Μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να τις εγκαταλείψουν εξετάζει την εφαρμογή του μοντέλου στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η ΕΧΙΤ, η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση της Γερμανίας που βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να απομακρυνθούν από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο αναμένεται να μεταλαμπαδεύσει το παράδειγμά της στους Έλληνες, για να το εφαρμόσουν στην περίπτωση των μελών της Χρυσής Αυγής.
Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ακροδεξιά συνήθως δέχονται απειλές και εκβιασμούς από τα υπόλοιπα μέλη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, σημειώνοντας πως η EXIT δραστηριοποιείται από το 2000 στην στήριξη αυτών των ατόμων.
Η οργάνωση χρηματοδοτείται από δωρεές και από χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο ιδρυτής της, εγκληματολόγος Μπερντ Βάγκνερ, αναφέρει πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, τη δεκαετία του 1990 και του 2000 είχαμε μια σημαντική αύξηση της ακροδεξιάς βίας, δηλαδή της βίας εναντίον Γερμανών που σκέφτονται διαφορετικά, αλλά και εναντίον αλλοδαπών».
Η ΕΧΙΤ έχει επαφές με παρόμοιες οργανώσεις στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται δημοσιογραφικές επαφές και με την Ελλάδα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου στη χώρα μας. Όπως λέει στη Deutsche Welle ο Μπερντ Βάγκνερ, οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούν για να ξεριζωθεί η ακροδεξιά ιδεολογία. «Σημασία έχει πόσο βαθιές ρίζες έχει η νεοναζιστική ιδεολογία στον κόσμο και αν αυτή τρέφεται. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η Χρυσή Αυγή θα παραμείνει για πολύ», αναφέρει.
Όσο για τη διαδικασία «απεξάρτησης» από την ακροδεξιά, το πρώτο βήμα για τον ενδιαφερόμενο είναι να κρυφτεί, ώστε να αποφύγει τις επιθέσεις των πρώην «συντρόφων» του και στην συνέχεια να κάνει το αποφασιστικό βήμα, να απευθυνθεί στην EXIT και να καταστρώσουν μαζί ένα «σενάριο εξόδου». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μετακόμιση, αλλαγή ονόματος ή εύρεση προσωρινής κατοικίας. Τα σχέδια επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν την χάραξη της καινούριας τους ζωής, την εύρεση εργασίας και κυρίως να εντοπιστούν οι ελλείψεις στη ζωή τους που τους οδήγησαν στην ακροδεξιά. Ο χρόνος που κατά μέσο όρο συνοδεύει και βοηθά η EXIT τους «μετανοημένους» ακροδεξιούς είναι δύο χρόνια. Από τα 500 άτομα που έχει βοηθήσει, όλες οι περιπτώσεις ήταν επιτυχημένες εκτός από 11, οι οποίοι είτε επέστρεψαν στην ακροδεξιά, είτε μεταπήδησαν στην άκρα αριστερά, είτε έγιναν ισλαμιστές και έμποροι ναρκωτικών.