Κάνετε το δικό σας κομπόστ

Αν διαθέτετε κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι, ήδη θα γνωρίζετε πως το κομπόστ είναι το κλειδί των λιπασμάτων για υγιή φυτά. Μάθετε πώς να παράγετε εύκολα το δικό σας κομπόστ στο σπίτι σας και βάλτε μπροστά την δική σας οικιακή «επιχείρηση» ανακύκλωσης.
Κάνετε το δικό σας κομπόστ
του Γιώργου Κόκουβα

Αν είστε φανατικοί φίλοι της ανακύκλωσης και θέλετε να αξιοποιείτε τα απορρίμματά σας όσο το δυνατόν περισσότερο, σίγουρα θα έχετε ακούσει για την «κομποστοποίηση». Δεν πρόκειται για την κομπόστα φρούτων που γνωρίζαμε από μικροί, αλλά για την διαδικασία κατά την οποία παράγεται οργανικό υλικό από τα… σκουπίδια μας. Αν μάλιστα διαθέτετε κήπο ή μεγάλη βεράντα με φυτά, έχετε έναν λόγο παραπάνω να επιχειρήσετε την παραγωγή του, καθώς το κομπόστ αποτελεί το «μαγικό φίλτρο» του γόνιμου χώματος, δίνοντας νέα πνοή στην προσωπική σας όαση.

Τι είναι το κομπόστ;
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την κομποστοποίηση, αλλά δεν πρόκειται για μία μόδα των τελευταίων χρόνων. Σε αυτή την συνήθεια επιδίδονταν ακόμη και οι Ρωμαίοι τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στην ουσία, είναι η διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά υπολείμματα, υπό τις σωστές συνθήκες μετατρέπονται σε οργανικό υλικό, κατάλληλο για προσθήκη στο χώμα, του οποίου η φυσική δομή βελτιώνεται αισθητά.

Πώς θα φτιάξω το δικό μου κομπόστ;
Αυτά που χρειάζεστε είναι τα εξής: Έναν κάδο κομποστοποίησης, στρώματα οργανικών υπολειμμάτων –με άλλα λόγια τα σκουπίδια σας- και πολλή υπομονή. Ας δούμε πώς θα φτάσετε στην παραγωγή κομπόστ ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

*Προμηθευτείτε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κάδοι, όπως περιστρεφόμενοι, με γεωσκώληκες και στατικοί. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν απλό κάδο όπως αυτόν που μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε online εδώ στην τιμή των 51,50 ευρώ (είναι μια καλή μέση τιμή για κάδο κομποστοποίησης). Μπορείτε να δείτε περισσότερες επιλογές εδώ.
*Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνήθως περιλαμβάνονται στην συσκευασία του κάδου. Το ιδανικό είναι να τον τοποθετήσετε σε ένα μέρος επίπεδο σε εξωτερικό χώρο, όπου θα «πατάει» στο έδαφος και στο οποίο θα έχετε εύκολη πρόσβαση.
*Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε την τοποθέτηση των στρώσεων των «άχρηστων» υλικών σας. Καλό είναι να αρχίσετε με μία στρώση απορροφητικών υλικών, όπως ξερά κλαδιά ή άχυρο. Συνεχίστε με μία σειρά «απορριμμάτων» που περιέχουν άνθρακα, όπως κλαδιά, φύλλα, χαρτί –όχι τυπωμένο-και τσόφλια αυγών. Καλύψτε με ένα στρώμα χώματος και στην συνέχεια τοποθετήστε μία στρώση υλικών όπως χαλασμένα φρούτα, λαχανικά και χλωρά φύλλα. Οι στρώσεις αυτές είναι με τέτοιο τρόπο καθορισμένες, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών από κάτω προς τα πάνω και να εκλύονται τα κατάλληλα χημικά στοιχεία.
*Από εδώ και πέρα, πρέπει να εξοπλιστείτε με υπομονή και να ανακατεύετε το μίγμα σας περίπου μία φορά την εβδομάδα, ώστε να παίρνει τις σωστές ποσότητες οξυγόνου και να διευκολύνεται η βιοδιάσπασή του από τους μικροοργανισμούς. Σημαντική είναι επίσης η διατήρηση της σωστής υγρασίας –θα σας δοθούν οδηγίες μαζί με τον κάδο σας.
*Το κομπόστ σας είναι έτοιμο στον πάτο του κάδου σας όταν γίνει σκούρο και έχει την μυρωδιά χώματος. Ίσως μερικά από τα υλικά του να είναι ακόμη διακριτά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ποια υλικά μπορείτε να κομποστοποιήσετε και ποια όχι
Μπορείτε ελεύθερα να τοποθετήσετε στον κάδο σας τα παρακάτω υλικά: Ξερά ή χλωρά φύλλα, κλαδιά, θάμνους, κομμένο γρασίδι, άχυρο, καθαρό χαρτί, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, καφές και τσάι, παλιά βαμβακερά ρούχα, κελύφη αυγών.

Απαγορεύεται να συμπεριλάβετε στο μίγμα του κάδου σας τα εξής: Υπολείμματα φαγητού όπως κρέας και κόκαλα, λιπαρά υλικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, άρρωστα φυτά, περιοδικά. Όλα τα παραπάνω είτε μειώνουν κατά πολύ την ταχύτητα της διάσπασης είτε πρέπει να αποφεύγονται για λόγους υγιεινής.

Τα οφέλη του κομπόστ
Σε τι είναι χρήσιμο το υλικό που περιμένατε να δημιουργηθεί; Θα καταλάβετε όταν δείτε τα φυτά και τα λουλούδια σας να αποκτούν περισσότερη δύναμη και υγεία μόλις προσθέσετε έστω και λίγο κομπόστ στο χώμα τους. Το κομπόστ λειτουργεί ουσιαστικά σαν βιολογικό λίπασμα, αυξάνοντας τις καλλιέργειες ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος και βοηθώντας το να συγκρατεί καλύτερα την απαραίτητη υγρασία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v