Πώς βλάπτεις το περιβάλλον και δεν το καταλαβαίνεις
Η σύγχρονη ζωή του ανθρώπου απαιτεί μπόλικη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά προκαλεί και πολλά απόβλητα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Γενικά το ανθρώπινο είδος δε φημίζεται για την συνείδησή του και την αντίληψή του σχετικά με τον αντίκτυπο των πράξεων του. Καθημερινά, κάνουμε πολλά πράγματα τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε, ή αγνοούμε επιδεικτικά ότι βλάπτουν το περιβάλλον. Προφανώς, δεν μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τα πάντα και να είμαστε παντογνώστες ή να γινόμαστε ήρωες, αλλά σίγουρα μπορούμε να κόψουμε μερικές κακές συνήθειες οι οποίες κάνουν ανεπανόρθωτο κακό στο περιβάλλον.
Δεν σε κατηγορούμε, ούτε είμαστε εδώ για να σου κουνήσουμε το δάχτυλο. Είναι λογικό να μην καταλαβαίνεις ότι βλάπτεις το περιβάλλον αν συνηθίζεις να κάνεις κάτι από τα παρακάτω.
Βάζεις πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μισογεμάτο, αφήνεις ανοιχτά φώτα όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, και γενικώς σπαταλάς ρεύμα αλόγιστα. Κάνεις κακό και στην τσέπη σου εκτός από το περιβάλλον.
Και μιας και μιλάμε για πλυσίματα, βάζεις τεράστιες ποσότητες απορρυπαντικού στο πλυντήριο. Τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα ευθύνονται για τη δημιουργία επιφανειακής χλωρίδας στο γλυκό νερό, η οποία στη συνέχεια εξαντλεί το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο για την υδρόβια ζωή. Η χλωρίνη είναι εξίσου επιζήμια για το περιβάλλον μας. Το λευκαντικό χλωρίου που απελευθερώνεται σε λίμνες, ποτάμια ή θάλασσες, όταν αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα, αντιδρά και σχηματίζει επικίνδυνες τοξίνες.
Χρησιμοποιείς κλιματισμό και θερμαντικά μέσα από συνήθεια. Συχνά, δεν είναι ότι πραγματικά ζεσταίνεσαι/ κρυώνεις μέσα στο σπίτι –απλά έχεις στο μυαλό σου ότι είναι χειμώνας, άρα πρέπει να ανάψεις καλοριφέρ ή καλοκαίρι και πρέπει να ανάψεις κλιματιστικό. Δοκίμασε να φορέσεις ένα φούτερ που είναι και χουχουλιάρικο, αντί να μείνεις με το κοντομάνικο και να ανάψεις καλοριφέρ. Αν είναι καλοκαίρι, άνοιξε δύο αντικρυστά παράθυρα μήπως και κάνουν ρεύμα.
Τρως πολύ κρέας. Οι βιομηχανίες κρεάτων ευθύνονται για το 14,5% των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Έχεις την ένταση του νερού στο φουλ όταν κάνεις μπάνιο. Και κάνεις ακατάσχετη σπατάλη νερού, και σου τελειώνει πιο γρήγορα το ζεστό.
Βάζεις το καλοριφέρ στους 25 για «να ζεστάνει πιο γρήγορα το σπίτι». Βαλ’ το στους 20-21, γιατί ο θερμοστάτης θα πιάσει τους 25 δύσκολα και θα είναι στο φουλ μέχρι να το κλείσεις.
Αφήνεις ανοιχτή τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου. Δεν ξέρουμε γιατί και δε θα καταλάβουμε γιατί το κάνει αυτό πολύς κόσμος. Αλλά καταλαβαίνεις ότι σπαταλάς νερό χωρίς λόγο.
Έχεις γεμάτο inbox. Γεμάτο inbox σημαίνει φορτωμένοι servers και φορτωμένοι servers ισούνται με σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος. Συν τοις άλλοις, ένα και μόνο mail μπορεί να εκπέμψει έως και 10 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Κάνε λοιπόν μια εκκαθάριση και πάτα unsubscribe από λίστες που δεν σε ενδιαφέρουν πια.
Κάνεις πίλινγκ στο πρόσωπό σου με σαπούνια τα οποία περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια. Αυτά δεν διασπώνται ποτέ και καταλήγουν στις κοιλιές ψαριών. Εμμέσως κάνεις κακό και στην υγεία σου. Προτίμησε τα πίλινγκ με μαύρη ζάχαρη. Θυμήσου ότι και τα μικροσωματίδια που βρίσκονται στην οδοντόκρεμα έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο. Διάλεξε κάποια φυτική οδοντόκρεμα.
Έχεις το κινητό σου πάντα σε φουλ φωτεινότητα, η μπαταρία σου τελειώνει πιο γρήγορα, άρα χρειάζεται να φορτίζεις το κινητό σου πιο συχνά, άρα σπαταλάς και περισσότερη ενέργεια.
Φοράς συνέχεια τζιν. Χρειάζεται μια εκπληκτική ποσότητα νερού και χημικών για την παραγωγή τζιν. Μόνο ένα τζιν χρειάζεται περίπου 11.000 λίτρα νερού για να παραχθεί.
Πίνεις πολύ καφέ. Για την παραγωγή καφέ απαιτείται τεράστια αποψίλωση δασών. Ελάττωσέ τον, κάνει κακό και στα νεύρα σου.
Χρησιμοποιείς ξυραφάκια μιας χρήσης. Αγόρασε μία ξυριστική μηχανή ή έστω ξυραφάκι με αποσπώμενη λεπίδα. Ή πήγαινε σε μπαρμπέρη και ζήτα του να σου πάρει τα μούσια όπως συνήθιζαν τις παλιές καλές εποχές.