Επαγγελματικές σχολές μαθητείας, ΙΕΚ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Δείτε τι άλλο προσφέρει ο ΟΑΕΔ πέρα από το επίδομα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναλύσει εκτενώς την διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου να επωφεληθείτε από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πέραν όμως του… παραδοσιακού επιδόματος, ο Οργανισμός προσφέρει και μια σειρά επιπρόσθετων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και την απασχόληση των δικαιούχων και των τέκνων τους.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές παροχές προς ανέργους, οι οποίες "τρέχουν" καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας Αφορά νέους και νέες ηλικίας 16 με 23 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην πρώτη τάξη του Λυκείου και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε ειδικούς χώρους μαθητείας, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τεχνίτες αμαξωμάτων, ξυλουργοί, συντηρητές έργων τέχνης, ωρολογοποιοί, κομμωτική, αρχιτεκτονικοί τοπίου, μαρμαροτεχνία, βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι είναι μερικές μόνο από τους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους εξειδικεύονται τα μαθήματα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Πέρα από την εκπαίδευση, ο Οργανισμός παρέχει στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αμοιβή στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αιτήσεις: Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς (συνήθως τον Αύγουστο) εκδίδεται από τον Οργανισμό σχετική εγκύκλιος εισαγωγής νέων μαθητών, με βάση την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις θέσεις γίνεται μοριοδότηση με βάση τον βαθμό τίτλου σπουδών, τα κοινωνικά κριτήρια και την εξασφάλιση θέσης πρακτικής άσκησης, δηλαδή το κατά πόσο υπάρχει οικογενειακή επιχείρηση συναφούς ειδικότητας με την επιλογή του υποψηφίου. Οι εγγραφές γίνονται κάθε Σεπτέμβρη, όταν και ανακοινώνονται τα ονόματα των μαθητών στην σχετική σελίδα του Οργανισμού.
ΙΕΚ ΟΑΕΔ Αυτήν την στιγμή, ο Οργανισμός λειτουργεί σε πανελλαδική κλίμακα τριάντα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης για μαθητές που έχουν τελειώσει το Λύκειο. Ενδεικτικά, στο ΙΕΚ του Αιγάλεω λειτουργούν τμήματα Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Υγείας και Αισθητικής, ενώ στο ΙΕΚ Κηφισιάς Τουρισμού και Μεταφορών, Μηχανολογίας/Ηλεκτρολογίας και Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Μετά το τέλος της κατάρτισης, οι σπουδαστές λαμβάνουν την σχετική βεβαίωση, η οποία τους παρέχει το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης για δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.
Αιτήσεις: Εγγραφές στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ γίνονται δύο φορές σε κάθε έτος κατάρτισης: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη για το χειμερινό εξάμηνο και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης. Πριν την έναρξή τους, βγαίνει σχετική εγκύκλιος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στην οποία αναφέρεται η έναρξη των ειδικοτήτων του εκάστοτε εξαμήνου.
Σημειώστε επίσης ότι στα ΙΕΚ δεν υπάρχουν δίδακτρα, παρά μόνο ένα παράβολο των 45€ με την εγγραφή των μαθητών σε κάθε εξάμηνο κατάρτισης.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί Σε συνεργασία με την Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ο ΟΑΕΔ διαθέτει 25 βρεβονηπιακούς σταθμούς στην Ελλάδα για βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών, η λειτουργία των οποίων ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31 Ιουλίου του επόμενου έτους, για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το ωράριο των σταθμών ξεκινά στις 6:45 και τελειώνει στις 16:00, ενώ δεν λειτουργούν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 5η Ιανουαρίου και από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Αιτήσεις: Ξεκινούν κατά κύριο λόγο τον Ιούνιο κάθε χρόνου στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού (δείτε ποιοι είναι εδώ) και διαρκούν έναν μήνα (δείτε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται εδώ). Σημειώστε ότι στην επιλογή των τέκνων, προηγούνται εκείνα που ανήκουν σε εργαζόμενες μητέρες.
Προγράμματα απασχόλησης για επιχειρήσεις και ανέργους Αυτήν την περίοδο, «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται κοντά σε σύνταξη, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση και κατάρτιση των δικαιούχων της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» και τέλος, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Για το τελευταίο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος προσλήψεων, ενώ αναμένεται να «τρέξει» για άλλους 28.000 ανέργους εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε δήμους περιφέρειες, δικαστήρια και μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου. Οι αιτήσεις αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και αφορούν ανέργους απόφοιτους λυκείου και ΑΕΙ-ΤΕΙ για 164 ειδικότητες. Οι επιτυχόντες στην νέα προκήρυξη θα εργαστούν για πέντε μήνες με αμοιβή 500 ευρώ μηνιαίως.
Αλλαγές στα επιδόματα και δυσκολίες του Οργανισμού
Επιστρέφοντας στο… κλασσικό επίδομα του Οργανισμού, όπως μας ενημέρωσε η Γραμματεία της Διοίκησης, αναμένεται να μειωθεί για το 2014. Συγκεκριμένα, το 2013 είχε θεσπιστεί ένας περιορισμός που άφηνε ανέργους χωρίς το επίδομα ανεργίας αφού εάν ένας άνεργος είχε 450 ημέρες επιδότησης την τελευταία τετραετία δεν μπορούσε να λάβει το βοήθημα.
Σύμφωνα με το νέο κριτήριο το οποίο θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα του 2014, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400. Εάν δηλαδή, εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 400 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400ημερήσιων επιδομάτων. Έτσι, με την νέα ρύθμιση από 450ημέρες που ήταν το όριο μειώνεται κατά πενήντα.
Για τα προβλήματα του Οργανισμού μιλήσαμε με την Γραμματεία της Διοίκησης.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όταν έχεις ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και τέτοια οικονομική ύφεση, πώς είναι δυνατόν να γίνουν προσλήψεις; Ο ΟΑΕΔ δεν διορίζει στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό φορέα. Επομένως καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να δώσουμε κίνητρο στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά πριν μερικούς είχαμε ένα πρόγραμμα πτυχιούχων, το οποίο «εκλεισε» 2.200 θέσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λένε χαρακτηριστικά.
Για τα μελλοντικά προγράμματα του οργανισμού αναφέρουν: «Από του χρόνου θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το 2014-2020. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση συζητά με φορείς για να δούμε προς ποια κατεύθυνση κοιτάζει η αγορά. Πρέπει να προσγειωνόμαστε κάθε φορά στην πραγματικότητα. Αν σταματήσει και ο ΟΑΕΔ, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Είναι ένα εργαλείο που βοηθά στις δύσκολες στιγμές».