Έχεις λέβητα φυσικού αερίου και θες να το γυρίσεις; Θες να βάλεις από το μηδέν λέβητα πετρελαίου; Δες όλα τα σενάρια και πόσο θα σου κοστίσουν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Πριν από μερικά χρόνια το φυσικό αέριο ήταν η πιο συμφέρουσα, φτηνή λύση. Σήμερα είναι βαρύς νταλκάς στον λαιμό χιλιάδων καταναλωτών που βλέπουν ανήμποροι την τιμή του να ανεβαίνει γρήγορα και βασανιστικά.
Παράλληλα, οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης κάνουν ρόλο για επιδοτήσεις σε όσους επιλέξουν να αλλάξουν… στρατόπεδο και να πάνε στο πετρέλαιο, όμως το πόσες θα είναι αυτές οι επιδοτήσεις και ποιους θα αφορούν συγκεκριμένα είναι άγνωστο.
Τι επιλογές υπάρχουν λοιπόν; Τι γίνεται σε περιπτώσεις που υφίσταται λέβητας φυσικού αερίου και θέλουμε να «γυρίσουμε» στο πετρέλαιο;
Αξίζει τελικά η μετατροπή ή είναι καλύτερα να κάτσουμε στα… φυσικά αυγά μας και να περιμένουμε τον Πούτιν να ανοίξει τη στρόφιγγα;
Από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο – γίνεται;
Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Σπυρόπουλο, ιδιοκτήτη καταστήματος με είδη θέρμανσης στο Γαλάτσι, παίρνοντας ως παράδειγμα μια πολυκατοικία με φυσικό αέριο που είχε παλαιότερα θέρμανση με πετρέλαιο και η δεξαμενή βρίσκεται εκτός κτηρίου και διατηρημένη, η χρήση και η επαναλειτουργία του καυστήρα μπορεί να γίνει με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 300 ευρώ, όσο δηλαδή θα χρειαστεί ένας καυστηρατζής να επανασυνδέσει τον παλιό καυστήρα.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει συμπληρωματικά να γίνει μια αίτηση στην ΕΔΑ, έτσι ώστε να κοπεί η παροχή του αερίου και να αποσυνδεθεί το ρολόι, με χαμηλό κόστος της τάξης των 30-50 ευρώ. Αν στον χώρο δεν υπάρχει καυστήρας, τότε μιλάμε για μια επιπλέον δαπάνη των 500 έως 3000 ευρώ, αναλόγως το μέγεθος του λέβητα.
Ποιο το κόστος για έναν λέβητα πετρελαίου από το μηδέν;
Σε περιπτώσεις μονοκατοικιών που δεν έχουν εγκατεστημένο δίκτυο θέρμανσης τώρα, θα πρέπει να γίνει μελέτη του χώρου για να διαπιστωθεί τι είδος λέβητα πετρελαίου χρειάζεται. Μαζί με την μελέτη αυτή, ακολουθεί και η σωλήνωση του σπιτιού, με την προσθήκη σωμάτων καλοριφέρ. Άρα για ένα διαμέρισμα σε μονοκατοικία 100 τετραγωνικών, το κοστολόγιο ανέρχεται στα 5000 με 6000 ευρώ, και συμπεριλαμβάνει καλοριφέρ, σωληνώσεις, δεξαμενή, λεβητοστάσιο, αμοιβή καυστηρατζή και καλωδιώσεις. Σε αυτά προστίθεται και η μελέτη από μηχανολόγο, η οποία τιμάται στα 200 με 250 ευρώ.
Οι τιμές φυσικά ποικίλουν ανάλογα τη δομή του σπιτιού. Μπορεί σε ένα σπίτι η δεξαμενή να πρέπει να μπει στον κήπο, ή μπορεί να πρέπει να τοποθετηθεί στην ταράτσα και να συνδεθεί γραμμή από την ταράτσα στον πρώτο όροφο, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος. Αν πάλι χρειάζεται σκέπαστρο γιατί είναι εκτεθειμένη στον καιρό, τότε το κόστος μπορεί να ανέβει και άλλο. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, υπάρχουν σπίτια στα οποία το κόστος εγκατάστασης μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 15.000 ευρώ.
«Φυσικά όταν αλλάζουν οι διαστάσεις των σπιτιών, αλλάζουν και οι μελέτες. Αν μιλάμε για μια πολυκατοικία δηλαδή, τότε το λεβητοστάσιο και μόνο μπορεί να κοστίσει 5-6 χιλιάδες ευρώ, για μια πενταόροφη πολυκατοικία, χωρίς σωληνώσεις και σώματα», διευκρινίζει ο κ. Σπυρόπουλος.
Όσον αφορά το είδος των λεβήτων πετρελαίου στην αγορά αυτά είναι δύο: χαλύβδινοι και μαντεμένιοι. Το μαντέμι διπλασιάζει την τιμή, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χυτήρια, όμως έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τη λαμαρίνα. Μια ατομική χαλύβδινη μονάδα για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών κοστίζει από 1300 έως 1600 ευρώ, ενώ σε μαντέμι από 2500 έως 4500.
«Όσοι επιλέξουν να γυρίσουν στο πετρέλαιο λόγω κόστους του φυσικού αερίου δε θα πάρουν μαντέμι, γιατί θα το πληρώσουν ακριβά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι οικονομικότερο στην κατανάλωση. Ίσως μάλιστα να είναι πιο οικονομικός ο χαλύβδινος σε κατανάλωση», επισημαίνει και τονίζει ότι ο κόσμος που ήδη έχει εγκατάσταση φυσικού αερίου καλό θα ήταν να παραμείνει εκεί.
Η οικονομικότερη επιλογή του υγραερίου
«Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στο αέριο. Το πιο οικονομικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος που έχει επίτοιχη μονάδα αερίου με την παρούσα κατάσταση, είναι να αποσυνδεθεί από την ΕΔΑ και να χρησιμοποιήσει φιάλες υγραερίου, τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί έως 30 κιλά», επισημαίνει.
Οι φιάλες αυτές κοστίζουν περί τα 100 με 120 ευρώ η δυάδα, συν 25 ευρώ ανά φιάλη για τις αναγομώσεις. Με 200-300€ λοιπόν, μπορεί κανείς να κάνει μια εγκατάσταση και να μεταφερθεί στο υγραέριο, χωρίς να πειράξει τίποτα από την υπάρχουσα εγκατάσταση. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, υφίσταται αποσύνδεση του ατομικού ρολογιού από την ΕΔΑ.
«Η μετατροπή σε πετρέλαιο είναι καλή επιλογή, αλλά για μόνο για όσους έχουν κρατήσει τα λεβητοστάσιά τους, ένα πολύ μικρό ποσοστό δηλαδή», προσθέτει.
Στο 90% των πολυκατοικιών, η δεξαμενή πετρελαίου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον λέβητα, επομένως όταν πραγματοποιήθηκε η μετατροπή σε φυσικό αέριο, βάσει νόμου η δεξαμενή πετρελαίου καταστράφηκε.
Για να κατασκευαστεί εκ νέου, το κόστος ανέρχεται στα 1000€. «Και αν κάποιος θέλει να ξαναγυρίσει στο φυσικό αέριο μετά από μερικά χρόνια, θα πρέπει να την καταστρέψει. Δεν συμφέρει», λέει χαρακτηριστικά.