Θα σε πάμε ένα ταξιδάκι κάποια χρόνια πίσω, τότε που έπιανες θέση μπροστά στην τηλεόραση για να δεις αγαπημένες παιδικές εκπομπές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα παιδικά χρόνια είναι τα καλύτερα μας λέγανε όλοι όταν ήμασταν μικροί, αλλά δεν είχαμε προφανώς πολύ χρόνο να τους ακούσουμε γιατί παίζαμε ως επί το πλείστον. Τώρα που μεγαλώσαμε όταν βλέπουμε φωτογραφίες ή και βίντεο (ναι ρε είχε ανακαλυφθεί το βίντεο τότε!) από την εποχή μας πιάνει μια νοσταλγία, γιατί κάθε γενιά που σέβεται τον εαυτό της λέει πως πέρασε τέλεια παιδικά χρόνια. Πέρα από τα παιχνίδια και την ξεγνοιασιά, μάς λείπουν συχνά- πυκνά τα καρτούν, αλλά και οι παιδικές εκπομπές που δεν χάναμε επεισόδιο στημένοι μπροστά από την οθόνη σαν σε ιεροτελεστία. Για αυτόν τον λόγο κάνουμε ένα rewind και ξαναβλέπουμε τις πιο αγαπημένες εξ αυτών τόσο από τη δεκαετία του 1980 όσο κι από εκείνη του 1990.
Disney Club
Κάθε σαββατοκύριακο από το 1994 μέχρι το 2002 για εννιά ολόκληρες σεζόν, το τηλεοπτικό μενού για όλα τα παιδάκια της χώρας είχε Disney Club. Η ελληνική version του Mickey Mouse Club (από την οποία ξεπετάχτηκαν οι Britney Spears και Justin Timberlake) ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορούσες να δεις στην ελληνική τηλεόραση αν ήσουν από 14 ετών και κάτω. Ο Λυκούργος κι η Καρολίνα έγιναν λατρεμένες φιγούρες για τα παιδιά, μιας και ήταν στο τιμόνι της εκπομπής για 7 σεζόν.
Έπειτα τους αντικατέστησαν οι Μιχάλης Γλυνιαδάκης, Χρήστος Ζαν Μπαπτίστ κι ο θεούλης Ακίνδυνος Γκίκας ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της ελληνικής μεταγλώττισης που είχε δώσει τη φωνή του στον Liono, τον Captain Planet, τον Taz και πόσους ακόμα. To Disney Club είχε παιχνίδια, διαγωνισμούς, προβολές αγαπημένων σειρών της Disney και τα πιο ευχάριστα vibes που είδαμε ποτέ στις οθόνες μας σαν παιδιά, κερδίζοντας τεράστια αναγνώριση και χιλιάδες χαρούμενες φωνές από πιτσιρίκια.
Art Attack
Αν βρεθεί ποτέ κανείς να σου πει ότι μια εκπομπή τέχνης αποκλειστικά για παιδιά την τιμημένη δεκαετία του 1990 ήταν μόνο για φλώρους, τότε δείξε του ένα οποιοδήποτε επεισόδιο του Art Attack για να καταπιεί τη γλώσσα του και να σου ζητήσει γονατιστός συγγνώμη. Βλέπεις ο Neil Buchanan, παρουσιαστής του παιχνιδιού, μπορούσε να φτιάξει ένα έργο τέχνης με οποιαδήποτε υλικά υπήρχαν στο σπίτι σου. Όταν λέμε οποιαδήποτε εννοούμε από τον κάδο σκουπιδιών, μέχρι τον χαρτοπόλεμο που είχε μείνει σφηνωμένος στα βαθουλώματα του καναπέ από τις Απόκριες.
Δίπλα του το Κεφάλι τον γλένταγε πολύ συχνά ασκώντας του κριτική για τα έργα του. Ένα επεισόδιο αν δεις θα κολλήσεις ακόμη και σήμερα. Αν μάθεις μάλιστα ότι ο Neil έχει και μια heavy metal μπάντα τους Marseille, ενώ συγχρόνως υπάρχει ένα ολόκληρο διαδικτυακό κίνημα που υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα αυτός είναι ο Banksy , τότε είναι σίγουρο ότι θα τον αγαπήσεις λίγο παραπάνω.
Bob Ross
Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αφάνα του Bob Ross είναι ένα από τα πράγματα που έχουν στιγματίσει τα παιδικά μας χρόνια. Για αυτό τον λόγο περνάγαμε ώρες ατελείωτες σε κάποιο από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης, να τον παρακολουθούμε όσο κυριολεκτικά και μεταφορικά ζωγράφιζε πάνω στο σήμα κατατεθέν καβαλέτο του.
Μιλάμε για μια από τις πιο ευγενικές και πράες φιγούρες που πέρασε ποτέ από το τηλεοπτικό γυαλί, χαρίζοντας μας απλόχερα το ταλέντο του, αλλά και συστήνοντας μας την χαρά της ζωγραφικής. Μόνο και μόνο η αναφορά του ονόματος του Bob Ross μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από τέμπερες πινέλο, χρώματα ζωγραφικής και τρολ memes που λατρεύουμε.
Ουράνιο Τόξο
Ο Χρήστος Δημόπουλος είναι ίσως ο πιο συμπαθής παρουσιαστής που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση. Λογικό αν σκεφτείς πως πρόκειται για τον ιθύνοντα νου του Ουράνιου Τόξου. 15 χρόνια προβολής, πάνω από 1850 εκπομπές, αμέτρητες επαναλήψεις. Από το 1986 μέχρι το 1989 κι έπειτα από το 2001 μέχρι το 2013 από το πλατό του Ουράνιου Τόξου πέρασαν πάνω από 2000 παιδάκια για να παρεΐσουν με τον Ήπιο τον Θερμοκήπιο, τον Λόγιο τον Λεξιλόγιο, τον Φώντα Λαδοπρακόπουλο και τον τιτανομέγιστο βοηθό του Χρήστου τον ξακουστό Πιτιπάου. Με μηδενικό σχεδόν μπάτζετ οι δημιουργοί της εκπομπής δημιούργησαν ευφάνταστους χαρακτήρες και επεισόδια που έγιναν αγαπημένες αναμνήσεις.
Φρουτοπία
Θυμάσαι τον Μανώλη τον Μανάβη; Θυμάσαι πώς εξαφανίστηκε; Σου λέει κάτι μια μηχανή που παίρνει τους μανάβηδες, τους βγάζει το μανά και τους κάνει βίδες; Μήπως έχεις κάτι να πεις για ένα μήλο, μήλο φιρίκι, που μια μέρα –αχ τι φρίκη− του έφυγε το ρι, κι έγινε φύκι; Αν χαμογέλασες διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, είσαι κι εσύ παιδί των 80s, ένας από εμάς που μεγαλώσαμε με το αγαπημένο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά και τις κούκλες του Φαίδωνα και της Ήβης Σοφιανού. Η Φρουτοπία προβλήθηκε πρώτη φορά το 1985 κι έκτοτε συντρόφευσε πολλά παιδάκια που δεν έχαναν επεισόδιό της.
Λατρεμένο παιδικό πρόγραμμα που προστέθηκε πρόσφατα και στο Ertflix για να μας θυμίσει ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν σαν τη Φρουτοπία δεν έχει.
Του Κουτιού τα Παραμύθια
Στην σειρά αυτή της οικογένειας Σοφιανού πρωταγωνιστούσε ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα (Παρασκευή Γεωργιάδου), που είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού).
Ταλαντούχοι κουκλοπαίχτες και ευφάνταστα σενάρια συνόδευαν την προβολή μιας από τις πιο αγαπημένες εκπομπές των παιδικών μας χρόνων που έκανε σλόγκαν τον διάλογο της Παρασκευούλας με τη μαμά της. Αν έχεις επαναλάβει κι εσύ μπροστά στην τηλεόραση «Καληνύχτα μαμά, Καληνύχτα Παρασκευούλα και φρόνιμα» τότε είσαι πολύ φίλος μας.