Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της αυτοκτονίας, αναζητάμε απαντήσεις στο πώς αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα ένα από τα πιο σκοτεινά θέματα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί δυστυχισμένοι άνθρωποι αποφασίζουν να τελειώσουν τη ζωή τους, λέγοντας το τελευταίο τους αντίο στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που ψάχνουν «παρέα» στα κοινωνικά δίκτυα για να πάνε στο τελευταίο ταξίδι μαζί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μαζικές αυτοκτονίες αποτελούν τραγικό φαινόμενο το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλες χώρες. Δημιουργούνται ιστοσελίδες στον παγκόσμιο ιστό όπου οποιοσδήποτε θέλει να πεθάνει μπορεί να συμβουλευτεί πώς να βάλει τέλος στη ζωή του, να βρει παρέα για αυτοκτονία ή απλά να σιγουρευτεί για την απόφασή του, βλέποντας τραγικά παραδείγματα άλλων.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, σημειώνοντας αύξηση των αυτοκτονιών από το 2010 λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης. Ένας 30χρονος κάτοικος Κορίνθου, βιώνοντας σοβαρά προβλήματα, δημιούργησε ομάδα στο Facebook με τίτλο «για όσους βαρέθηκαν τη ζωή τους και θέλουν κάτι διαφορετικό». Ο νεαρός ζητούσε από τα μέλη της ομάδας, η οποία αριθμούσε 64 μέλη, να του προτείνουν ανώδυνους τρόπους να «φύγει» από τη ζωή και καλούσε άλλους να προχωρήσουν μαζί του, σε μαζική αυτοκτονία. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι «άγγελοι φύλακες» όπως τους αποκαλούν, εντόπισαν τον δημιουργό της ομάδας στην ιστοσελίδα και απενεργοποίησαν το προφίλ του δράστη «σε απόγνωση». Στη συνέχεια, ενημερώθηκε η οικογένεια του άτυχου νεαρού.
Η υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για εντοπισμό αποπειρών αυτοκτονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2014 εμποδίστηκαν συνολικά 159 απόπειρες αυτοκτονίας ατόμων μέσω κοινωνικών δικτύων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι περισσότερες αυτοκτονίες επιχειρούνται την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το αίσθημα της μοναξιάς στις διακοπές κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο ευάλωτους. Μάλιστα, 38 από αυτές τις περιπτώσεις φέτος απετράπησαν από την 1η Ιουλίου μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι πρόκειται κυρίως για άτομα νεαρής ηλικίας. Ένα σχετικά πρόσφατο επίτευγμα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η διάσωση της μιας 17χρονης κοπέλας, η οποία είχε ήδη πάρει χάπια, αλλά σώθηκε ως εκ θαύματος τελευταία στιγμή.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε δράση
Η αποτροπή αυτοκτονιών επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών του ιστοτόπου όπου αναρτώνται τα μηνύματα με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού. Μετά την επικοινωνία με τους διαχειριστές του εκάστοτε ιστοτόπου, πραγματοποιείται η ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, ταυτοποιούνται τα πλήρη στοιχεία του κατόχου της συγκεκριμένης σύνδεσης.
Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμοδίων Αστυνομικών Τμημάτων, εντοπίζονται τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με αυτοκτονικό περιεχόμενο. Ύστερα από τον εντοπισμό, τα άτομα αυτά μεταφέρονται είτε σε ψυχιατρικές κλινικές, είτε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, εάν βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύπτει ότι τα άτομα που επιθυμούν να «φύγουν» από την ζωή διαμένουν στο εξωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεθνούς Συνεργασίας (Interpol).
Στην περίπτωση εντοπισμού ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «Syberalert» στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επίσης και μέσω της νέας εφαρμογής «Cyberkid». Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64.