Στην κορυφή της λίστας των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής βρέθηκε για ακόμα μια χρονιά η Βιέννη, σύμφωνα με έρευνα της Mercer που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Πόλη για να ζεις» η Βιέννη σύμφωνα με έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας Mercer, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της. Συνολικά επτά πόλεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας βρέθηκαν στο Top 10 παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητα ζωής, ενώ το Top 5 συμπληρώνουν η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Βανκούβερ του Καναδά και το Όκλαντ στην Νέα Ζηλανδία.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις πέντε αγγλικές πόλεις κατάφεραν να μπουν στο Top100, όπως επίσης και η είσοδος στην λίστα «ταλαιπωρημένων» πόλεων όπως η Βαγδάτη (τελευταία θέση) και το χτυπημένο από τον πρόσφατο σεισμό Πορτ Ο Πρενς. Η Βιέννη από την άλλη πλευρά, έχει... κατασκηνώσει την πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια, την στιγμή που όλες οι χώρες αξιολογούνται σε μία κλίμακα με βάση την Νέα Υόρκη, η οποία έχει ως «βάση» της το 100. Η μητρόπολη της Αμερικής μάλιστα, κατετάγη φέτος στην 49η θέση πίσω από την Ουάσινγκτον και το Σικάγο.
Όλες οι πόλεις της λίστας της Mercer αξιολογήθηκαν με βάση τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης και αναλύθηκαν σύμφωνα με 39 κριτήρια σε δέκα κατηγορίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν η σταθερότητα του πολιτεύματος, οι τραπεζικές υπηρεσίες, η διαχείριση των αποβλήτων, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα εστιατόρια, τα θέατρα και οι φυσικές καταστροφές.
Στόχος της συγκεκριμένης λίστας είναι, όπως λένε οι ερευνητές της εταιρείας που την διαμόρφωσε, να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να αμείβουν ανάλογα τους υπαλλήλους τους όταν τους αναθέτουν διεθνείς αποστολές.
Ο Slagin Parakatil, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας στην Mercer, δήλωσε: «Με την παγκόσμια οικονομία να παγκοσμιοποιείται ολοένα και περισσότερο, οι πόλεις πέρα από τα χρηματοοικονομικά κέντρα γίνονται ελκυστικότερες για την επέκταση ή την εγκαθίδρυση επιχειρήσεων» και συμπληρώνει: «Σε πόλεις οι οποίες βρίσκονται στα κέντρα μεγάλων αγορών, όπως η Μέση Ανατολή και η Ασία, παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντική εισροή ξένων κεφαλαίων και εκπατρισμένων υπαλλήλων».
Στην φετινή έρευνα, η Mercer αξιολόγησε για πρώτη φορά τις πόλεις και με βάση την «πράσινη» πολιτική τους. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν μεταξύ άλλων η διαθεσιμότητα νερού, η απομάκρυνση των αποβλήτων, η ποιότητα του συστήματος αποχέτευσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό. Το Κάλκγαρι, η Χονολουλού και η Οτάβα βρέθηκαν στις πρώτες τρεις θέσεις, με το Ελσίνσκι και το Γουέλινγκτον να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αθήνα δεν βρίσκεται σε καμία από αυτές τις "τιμητικές" λίστες.