Μην τρομάζεις, δεν θα σου πούμε να αλλάξεις θεμελιωδώς τον τρόπο ζωής σου. Έχουμε δέκα πραγματικά εύκολους τρόπους να βοηθήσεις τον πλανήτη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Αν έτυχε να πέσεις πριν από ένα χρόνο πάνω σε αυτό το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ του Guardian που κατονόμαζε με τεκμήρια και στοιχεία τις 20 (μόλις είκοσι) εταιρείες που ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του πλανήτη, μπορούμε να σε φανταστούμε να διαβάζεις αυτό το κομμάτι με ένα ειρωνικό χαμόγελο, και να σκέφτεσαι «άσε μας ρε φίλε, που το καλαμάκι του φραπέ μου είναι το πρόβλημα». Και σε καταλαβαίνουμε. Δεν διαφωνούμε καν. Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε πως από το να είσαι έστω ένα μικρό, τόσο δα, σχεδόν αμελητέο κομμάτι του προβλήματος, προτιμάς να είσαι ένα μικρό, τόσο δα, σχεδόν αμελητέο κομμάτι της λύσης. Πόσο μάλλον όταν αυτό δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.
Ξεχώρισε επιτέλους τα σκουπίδια σου. Δε μας νοιάζει αν έχεις state of the art σκουπιδοτενεκέ στην κουζίνα σου, και δε χωράει δεύτερος δίπλα του. Ούτε αν πιστεύεις θεωρίες συνωμοσίας τύπου «αφού όλα στην ίδια χωματερή καταλήγουν ρε μπρο». Ανακυκλώσιμα στον κάδο της ανακύκλωσης, όλα τα άλλα στον κανονικό.
Ξαναχρησιμοποίησε το καλαμάκι. Εντάξει, το καταλαβαίνουμε πως τα χάρτινα/ μπαμπού/ μακαρονένια καλαμάκια έχουν από τη μια απαίσια γεύση και από την άλλη μια δόση χιπστερίλας που κάνει τους νορμάλ ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Τι θα έλεγες όμως αν σου πούμε ότι το πλαστικό καλαμάκι που έβαλες το πρωί στον φραπέ που έφτιαξες σπίτι, μπορείς να το πλύνεις όπως πλένεις τα μαχαιροπίρουνα και να το χρησιμοποιήσεις και για τον επόμενο;
Πάρε ένα ποδήλατο. Μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα σε άριστη κατάσταση από 150€ (ρίξε μια ματιά στις αγγελίες). Αν το μπάτζετ σου δε σηκώνει ούτε αυτό, ξεκίνα να περπατάς περισσότερο. Θα φτιάξεις και κορμάρα.
Μην χρησιμοποιείς air condition και θερμαντικά μέσα από συνήθεια. Πολλές φορές, δεν είναι ότι πραγματικά ζεσταίνεσαι/ κρυώνεις μέσα στο σπίτι –είναι ότι έχεις στο μυαλό σου πως είναι τάδε εποχή, και την τάδε εποχή ανάβουμε ψύξη/ θέρμανση. Δοκίμασε να προσθαφαιρέσεις ρούχα αναλόγως, δώσε ένα εικοσάλεπτο στον οργανισμό σου να προσαρμοστεί στη νέα αυτή συνθήκη, και αν εξακολουθείς να το θέλεις, τότε άναψέ το το τιμημένο.
Πάρε μια υφασμάτινη σακούλα για τα ψώνια. Και δυο υφασμάτινες μάσκες, επίσης. Φανταζόμαστε ότι δε χρειάζεται να το αναλύσουμε, αποκλείεται να μην έχεις δει τουλάχιστον μία μάσκα μιας χρήσης πεταμένη στην άκρη κάποιου πεζοδρομίου, μέρες που είναι.
Πάρε μια βρύση σαν αυτήπου ζεσταίνει το νερό την ώρα που το χρησιμοποιείς, για να μην ανάβεις θερμοσίφωνο για να πλύνεις τα χέρια σου λες και ζούμε με το παλιό Πασόκ το ορθόδοξο. Θα σου μιλούσαμε και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά καταλαβαίνουμε ότι τριψήφια ποσά διαθέσιμα για επενδύσεις δύσκολο να βρεθούν τη σήμερον ημέρα.
Αν χρησιμοποιείς τσάντα στην καθημερινότητά σου, προτίμησε να κρατάς ελαφρώς μεγαλύτερες (οι Tote ας πούμε είναι σούπερ βολικές, πλένονται πανεύκολα και κυκλοφορούν και σε τρισεκατομμύρια φανταστικά σχέδια) για να γλιτώνεις την πλαστική «σακουλίτσα;» που προθυμοποιείται να σου δώσει ο περιπτεράς για δύο πακέτα τσιγάρα και μια μπύρα.
Αν περνάς πολλές ώρες εκτός σπιτιού, επένδυσε μερικά ευρώ και σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι για νερό (πλένονται πανεύκολα στο πλυντήριο πιάτων, αν σε ανησυχεί η συγκέντρωση βακτηριδίων) για να μην αγοράζεις δυο-τρία πλαστικά μπουκάλια την ημέρα –ειδικά αν μένεις στην Αθήνα, που έχει μια χαρά νερό στις βρύσες της, αλί στα νησιά μας.
Πάρε ένα τασάκι τσέπης σαν αυτό, δεν θα σου κοστίσει παραπάνω από 2-3 ευρώ, και θα απαλλάξει για πάντα τους δρόμους και (ω μη γένοιτο) τις παραλίες από τις ενοχλητικές σου γόπες.
Μη βάζεις ποτέ πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μισογεμάτο, μην αφήνεις ανοιχτά φώτα όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, και γενικώς μη σπαταλάς ρεύμα αλόγιστα. Κάνεις κακό και στην τσέπη σου εκτός από το περιβάλλον.