Οι φίλοι σου δεν έχουν δικά τους προβλήματα να ασχοληθούν. Ο έρωτας είναι πάντα αμοιβαίος. Και άλλα πέντε πράγματα που μας δίδαξαν οι ρομαντικές κομεντί.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πολύ πριν ο Πάολο Κοέλιο αποφανθεί τα γνωστά περί της σχέσης του σύμπαντος και των επιθυμιών μας και πάρει –όπως έλεγε κι εκείνη η θεατρική παράσταση– πολύ κόσμο στο λαιμό του, μια ολόκληρη κινηματογραφική βιομηχανία είχε αναλάβει το θεάρεστο έργο της καταστροφής ανθρώπινων σχέσεων και τσακίσματος ψυχολογιών. Ιδού μερικά από τα αξιώματα με τα οποία μας τροφοδότησε.
Αξίωμα #1: Ο έρωτας είναι πάντα αμοιβαίος
Μπορεί να μην φαίνεται εξαρχής, συνήθως γιατί ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων είναι πολύ απασχολημένος/ πολύ δεσμευμένος/ πολύ ορκισμένος εχθρός του έρωτα για να το συνειδητοποιήσει. Ο έρωτας, όμως, υποβόσκει κάπου εκεί γύρω, περιμένοντας την κατάλληλη (ή και την χειρότερη σε ορισμένα σενάρια) στιγμή για να εκδηλωθεί –κατά προτίμηση με φόντο βροχές και δάκρυα μεταμέλειας για τη μη έγκαιρη συνειδητοποίηση.
Αξίωμα #2: Το διάστημα ανάμεσα στον χωρισμό/ τσακωμό και την επανασύνδεση περνά σε fast forward
…Και μετά μουσικής. Πώς είναι στην κανονική ζωή, που οι μέρες μετά τον χωρισμό δεν περνούν με τίποτα, και το πιο εποικοδομητικό πράγμα που κάνεις είναι να κοιτάς το κενό; Ε, καμία σχέση. Στο σύμπαν των ρομαντικών κομεντί, οι συναρπαστικοί πρωταγωνιστές συνεχίζουν κανονικότατα τις συναρπαστικές ζωές τους (ρίχνοντας ενίοτε ένα μελαγχολικό βλέμμα έξω από το παράθυρο, χωρισμένοι άνθρωποι είναι, μην τα ισοπεδώνουμε και όλα) για τα πέντε λεπτά που «εξιστορούν» μερικούς μήνες, μέχρι τη σκηνή που θα συναντηθούν –τυχαία, εννοείται– και θα τα ξαναβρούν.