Προκλητικά cartoon: Παιδικά και... απαγορευμένα

Ο Bugs κάνει ρατσιστικά αστεία, ο Donald χαιρετά ναζιστικά και ο Pikachu προκαλεί κρίσεις επιληψίας. Τα καρτούν τρελάθηκαν; Μπορεί. Επτά περιπτώσεις αγαπημένων παιδικών χαρακτήρων που… ξέφυγαν.
Προκλητικά cartoon: Παιδικά και... απαγορευμένα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν υπάρχει ένας (ακόμα) λόγος για τον οποίο αγαπάμε το Internet είναι γιατί μπορούμε να βρούμε τα πάντα. Αν υπάρχει ένας (ακόμα) λόγος για τον οποίο αγαπάμε τα cartoons είναι επειδή υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που το… παρατράβηξαν και ο family friendly προσανατολισμός τους μετατράπηκε σε όχι – και – τόσο family friendly. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Το Internet μας παρέχει την πολύτιμη δυνατότητα να θυμηθούμε όλα εκείνα τα «παιδικά» επεισόδια από διάσημες σειρές που προκάλεσαν αντιδράσεις για το προκλητικό τους περιεχόμενο, είτε την περίοδο που προβλήθηκαν, είτε δεκαετίες μετά. Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν επτά χαρακτηριστικά παραδείγματα επεισοδίων που απαγορεύτηκαν (ή... κινδύνεψαν να απαγορευτούν) λόγω προκλητικού περιεχομένου.

Ο Donald εναντίον του Χίτλερ

Ο Ντόναλντ Ντακ ήταν πάντοτε ο αγενής και άξεστος ήρωας που όλοι αγαπούσαν. Για δεκαετίες όμως έπαιζε δευτεραγωνιστικό ρόλο στον Μίκυ Μάους. Η φήμη για τον Ντόναλντ ήρθε το 1943, όταν η Disney αποφάσισε να τον ντύσει ναζί και να κοροϊδέψει τον Άξονα στο φιλμ "Το Πρόσωπο του Φύρερ". Την επόμενη χρονιά το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων - στην κατηγορία μικρού μήκους.

Το καρτούν κρίνεται ως ιδιαίτερα προσβλητικό και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πολλών έργων που σκοπό είχαν κάνουν προπαγάνδα υπέρ του πολέμου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η Disney αρκετά χρόνια μετά έκανε τα πάντα για να εξαφανίσει το καρτούν από προσώπου γης, απαγορεύοντας την προβολή του στα τηλεοπτικά δίκτυα. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η σκιά του Donald να σηκώνει το δεξί του χέρι ως άλλος… Furer (1:56) έχει μείνι στην… καρτουνίστικη ιστορία.



Ο Pikachu προκαλεί κρίσεις επιληψίας

Αν δεν βρισκόσασταν σε κώμα την τελευταία δεκαετία, τότε σίγουρα γνωρίζετε τα Pokemon.

Ο κόσμος των Pokemon είναι παραδεισένιος για την Nintendo καθώς συνεχίζει να της προσφέρει χρήματα, αρκετά για τα επόμενα 50 χρόνια. Στην Ιαπωνία όμως τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα από το επεισόδιο "Electric Soldier Porygon" έστειλαν 685 παιδιά στο νοσοκομείο, με πονοκεφάλους, ναυτίες και κρίσεις επιληψίας. Το «Πόκεμον Σοκ» όπως αποκαλέστηκε από τα ιαπωνικά μίντια ακολούθησαν αντιδράσεις και για πέντε μήνες η σειρά σταμάτησε να μεταδίδεται. Το επεισόδιο απαγορεύθηκε τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνιστούμε να μην το δείτε πολλές φορές συνεχόμενα εκτός κι αν θέλετε να νοιώσετε ότι σας πάτησε λεωφορείο.



O Bob είναι γκέι

Προφανώς θα θυμάστε τον χαμό που είχε γίνει όταν μέλος του ΕΣΡ είχε καταγγείλει επεισόδιο του Bob του Σφουγγαράκη επειδή είχε υλικό που «βλάπτει τη πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων», όπως επίσης και την ξεκαρδιστική φάρσα της Ελληνοφρένειας. Στην Αμερική, ο συμπαθέστατος Bob βρέθηκε στο στόχαστρο δεξιών υπερσυντηρητικών θρησκευτικών οργανώσεων, οι οποίες υποστήριζαν πως το καρτούν προωθεί την ομοφυλοφιλία στα παιδιά και απείλησαν ότι θα προβούν σε μηνύσεις κατά της δημοφιλούς σειράς.

Το καρτούν εν τέλει δεν απαγορεύτηκε, αλλά έκτοτε όλοι μας είδαμε με… άλλο μάτι την σχέση του Σφουγγαράκη με τον Πάτρικ τον Αστερία.

Ο Fred Flinstone είναι σεξιστής (και καπνίζει)

1960. Ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά καρτούν στην ιστορία της τηλεόρασης γεννιέται. Οι Flinstones ήταν το πρώτο τηλεοπτικό καρτούν που φιλοδοξούσε να προσελκύσει όλη την οικογένεια και όχι μόνο τα πιτσιρίκια. Το κατάφερε, μιας και χωρίς αυτό πιθανώς να μην υπήρχαν σήμερα σειρές όπως οι Simpsons και το Family Guy. Ένα ακόμα που κατάφερε όμως ήταν να προκαλέσει αντιδράσεις με την διαφήμιση των τσιγάρων Winston που προβαλλόταν στη μέση κάθε επεισοδίου και η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τον ορισμό του politicaly incorrect.



Στην αρχή, ο Fred με τον Barney αράζουν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα (sic), ενώ οι γυναίκες τους φτύνουν αίμα κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Παρατηρώντας τες, ο Fred νιώθει τύψεις όμως αντί να τους δώσει ένα χεράκι προτείνει στον Barney να πάνε να αράξουν κάπου που θα είναι λιγότερο… στενάχωρα. Εκεί, ο Barney προτείνει να καπνίσουν ένα Winston για να χαλαρώσουν. Στα καπάκια, περνάει από μπροστά η Betty με τη μηχανή του γκαζόν. Οι δύο άντρες συνεχίζουν ατάραχοι το τσιγαράκι τους, με τον Barney να αναλύει τη γεύση και τη ποιότητα του καπνού.

Τα Winston αποσύρθηκαν από την διαφήμιση στην επόμενη σεζόν της σειράς και αντικαταστάθηκαν με τον family friendly (και λιγότερο… καρκινογόνο) φυσικό χυμό Welch.

Ο Μπαγκς κάνει τον… δούλο

Στο παρακάτω απόσπασμα από το επεισόδιο Southern Fried Rabbit του 1953, ο διάσημος λαγός προσποιείται πως είναι δούλος και ικετεύει τον μουστακαλή Yosemite Sam να μην τον… μαστιγώσει φωνάζοντας: «Don’t beat me massa!»



Στην πολυετή του καριέρα ο θρυλικός λαγός έχει… καταφέρει να προσβάλλει σχεδόν τους πάντες. Από νέγρους, μέχρι Ινδιάνους, Εσκιμώους και Ιάπωνες. Τους τελευταίους μάλιστα, τους αποκαλεί «σχιστομάτηδες» στο επεισόδιο «Bugs Bunny Nips The Nips»

Η σκηνή με τον δούλο, όπως ήταν αναμενόμενο, κόπηκε όταν το επεισόδιο προβλήθηκε από το Cartoon Network, το ABC και το FOX. Την εποχή που προβλήθηκε πάντως το εν λόγω επεισόδιο δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Προφανώς οι τηλεθεατές τότε έβρισκαν ξεκαρδιστικό το να είναι κάποιος οτιδήποτε άλλο εκτός από λευκός…

Ren & Stimpy: Αυστηρώς ακατάλληλο για παιδιά

Μακράν το πιο αμφιλεγόμενο καρτούν την δεκαετία του ’80, το Ren & Stimpy αφηγούταν τις ιστορίες του Ren, ενός μονίμως τσαντισμένου τσιουάουα και του Stimpy, ενός μονίμως διανοητικά καθυστερημένου γάτου. Δημιούργημα του John Kricfalusi, η σειρά προβλήθηκε από το Nickeloden με αποκλειστικό σκοπό να προκαλέσει… ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά και να τσαντίσει τους γονείς τους. Κάφρικο χιούμορ, συνεχή σεξουαλικά υπονοούμενα, ομοφυλοφιλία και αρκετή βία περιέχονταν σε αφθονία σε κάθε επεισόδιο, όμως η προβολή του "Mans Best Friend" ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Ren σπάει στο ξύλο με ένα κουπί τον ιδιοκτήτη του, George Liquor, επειδή δεν του συμπεριφέρθηκε σωστά. Η σκηνή εξόργισε τους υπεύθυνους του Nickelodeon οι οποίοι όχι μόνο εξαφάνισαν από προσώπου γης το επεισόδιο για δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Kricfalusi, μιας και το καρτούν του ήταν «πολύ τρομακτικό και βίαιο για παιδιά». Βρίσκετε τον χαρακτηρισμό υπερβολικό; Δείτε το επεισόδιο και κρίνετε μόνοι σας.



Tiny Toon: Αλκοόλ, ληστείες και… RIP

H… παιδική εκδοχή των Looney Tunes με τους πρωταγωνιστές να είναι ακόμα πιτσιρίκια, ξεσήκωσε (άθελά του) θύελλα αντιδράσεων με το διδακτικό επεισόδιο «One Beer». Οι χαρακτήρες Buster, Plucky και Hamton πίνουν μπύρες, κλέβουν ένα περιπολικό και καταλήγουν στα… θυμαράκια ύστερα από τροχαίο. Έτσι απλά. Το επεισόδιο φυσικά, απαγορεύτηκε όχι τόσο για το περιεχόμενό του αλλά για τον χαβαλετζίδικο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατανάλωση αλκοόλ.



Δείτε εδώ περισσότερα απαγορευμένα καρτούν σε νεότερο δημοσίευμα του In2life (2013)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v