Πιστωτικές κάρτες: Χρήσιμα tips εν μέσω κρίσης

Η πιστωτική μας κάρτα μπορεί να μετατραπεί από τον καλύτερο σύμμαχο, στον χειρότερο εχθρό, αν δεν την διαχειριστούμε σωστά και με σύνεση. Με την οικονομική κρίση να κοστίζει σε ρευστότητα, το «μάζεμα» των οφειλών μας έχει μεγαλύτερη αξία. Τα γιατί και τα πως της οργάνωσης των χρεών σας.
Πιστωτικές κάρτες: Χρήσιμα tips εν μέσω κρίσης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η σωστή διαχείριση των οφειλών της πιστωτική μας κάρτας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ. Ένα μεγάλο ποσοστό των κατόχων χρωστάει, και χρωστάει αρκετά. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι καλύτεροι «πελάτες» των τραπεζών είναι εκείνοι που καθυστερούν 1 μέχρι και 2 μήνες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Οι τόκοι αυξάνονται, οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους και οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών καταριούνται την ώρα και την στιγμή. Σας θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη εικόνα; Σίγουρα. Παρόμοια παραδείγματα βλέπουμε καθημερινά, ή ακόμα χειρότερα, τα ζούμε και εμείς οι ίδιοι. Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε; Λύσεις υπάρχουν.

Πολλοί είναι εκείνοι που και μόνο στο άκουσμα του όρου «πιστωτική» ανατριχιάζουν. Εν μέρει δικαιολογημένα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η πιστωτική κάρτα έχει αρκετά πλεονεκτήματα , το βασικότερο εκ των οποίων είναι η δυνατότητα αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να απαιτείται η άμεση καταβολή της αξίας τους. Αυτό φυσικά πρέπει να γίνεται μόνο εφ’όσον είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τα απαραίτητα εισοδήματα. Έτσι, προτού προχωρήσετε σε χρέωση της πιστωτικής κάρτας, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα ποσά που θα καταβάλλετε κάθε μήνα για την εξόφληση των οφειλών σας αποτελούν το πολύ το 35% των συνολικών καθαρών μηνιαίων απολαβών σας. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, όποιος ακολούθησε αυτό τον κανόνα σπάνια βρέθηκε εκτεθειμένος.

*Αρχικά λοιπόν, φροντίστε να προϋπολογίσετε τους τόκους που θα χρειαστεί να πληρώνετε ανά μήνα, για να μην καταλήξετε να χρωστάτε περισσότερα από όσα κερδίζετε. Όσο εύκολα μπορείτε να αποκτήσετε πιστωτική κάρτα, άλλο τόσο εύκολα μπορείτε να φθάσετε στο σημείο το μηνιαίο εισόδημά σας να μην αρκεί για την πληρωμή των δόσεων της κάρτας. Γι’αυτό εξαρχής πρέπει να συζητήσετε με τον τραπεζικό σας για τους κανόνες πληρωμής των χρεών και φυσικά να τους τηρήσετε. Ο «χρυσός» πελάτης για τις τράπεζες είναι αυτός που καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές. Όντας συνεπείς στις πληρωμές σας δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Βέβαια για να είστε συνεπείς θα πρέπει…

*… να κάνετε λιγότερα ανοίγματα. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και καμία δουλειά δεν είναι μόνιμη. Τα έσοδα γίνονται ολοένα και περισσότερο αμφίβολα, γι’αυτό και θα πρέπει να είστε προσεχτικοί στις αγορές σας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άφοβα τις προσφορές τις κάθε κάρτας (bonus αγορών), αλλά πάντα με μέτρο. Ένα αγγλικό ρητό λέει : «Γιατί να χαλάσω βενζίνη για να αγοράσω προϊόντα που δεν χρειάζομαι με λεφτά που δεν έχω;», να το έχετε στο νου σας την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ψωνίσετε με την πιστωτική σας. Οι πασίγνωστες «άτοκες δόσεις» ίσως να μην είναι τόσο… άτοκες όσο φαίνονται και να είστε σίγουροι ότι, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τις πληρώσετε, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε… μπελά! Αν τώρα τα χρέη σας έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται τότε…

*…δοκιμάστε να διαπραγματευτείτε. Το λέει και ο λαός: οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μπορείτε να ζητήσετε μείωση του επιτοκίου από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, αρκεί φυσικά να είστε συνεπής μέχρι τότε. Ή έστω οι οφειλές σας να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Εναλλακτικά…

*…εξετάστε την περίπτωση μεταφοράς του υπολοίπου της πιστωτικής σας κάρτας σε κάρτα άλλης τράπεζας με προνομιακότερο επιτόκιο. Προσοχή όμως. Η μεταφορά υπολοίπου έχει μια βασική προϋπόθεση: ότι θα χρησιμοποιήσετε την νέα σας κάρτα με σαφέστατα μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με το παρελθόν. Ούτως η άλλως, το εκάστοτε προνομιακό επιτόκιο αφορά το τρέχον ποσό που μεταφέρατε και όχι τα μελλοντικά ποσά που πρόκειται να ξοδέψετε. Προσοχής χρήζει επίσης, το πεδίο που αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το χαμηλό επιτόκιο της μεταφοράς. Επίσης…

*…μπορεί να σας φαίνεται αστείο, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεστε, αλλά η δημιουργία ενός κεφαλαίου ασφαλείας («χρήματα στην μπάντα» λαϊκιστί), δεν θα ενισχύσει μόνο την αυτοπεποίθησή σας, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να σας προφυλάξει από δυσκολότερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, σε κάποιο αναπάντεχο πρόβλημαυγείας ίσως χρειαστείτε άμεσα μετρητά; Που θα τα βρείτε; Θα χρεώσετε και άλλο την πιστωτική; Ριψοκίνδυνο. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο η ύπαρξη μιας "καβάτζας" κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα παραπάνω έχουν μια προϋπόθεση: την σταθερή ροή είσοδήματος. Στην περίπτωση που δεν έχετε, για οποιονδήποτε λόγο, ένα σταθερό εισόδημα τότε πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου συγγενικού προσώπου ή να έρθετε σε ειδική συνενόηση με την τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας σωστός και συνεπής προγραμματισμός αποπληρωμής και το "μάζεμα" των περιττών εξόδων, είναι σίγουρο πως θα σας ανακουφίσουν από αρκετές έννοιες όσον αφορά το "πλαστικό" σας χρήμα. Και, γιατί όχι, όταν ξεμπερδέψετε με τις οποιεσδήποτε οφειλές κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας ΧΩΡΙΣ την χρήση της πιστωτικής σας κάρτας, το αξίζετε!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v