Νικήστε την αναβλητικότητα και την τάση σας να αφήνετε μισοτελειωμένες δουλειές «για αύριο», ακολουθώντας μικρές συμβουλές που θα αυξήσουν την αποφασιστικότητά σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η αναβλητικότητα είναι μεγάλη παγίδα. Κι αυτό γιατί πλήττει όχι μόνο τους τεμπέληδες, αλλά και τους τελειομανείς. Οι μεν συνήθως δεν μπαίνουν στον κόπο να ολοκληρώσουν κάτι απλώς επειδή… μπορούν, ενώ οι δε αποφεύγουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους μέχρι οι συνθήκες να είναι ιδανικές ή η προετοιμασία τους να είναι υπερπλήρης.
Κάπως έτσι και οι δύο αυτοί τύποι ανθρώπων – σίγουρα ένας από τους δύο θα πλησιάζει σε αυτό που αντικρίζετε κι εσείς στον καθρέφτη – αποφεύγουν να είναι αποφασιστικοί και ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο χωρίς να πλησιάζουν καθόλου στον στόχο τους. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τρόπους που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην καθημερινότητα και να μετατρέψουν την αναβλητικότητα, ωθώντας μας σε δράση.
*Σταματήστε να σκέφτεστε και αρχίστε να «κάνετε» Η προετοιμασία και η περίσκεψη είναι καλή στις κατάλληλες δόσεις. Όταν υπεραναλύουμε όμως κάτι στο μυαλό μας, αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει εκεί: Να μείνει δηλαδή ένα σχέδιο στα σκαριά, από φόβο μήπως προκύψουν αναποδιές που δεν είχαμε προβλέψει. Όταν αντιληφθείτε ότι αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια διλήμματα, αυτό είναι σημάδι πως δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση: Πρέπει να αναλάβετε δράση, και να αντιμετωπίσετε ό,τι έρθει, αυτοσχεδιάζοντας ή προσαρμόζοντας την αποστολή σας στα νέα δεδομένα.
*Μην κάνετε την τρίχα… τριχιά Με άλλα λόγια, μην κάνετε ένα λοφάκι να μοιάζει βουνό. Όταν αναβάλλετε μια μικρή υποχρέωση που θα μπορούσε να διευθετηθεί με απλό τρόπο, κάνετε τα εύκολα, δύσκολα. Όταν όμως αναβάλλετε κάτι πραγματικά περίπλοκο, κάνετε τα δύσκολα, αδύνατα. Όσο αφήνετε αυτή την υποχρέωση να αποτελεί βάρος στο πίσω μέρος του μυαλού σας, τόσο περισσότερα «κιλά» υποχρέωσης συσσωρεύονται πάνω του και το βάρος πολλαπλασιάζεται.
*Απλώς πάρτε την απόφαση για το πρώτο βήμα Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε μεμιάς ολόκληρη τη σκάλα: Όλα ξεκινούν από το πρώτο σκαλοπάτι, που σύμφωνα με την λαϊκή σοφία, είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό ακριβώς πρέπει να θυμόμαστε για να σταματήσουμε να φοβόμαστε την αρχική ώθηση: Ο στόχος είναι αυτό το πρώτο βήμα – ό,τι ακολουθεί μπορεί να μας απασχολήσει αργότερα. Έτσι, αυτό το βηματάκι μοιάζει πολύ πιο εύκολο.
*Ξεκινήστε με την πιο δύσκολη υποχρέωση της ημέρας σας Αν ξεμπερδέψετε με τη «βαριά» δουλειά πρώτα, οι απλές υποχρεώσεις θα σας φανούν σχεδόν σαν να διευθετούνται μόνες τους. Το τηλεφώνημα που τρέμετε να κάνετε γιατί έχετε κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, η τεράστια λίστα των email στα οποία πρέπει να απαντήσετε, η αναφορά που πρέπει να τελειώσετε σας δημιουργούν άγχος, αλλά αν τις ξεφορτωθείτε, θα νιώσετε ανακούφιση που θα σας δώσει γερή δόση ενέργειας για τις υπόλοιπες εργασίες σας.
*Πάρτε απόφαση. Οποιαδήποτε απόφαση. Ο Θίοντορ Ρούσβελτ έλεγε πως «σε στιγμές αποφάσεων, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι το σωστό, το αμέσως καλύτερο είναι το λάθος και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτα». Ο αμερικανός πολιτικός εννοούσε πως λαμβάνοντας αποφασιστικά μια απόφαση, είτε σας βγει σε καλό είτε όχι, θα είναι καλύτερα από το να μην την είχατε πάρει καθόλου.
*Αντιμετωπίστε τους φόβους σας Και ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που οδηγεί στην αναποφασιστικότητα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, είναι αυτός της επιτυχίας. Η επιτυχία δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμη από όλους, γι’ αυτό και κάποιοι αποφεύγουν να δράσουν γιατί δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις πλήρεις δυνατότητες και προοπτικές τους. Η εύκολη επιλογή λοιπόν είναι η άνεση της απραξίας. Η ικανοποίηση και η ευτυχία όμως πηγάζει συνήθως από τις πράξεις και όχι από την αδράνεια.
*Ζητήστε βοήθεια Είναι αυτονόητο πως όσο πιο δύσκολα βρίσκουμε κάτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να τα παρατήσουμε. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να το κάνουμε αν δεν εξαντλήσουμε όλα τα όπλα μας – και η βοήθεια από φίλους ή ειδικούς είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά.
*Αφήστε το «μαρτύριο» να κρατήσει 15 λεπτά Όσο βασανιστική κι αν σας φαίνεται μια δουλειά, ένας στόχος ή μια υποχρέωση, μπορείτε να την υπομείνετε για ένα τέταρτο. Και αν επαναλαμβάνετε αυτό το τέταρτο καθημερινά, στο τέλος του μήνα θα δείτε πως το άθροισμά τους αντιστοιχεί σε αρκετά μεγάλη πρόοδο. Θα το διαπιστώσετε αν για παράδειγμα ασχοληθείτε για λίγα λεπτά κάθε μέρα με τα email σας ή την τακτοποίηση των αρχείων του υπολογιστή σας. Είναι πολύ πιο απλό να το κάνετε λίγο-λίγο, παρά να περιμένετε να συσσωρευτεί ένα βουνό που όντως θα σας φαίνεται… βουνό.
*Προφυλαχτείτε από τους περισπασμούς Αν αποφασίσατε ότι στην επόμενη ώρα θα τελειώσετε το κείμενο που χρωστάτε, θα το καταφέρετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αν αποφύγετε τις παγίδες που σας τραβούν την προσοχή: Κλείστε την τηλεόραση και το Facebook. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και γευματίστε προηγουμένως για να μην σηκώνεστε κάθε λίγο για να τσιμπολογάτε από το ψυγείο. Βρείτε αυτά στα οποία είστε επιρρεπείς, και «εξουδετερώστε» τα για τα επόμενα εξήντα λεπτά.