Πώς συμφέρει να ζεστάνω το σπίτι μου φέτος;

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί, ο χειμώνας έρχεται και οι τιμές για την ενέργεια συμμετέχουν σε μια γκραν κινιόλ κούρσα. Τι θα γίνει στο μέλλον; Κανείς δεν ξέρει. Πώς μπορούμε να ζεσταθούμε οικονομικά φέτος; Εδώ κάτι μπορεί να γίνει.
Ρεύμα, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο και βιομάζα μπαίνουν στο ρινγκ και ο αγώνας ξεκινά για το ποιος μας συμφέρει καλύτερα. Πώς θα βγούμε κερδισμένοι ή μάλλον πως θα χάσουμε τα λιγότερα;
Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Ενεργειακό Επιθεωρητή (25ης Μαρτίου 4, Περιστέρι, τηλ: 2114125701), αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι με κρατικό έλεγχο να συγκεντρωθούν οι τιμές από όλους τους παρόχους για το ρεύμα, για όλες τις περιπτώσεις πολιτών (π.χ. κοινωνικό τιμολόγιο) και για κάθε κλιμάκωση.
"Σε κάθε περίπτωση, οι Μηχανικοί είμαστε σύμβουλοι, δεν μπορούμε να είμαστε Μάγοι. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα υπάρχει, δηλαδή, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο μετά από κάποια χρόνια, ούτε να ξέρουμε τις αλλαγές στις τιμές", επισημαίνει.
Ομοίως, παρατηρητήριο τιμών χρειάζεται για όλα τα προαναφερόμενα είδη καυσίμου όπως π.χ. στο φυσικό αέριο, με ξεκάθαρη τιμή από κάθε πάροχο, μετά την αφαίρεση της οριζόντιας κρατικής επιχορήγησης, την τρέχουσα τιμή ή την τιμή ανά μήνα, όπως γίνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα.
«Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί αναλυτικά για το πότε δικαιούται και πότε ‘χάνει’ την επιχορήγηση σε πλαίσιο τετραμήνου και τα ψιλά γράμματα των παρόχων να ξεκαθαριστούν. Υπάρχουν χρεώσεις μεταφοράς; Μήπως η τιμή της κιλοβατώρας που διαφημίζεται δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θα δει ο καταναλωτής στον λογαριασμό; Το κράτος θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσει αυτά», τονίζει.
Αντίστοιχα για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους πλαφόν για τους ιδιώτες, και το κράτος να εγγυάται πως οι τιμές δεν θα ξεφεύγουν και η μείωση λόγω επιχορηγήσεων θα είναι οριζόντια, χωρίς ανώτατο όριο. "Έχουμε ενημερωθεί για επιδότηση στα 90€/MWH. Σήμερα, με αυτή την επιχορήγηση το Φ.Α είναι 25% φθηνότερο από το πετρέλαιο, αυτό ισχύει όμως σήμερα αργότερα η σχέση αυτή κόστους μεταξύ των καυσίμων μπορεί να αλλάξει δραματικά", προσθέτει.
Πάντως στην παρούσα φάση, παραδόξως, το φυσικό αέριο είναι η πιο φτηνή επιλογή θέρμανσης, σε σύγκριση με το ρεύμα και το πετρέλαιο, με το κόστος να κυμαίνεται στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ πέρσι ήταν στα 6 λεπτά.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο εκτιμάται πως θα φτάσει στα 1,38 ευρώ το λίτρο, κόστος που πλησιάζει την κιλοβατώρα της ΔΕΗ, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 15 λεπτά.
«Το να ζεσταθείς με ένα οικιακό ηλεκτρικό σώμα σου δίνει 100% απόδοση, δεν έχει απώλειες και συμφέρει στην τσέπη, όμως δε συμφέρει όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα και την πρωτογενή ενέργεια, δηλαδή τους ρύπους», διευκρινίζει ο ίδιος.
Άρα ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ σήμερα, θα στοιχίσει περίπου 15% λιγότερο από το να ζεσταθείς με πετρέλαιο, λόγω των απωλειών του κυρίως, όμως η πρωτογενής ενέργεια που χρησιμοποιεί στοιχίζει στο περιβάλλον σχεδόν το τριπλάσιο από όσο καταναλώνει.
Μια ακόμα επιλογή φυσικά είναι και το υγραέριο. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό καύσιμο του φυσικού αερίου, που αφορά ανεξαρτητοποιημένα ως προς την θέρμανση διαμερίσματα, το οποίο χρησιμοποιούν αρκετοί ιδιώτες με επιτοίχιους λέβητες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν εναλλακτικά και εύκολα: και με φυσικό αέριο και με υγραέριο.
«Το υγραέριο λοιπόν, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στους οικιακούς λέβητες. Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν επιχορηγείται, όμως αναμένεται να γίνει κάποια μείωση. Αυτή τη στιγμή πάντως, το υγραέριο είναι το ακριβότερο από όλα», επισημαίνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος. Συγκριτικά με την κιλοβατώρα του ρεύματος στα 15 λεπτά, το υγραέριο τιμάται στα 19 λεπτά την κιλοβατώρα, ήτοι είναι περίπου 23% πιο ακριβό.
Όσον αφορά τη βιομάζα τώρα (ξύλα, πέλλετ κλπ), η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς η απόδοσή της διαφέρει από ξύλο σε ξύλο και ανάλογα με την υγρασία που περιέχει, έως και 30% ή και 40%. Για παράδειγμα, η ελιά, δίνει απόδοση 7,8 και οι μπρικέτες 4,6 κιλοβατώρες ανά κιλό. Την ίδια στιγμή, η τιμή ανά κιλοβατώρα ενέργειας από καυσόξυλα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από το περασμένο φθινόπωρο, επειδή η ζήτηση έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα, με την αγορά να μιλάει για τριπλασιασμό της τιμής.
Σε αυτήν την εξίσωση βέβαια, θα χρειαστεί να συνυπολογίσουμε και την απόδοση των μορφών θέρμανσης που την χρησιμοποιούν. Το απλό τζάκι αποδίδει το 25% αυτού που καταναλώνει, μια απλή σόμπα το 50% και ένα ενεργειακό τζάκι έως 78%. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο αποδίδει περίπου το 90% της καύσης, και το φυσικό αέριο λίγο παραπάνω – έως και 95%, σε περιπτώσεις οικιακού λέβητα, χωρίς στα τελευταία να υπολογίσουμε τις απώλειες μεταφοράς από το λέβητα ως τα σώματα, οι οποίες φθάνουν το 12% περίπου, σε περιοχές με δίκτυο, όταν δεν έχουμε αυτόνομο λέβητα στο μπαλκόνι μας.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά τελευταίου τύπου – αντλίες θερμότητας, πρόκειται για μια άκρως συμφέρουσα λύση, σύμφωνα με τον ειδικό. «Αποδίδουν 3 μπορεί και 5 φορές πάνω από όσο καταναλώνουν, αρκεί φυσικά να μην έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά κακές συνθήκες στο εξωτερικό, π.χ. χιόνια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί μια επικουρική πηγή θέρμανσης, που μπορεί να είναι είτε μια ηλεκτρική μορφή αντίστασης (αερόθερμο) ή ένα σώμα λαδιού, αυτά τα σώματα δεν μεταβάλουν την απόδοσή τους ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία», διευκρινίζει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος. Οι αντλίες θερμότητας από την άλλη, όσο κατεβαίνει η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η απόδοσή τους, ενώ παράλληλα χρειαζόμαστε περισσότερη θέρμανση.
Σε κάθε περίπτωση, κάποια κλιματιστικά νέας τεχνολογίας, μπορούν να αποδώσουν επαρκώς και σε εξαιρετικά χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, και να μας βοηθήσουν να βγάλουμε μια σημαντική περίοδο του χειμώνα με ζεστασιά.
Σε γενικές γραμμές, η θέρμανση με κλιματιστικό (δηλαδή με ηλεκτρικό ρεύμα) δίνει ρύπους CO2 σχεδόν 2,5 με 3 φορές παραπάνω από τη θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, προσφέρει όμως 3 ή και 4 φορές μεγαλύτερη απόδοση από την κατανάλωση σε σύγκριση με ηλεκτρικό ρεύμα (μέσω ηλεκτρικής αντίστασης, όχι με κλιματιστικό) ή σε σχέση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί δουλεύει όχι με την αρχή της παραγωγής θερμότητας, αλλά με την αρχή της Αντλίας Θερμότητας.