και της θεωρίας των παράλληλων Συμπάντων, το Σύμπαν υπάρχει μόνο γιατί υπάρχει ο παρατηρητής, δηλαδή ένα ζωντανό υποκείμενο. Όπως υποστήριξε ο Lanza, η ζωή προϋπάρχει της φυσικής και της χημείας και δεν υφίσταται όπως της αντιλαμβανόμαστε εμείς, γιατί υπάρχει έξω από την έννοια του χρόνου όπως τον ξέρουμε.
Ο εγκέφαλός μας δηλαδή αδυνατεί να κατανοήσει το συμπαντικό άπειρο και έτσι περιορίζεται, σύμφωνα με τον Βιοκεντρισμό, στην κατανόηση ενός συγκεκριμένου χωροχρόνου κατανοώντας τον θάνατο ως το τέλος μιας ζωής. Όμως δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αυτό το «τέλος» υφίσταται σε ένα Σύμπαν το οποίο δεν έχει χρόνο ούτε χώρο. Εν ολίγοις, η θεωρία του Lanza λέει, μεταξύ άλλων, ότι η εμπειρία του θανάτου μπορεί να υφίσταται όπως τη βιώνουμε με τον «περιορισμένης» λειτουργίας εγκέφαλό μας, αλλά η εμπειρία αυτή δεν ανταποκρίνεται σε μια αντικειμενική πραγματικότητα.
Η «αστρόσκονη»
Ο διάσημος αστρονόμος Carl Sagan, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Cosmos, είχε πει πως στη διάρκεια της γέννησης του Σύμπαντος γεννήθηκαν δύο χημικά στοιχεία, το Υδρογόνο και το Ήλιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση, γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων, στις θερμοπυρηνικές τους αντιδράσεις και στις «επιθανάτιες» αστρικές τους εκρήξεις.
Σύμφωνα με τον Sagan, χωρίς τις αστρικές εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις αυτές, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος. Επομένως, ολόκληρη η ύλη στα σώματά μας, όλα τα χημικά στοιχεία που το αποτελούν, φτιάχτηκε στην «κόλαση» τέτοιων αστρικών «θανάτων». Είμαστε δηλαδή, αστράνθρωποι που δημιουργηθήκαμε από χημικά στοιχεία φτιαγμένα στις θανατηφόρες εκρήξεις υπεργιγάντιων άστρων. Είμαστε αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη κι όταν πεθάνουμε, τα χημικά στοιχεία των σωμάτων μας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στο Σύμπαν.